Realkreditlån

Flere tilbud i én ansøgning

Skal du købe ny bolig, eller er det på tide at kigge dine lån igennem? Indhent tilbud med Mybanker og få flere tilbud i én ansøgning.

 • Fortæl os om dit behov
 • Vi indhenter tilbud blandt 30+ banker
 • Vælg den bank du vil gå videre med

Indhent tilbud

Realkredit­beregner

Ejerbolig
Fritidsbolig
kr.
kr.
Din udbetaling skal mindst være 5% af boligens værdi
Hvor længe vil du låne?
10 år
30 år
Du kan normalt låne op til 80 % af boligens pris som realkreditlån og 15 % som banklån. Din egen udbetaling skal være mindst 5 %.
Du kan normalt låne op til 75 % af boligens pris som realkreditlån og 20 % som banklån. Din egen udbetaling skal være mindst 5 %.
Der var en fejl ved beregningen, prøv at ændre dine indstillinger eller vent et øjeblik.
Månedlig ydelse
Detaljer om banklån
Realkreditlån med fast rente, hvor renten ikke ændrer sig i lånets løbetid.
Realkreditlån med variabel rente, hvor der er rentetilpasning hvert 5. år.
Realkreditlån med variabel rente, hvor der er rentetilpasning hvert halve år.
Realkreditlån med fast rente, hvor renten ikke ændrer sig i lånets løbetid.
Realkreditlån med variabel rente, hvor der er rentetilpasning hvert 5. år.
Realkreditlån med variabel rente, hvor der er rentetilpasning hvert halve år.
Månedlig ydelse
Indhent tilbudIndhent tilbud
Realkreditlån
Løbetid
10 års afdragsfrihed
Banklån
Løbetid
Realkreditlån med fast rente, hvor renten ikke ændrer sig i lånets løbetid.
Realkreditlån med variabel rente, hvor der er rentetilpasning hvert 5. år.
Realkreditlån med variabel rente, hvor der er rentetilpasning hvert halve år.
Realkreditlån med fast rente, hvor renten ikke ændrer sig i lånets løbetid.
Realkreditlån med variabel rente, hvor der er rentetilpasning hvert 5. år.
Realkreditlån med variabel rente, hvor der er rentetilpasning hvert halve år.
Månedlig ydelse
Indhent tilbudIndhent tilbud
Realkreditlån
Løbetid
10 års afdragsfrihed
Banklån
Løbetid
Realkreditlån
Banklån
Realkreditlån
Banklån
Detaljer om realkreditlån
Detaljer om banklån
Vis flere detaljer

Mybanker samarbejder med 30+ banker og 500+ rådgivere

Mybanker samarbejder med 30+ banker og 500+ rådgivere

Kom igennem realkreditjunglen i dag – Det tager kun 10 minutter

Det er helt gratis og uforpligtende at benytte dig af Mybankers skift bank service.

Fortæl om dine behov og ønsker

Udfyld vores formular med dine behov, ønsker og din nuværende økonomi.

Vi indhenter tilbud fra banker der matcher

Vi finder de banker, der passer bedst til netop dine ønsker og din økonomi.

Vælg den bank der passer dig

Vælg det tilbud som passer bedst til dig, og skift herefter nemt til din nye bank.

Hvad er et realkreditlån?

Et realkreditlån, eller kreditforeningslån, er et lån, som bruges til at finansiere et boligkøb. Du kan finansiere op til 80 % af boligens værdi med et realkreditlån. Når du tager et realkreditlån, låner du pengene igennem et realkreditinstitut. Det er oftest det realkreditinstitut, som din bank samarbejder med, at du kan tage realkreditlånet igennem. 15% kan du finansiere gennem et boliglån, og de resterende 5% skal du selv have i form af opsparing eller investering.

Hvor meget kan jeg låne med et realkreditlån?

Når du køber bolig, skal du selv have minimum 5 % af boligens pris til udbetalingen. Du kan låne op til 80 % af boligens værdi gennem et realkreditlån, hvis det er lån til lejlighed eller hus, og op til 75 % hvis der er tale om et lån til sommerhus. Resten af lånet kan finansieres gennem et banklån eller via eventuel formue.

Kan et realkreditlån bruges til finansiering af alle slags boliger?

