Sammenlign Indeksfonde

Der opstod en fejl!

Der skete noget uventet. Prøv venligst igen.

Vi opdaterer!

Der kommer nye spændende ting. Prøv igen om lidt.

Kom i gang med investering

At komme i gang med investering kan være svært og ugennemskueligt, hvis du aldrig har prøvet det før. Et alternativ til at gøre det selv, er at få andre til at investere for dig. Det kan dog ofte være en dyr løsning og der kan være stor forskel i de opnåede resultater.
Derfor er investering i indexsfonde steget i popularitet de seneste år, da det repræsenterer en ny effektiv måde at investere dine penge.

Hvad er en indeksfond?

En indeksfond er en portefølje af aktiver (f.eks. aktier og obligationer) der følger et udvalgt indeks og dermed prøver at afspejle dets afkast. F.eks. kan du som investor, købe en indexsfond der følger det danske C25 indeks og dermed følge afkastet på dette.

 

Hvordan virker en indeksfond?

Når du f.eks. investerer i en aktiebaseret indeksfond, investerer du i virkeligheden, i en lille bitte procentdel af mange forskellige aktier. Man giver i virkeligheden sine penge til fonden, som – sammen med mange andres investerede penge – fordeler disse ligeligt imellem alle aktier i indekset, så det afspejler sammensætningen i indekset.

På den måde følger du nu afkastet på indekset. Stiger det indeks du følger med 10%, vil din investering gøre det samme, da du har kopieret sammensætningen i fonden.
Det betyder du ikke forsøger at spekulere i hvilke aktier der vil stige mere end andre, men i stedet accepterer at få det afkast som markedet (det valgte indeks) får.

En betegnelse du ofte vil falde over, er ETF (Exchange Traded