Du kan finansiere en lang række boligtyper med et realkreditlån, f.eks. et hus, lejlighed, sommerhus og forældrekøb. Et realkreditlån kan ikke bruges som finansiering til f.eks. et andelsboligkøb. Derfor risikerer du også at få en højere rente ved et andelsboliglån, i forhold til et almindeligt realkreditlån.

Når du tager et realkreditlån, finder realkreditinstituttet en investor – fx et pensionsselskab – der ønsker at investere sine penge. Investorerne får realkreditobligationer, som svarer til det beløb, de investerer.

Hvis du tager et fastforrentet lån, bliver lånet finansieret med obligationer, der har en løbetid, som svarer til lånets løbetid. Hvis lånet er på 30 år, er obligationernes løbetid også på 30 år. Hvis du tager et 30-årigt lån med variabel rente, svinger obligationers løbetid, alt efter hvor ofte du vælger, at obligationerne skal refinansieres. Du kan læse mere om refinansiering længere nede. Selvom obligationernes løbetid er kort, er lånets løbetid stadig på 30 år.

Det betyder, at hvis en investor investerer sine penge i korte obligationer, får investoren sine penge tilbage inden for 3 år. Som låntager skal du refinansieres dit realkreditlån når obligationerne udløber. Hvis dit realkreditlån er med variabel rente, skal du refinansiere dit lån en eller flere gange i lånets løbetid. Renten er lavere på korte obligationer end på lange.

Hvad er forskellen på fastforrentet lån og lån med variabel rente?

Når du optager et realkreditlån, skal du vælge om du vil have et lån med en fast eller variabel rente. Hvis du vælger et fastforrentet lån, betaler du den samme rente gennem hele lånets løbetid. Det vil sige, at den månedlige ydelse ikke ændrer sig, hvis renten stiger eller falder. Hvis du har valgt afdragsfrihed, skal du dog være opmærksom på, at når du skal begynde at betale af på lånet, sker der en ændring i den ydelse du betaler hver måned.

Vælger du i stedet et realkreditlån med variabel rente, kan ydelsen på lånet ændre sig i løbet af hele lånets løbetid. Et lån med variabel rente skal typisk rentetilpasses med 1, 3, 5 eller 10 års mellemrum – også kaldet F1, F3, F5 og F10-lån. Og det er ved disse tilpasninger, at renten kan ændre sig i forhold til renten for den forrige periode. En anden type variabelt lån er F-kort, hvor renten fastsættes hver halve år.

Der kan både være fordele og ulemper ved en fast eller variabel rente. I sidste ende handler det om, hvad der passer bedst til dit behov og din økonomi. Nedenfor kan du se forskellen på realkreditlån med fast (fastforrentet lån) og variabel rente (flekslån).

FlekslånFastforrentet lån
RenteVariabelFast
LøbetidOp til 30 årOp til 30 år
Fastrenteperiode3 md. - 10 årSamme som lånets løbetid
Afdragsfrihed belåning over 60%10 år10 år
Afdragsfrihed belåning op til 60%30 år30 år
RisikoHøjLav
Bidragssats - 80% belåning0,77% - 1,78%0,59% - 1,01%
FordeleLavere renteLavere bidragssats og fast ydelse
UlemperHøjere bidragssats og usikker fremtidig ydelseHøjere rente

Hvad er et realkreditlån?

Vi har lavet en video til dig, der gerne vil vide mere om realkreditlån

sammenlign banker

Hvad koster et realkreditlån?

Med realkredit betaler du renter og afdrag til investorerne, der har købt obligationerne. Realkreditobligationer ses som en sikker investering, og derfor er renten på et realkreditlån som regel lavere end andre typer lån. En anden fordel ved at finansiere din bolig med et realkreditlån er, at du kan binde renten i op til 30 år, og derfor skal du ikke bekymre dig om rentestigninger.

Bidragssatserne regulere prisen

Ud over renter og afdrag til investorerne, betaler du også bidrag til realkreditinstituttet for at administrere kreditforeningslånet. Bidragssatsen fastsættes ud fra belåningsgraden – altså hvor meget du har lånt i boligen ift. boligens værdi. Bidragssatsen varierer alt afhængig af låntype og realkreditinstitut. Realkreditinstitutterne kan hæve bidraget, og derfor kan prisen ændre sig gennem lånets løbetid. Derudover kan bidraget kun ændre sig, hvis du lægger lånet om.

Du kan få et overblik over realkreditinstitutternes bidragssatser.

Kan bidrag til realkredit trækkes fra i skat?

Som med renteudgifter forbundet med et realkreditlån, skal du tage højde for, at bidrag til realkredit kan trækkes fra i skat. Det er dog ikke noget, du aktivt skal indberette Skat om. Dit realkreditinstitut indberetter nemlig automatisk tallene til Skat. Du skal dog altid gennemtjekke din årsopgørelse om tallene stemmer.

Pris på realkreditlån

Hvis du er nysgerrig på, hvad prisen er for et realkreditlån, kan du benytte dig af Mybankers boliglånsberegner. Med boliglånsberegneren kan du få et overslag på prisen for realkredit og sammenligne forskellige låntype.

Hvilket realkreditlån er billigst?

Bidragssatsen, som har indflydelse på, hvor meget du kommer til at betale for realkredit, afhænger af, hvor mange procent af boligens værdi du skal belåne. Derfor anbefaler vi, at du altid undersøger markedet, så du er sikker på, at du får det lån, der passer dig bedst. Her har du et overblik over forskellige realkreditlån eller benyt alternativt en boliglånsberegner.

Sådan finder du det bedste realkreditlån

For realkreditlån er det ofte de løbende omkostninger, som du skal holde øje med. Herunder omkostninger som bidragssatser og kursskæring. Renten er nemlig stort set ens hos alle institutterne imellem. Derimod kan forskellen for de løbende omkostninger være op til flere tusinde kroner hvert år.

Det kommer nemlig an på den lånetype og lånebehov, du ønsker for dit realkreditlån. Men det er dog ikke så nemt, at ét realkreditinstitut er billigst på alt. Mybankers undersøgelse viser nemlig at ingen realkreditinstitutter er billigst på alt, og at alle er billigst på noget. Det er altså vigtigt at du overvejer dit lånebehov, undersøger dine muligheder og indhenter tilbud fra flere forskellige banker. Du kan læse mere om hvilket realkredit er billigst?.

Kom i gang

Omlægning af realkredit- og kredit­foreningslån – Hvorfor og hvornår?

Omlægning af lån betyder, at du skifter dit nuværende realkreditlån ud med et nyt realkreditlån. I visse tilfælde kan du opleve, at omlægning af lån også bliver omtalt som konvertering af realkreditlån. typisk skal din bolig revurderes, før du kan lægge dit lån om. Der kan være mange fordele ved at omlægge dit lån, men du skal være opmærksom på, hvornår det kan være en god ide at omlægge dit realkreditlån.

Når vi snakker om omlægning og konvertering af realkreditlån, snakker man typisk om tre typer af konvertering – ned-konvertering, op-konvertering og skrå-konvertering. Som navnet afslører, konverterer du ned til en lavere rente i forbindelse med ned-konvertering, og konvertere op til en højere rente ved op-konvertering. Skrå-konvertering er omlægning til en anden låntype. Det dækker f.eks. over, når du vælger at omlægge dit fastforrentet realkreditlån til et realkreditlån med en variabel rente. 

Hvis kursen på de bagvedliggende obligationer for dit realkreditlån ligger under kurs 100, kan du til hver en tid vælge af indfri det til den gældende kurs. Det gør du ved at tilbagekøbe obligationerne. Hvis kursen er over kurs, kan det være en fordel at vente til næste termin, hvor du kan indfri lånet til kurs 100. Du kan indfri dit realkreditlån til kurs 100, fire gange om året.

Omlægning af realkreditlån kan virke som en kompliceret størrelse. Derfor er det rart at have en ide om, hvornår det kan betale sig at omlægge og konvertere sit lån.

 

Omlægning af fastforrentet realkredit

Hvis renten falder, kan der være penge at spare ved at omlægge dit fastforrentet kreditforeningslån. Men du skal være opmærksom på, hvilken kurs de nye obligationer har, når du omlægger, så din restgæld ikke stiger for meget. Lad os tage et eksempel:

Hvis du f.eks. har et realkreditlån på 1 million kr., hvor du betaler 5 % i rente, og du gerne vil omlægge det, så du fremover kun skal betale 1 % i rente, så indfrier du dit eksisterende kreditforeningslån til kurs 100. Nu skylder du 1 million, og de penge skal finansieres af det nye realkreditlån, hvor obligationerne handles i kurs 95. Du låner altså 1 million, men skal betale 1.052.632 tilbage. Din restgæld stiger derfor med 52.632 kr. Derfor skal du overveje om den rentebesparelse og lavere månedlige ydelse, du kan få ved at lægge om, kan betale sig i forhold til, hvor meget længere du vil være om at betale realkreditlånet ud.

Hvis du har afdraget på dit lån, eller ejendomsvurdereingen er steget, kan det måske også betale sig for dig at lægge lånet om. Så vil din friværdi nemlig også være steget, og derfor er størrelsen af dit realkreditlån faldet i forhold til din boligs værdi. Det betyder, at din bidragssats som oftest også vil falde ved en omlægning, og det du spare i bidragssats, kan du bruge til at betale lånet hurtigere af.

Du bør løbende holde øje med om renten falder, hvis du har et fastforrentet lån. Også når din afdragsfrihed opfører, og du skal til at betale tilbage på lånet. Så kan der nemlig være penge at spare på et nyt lån.

På udkig efter boligfinansiering?

Står du med drømmeboligen, men mangler boligfinansiering? Indhent tilbud fra flere forskellige banker med én ansøgning.

Overvejer du at omlægge lån?
Der kan være mange fordele ved at omlægge dit realkreditlån. Overvejer du at opkonvertere eller nedkonvertere? Se hvad bankerne kan gøre for dig
Nysgerrig på bankernes bidragssatser?

Er du på udkig efter et realkreditlån og vil have et overblik over bankernes bidragssatser?

Hvad er renten på realkreditlån?

Renten på realkreditlån afhænger af flere faktorer. For det første afhænger renten på realkredit af, hvilken låntype du vælger. For det andet har markedets rentesatser også stor indflydelse på renten. Det er dog kun gældende, hvis du vælger et realkreditlån med en variabel rente også kaldet et flekslån. Vælger du modsat at optage et fastforrentet realkreditlån, vil du kende din rente og afdrag i hele lånets løbetid. Et fastforrentet kreditforeningslån sikrer dig nemlig en fast realkredit rente i løbet af hele lånets løbetid, mod at du betaler en højere rente for lånet.

Renteudvikling på realkredit

Realkredit renten har historisk set været nedadgående de sidste mange år, hvilket også kan ses i fordelingen mellem fastforrentet realkreditlån og flekslån. Helt overordnet vælger mange at optage et realkreditlån med fast rente, hvis de tror at renten stiger i fremtiden. Derimod kan det være en ide at vælge et flekslån, hvis du tror renten er uændret eller nedadgående. Mange vælger også at optage et fastforrentet lån ved en lav rente, for at sikre en lav rente i hele lånets løbetid.

Det er helt op til dig selv, hvilken låntype du i sidste ende vil optage. Som tommelfingerregel kan det være en fordel at vælge et fastforrentet lån hvis:

 • Du ligger søvnløs over frygten for stigende renter
 • Du tror renten stiger om kort tid
 • Du har ikke råd til, at renten overstiger den rente, du kan få ved et fastforrentet lån

Opdeling af kredit­foreningslån – derfor kan det betale sig

Hvis du ønsker at afdragsfrihed kan du med fordel overveje om, du skal have to realkreditlån i stedet for et enkelt. For mange boligejere, hvis lånebeløb overstiger 60% af deres boligs samlede værdi, kan det nemlig betale sig at have to realkreditlån også kaldet kreditforeningslån.

Grunden til du skal overveje om dette kunne være en ide, er at bidragssatserne er markant højere end forhen og især for kreditforeningslån fra 60 til 80% af din ejendomsværdi. Hvis du ønsker afdragsfrihed, kan du altså ende med at betale en høj bidragssats for noget, du ikke afdrager på.

Opdeling af kreditforeningslån – Eksempel

 • Første kreditforeningslån: Et lån fra 0-60% af ejendomsværdi. Dette lån kan med fordel være med afdragsfrihed. Denne del af lånet er ikke den dyreste, og derfor kan det betale sig at have afdragsfrihed på denne del af lånet.
 • Andet kreditforeningslån: Et lån fra 60%-80% af ejendomsværdien. Dette lån afdrager du løbende på, da denne del af lånet er den dyreste del i forhold til bidragssatser.

Hvis du vil vide mere om fordelen ved et eller to kreditforeningslån, kan du læse meget mere lige her – Realkredit­junglen: Et eller to lån?

Mediernes ekspertkilde: Nævnt 500+ gange det seneste år

Kan det betale sig at skifte realkredit­institut?

Der er forskel på bidragssatserne fra realkreditinstitut til realkreditinstitut, og derfor kan det godt betale sig at undersøge prisen på de forskellige kreditforeningslån. Hvis du vælger at omlægge dit lån eller skifte realkredit, skal du være opmærksom på, at der er omkostninger forbundet med det. Der er forskellige tidspunkter, hvor det optimalt at indfri lånet, alt efter hvilken lånetype du har.

Læs mere om, hvad du skal overveje, før du skifter realkreditlån.

Hvad koster det at skifte realkreditinstitut? 

Hvis du laver en realkreditsammenligning for at undersøge, om det kan betale sig for dig at skifte kreditforeningslån, skal du, ud over bidragssatserne, undersøge priserne på kurtage, kursskæring og lånesagsgebyr, og så skal du huske at medregne omkostningerne til tinglysningsafgifter – benyt eventuelt en låneberegner.

 • Kurtageomkostninger er de omkostninger som realkreditinstituttet tager, når de handler med obligationerne. Det er dig som lånetager, der betaler kurtageomkostningerne.
 • Kursskæring er en procentsats, du betaler til realkreditinstituttet, når obligationerne sælges – enten i forbindelse med at lånet bliver indfriet eller du omlægger realkreditlånet samt ved refinansiering. Det vil sige, at som udgangspunkt kommer du til at betale kursskæring oftere, hvis du optager lån, der skal refinansieres hvert 5. år end hvis du optager et lån, der løber i 30 år uden at det behøver at blive refinansieret.
 • Lånesagsgebyret er det gebyr, som realkreditinstitutterne tager for at oprette eller omlægge dit lån.
 • Tinglysningsafgiften er den afgift, du betaler til staten, når du optager eller omlægger dit lån. Afgiften består af et fast og et variabelt beløb.

 

Skift realkreditinstitut

 

Din bank samarbejder med et bestemt realkreditinstitut

Der findes fire realkreditinstitutter, der tilbyder realkreditlån; Realkredit Danmark, Nordea Kredit, Totalkredit/Nykredit og Jyske Kredit (tidligere BRF Kredit). De forskellige banker samarbejder med bestemte realkreditinstitutter. Derfor kan det godt betale sig at undersøge, hvilket realkreditinstitut din bank samarbejder med, og om du kan spare penge ved at vælge et andet realkreditinstitut. 

Lær mere om realkredit med Mybanker

Når du skal vælge, hvilket realkreditlån der passer bedst til dig, er der flere ting, du bør være opmærksom på. Du kan læse mere om realkredit i Mybankers artikelarkiv.

Når man skal købe en bolig, kan du hurtigt miste overblikket. Derfor kan det være en ide at søge økonomisk rådgivning, f.eks. i forbindelse med et boligkøb.

Andre lånetyper du kan finde hos Mybanker

Mybanker samarbejder med mange af de danske banker og lånudbydere, der både servicerer privatkunder, erhvervskunder og Private Banking kunder. Derfor kan du også finde forskellige lånetyper, såsom billån, forbrugslån og samlelån.

Vi hjælper dig med at sammenligne lån, når du skal lån penge online, så du nemt kan finde det lån som passer bedst til dig. Hos Mybanker er vi forståelige med, at du til tider har brug for at låne penge. Vi synes dog stadig, at alle burde overveje om et lån er den bedste løsning. Hvis du ikke akut har brug for pengene, kan du overveje at lave en opsparingskonto.

Det er ikke mange banker som tilbyder positive renter, og derfor vælger mange at lave en opsparing via investering. Mange vælger at bruge den nemme og populære investeringsform, nemlig indeksfonde.

Desuden skal du altid huske dine indtægter og opsparinger, f.eks. dit barns børneopsparing. Mange glemmer nemlig disse, da de fokuserer på lån, renter, omkostninger og afbetaling.

Realkredit - Det spørger andre om

Hvor meget kan jeg låne i realkredit?

I forbindelse med et boligkøb kan du låne op til 80% af boligens samlede værdi i realkredit. De resterende 20% kan du enten finansiere via din egen opsparing eller et banklån. Som udgangspunkt skal du komme med 5% af boligens værdi, før du kan få lov til at låne i realkredit.

Hvis du skal lån til sommerhus kan du låne op til 75% af sommerhusets værdi. De resterende 25% skal du finansiere på samme måde som ved et boligkøb.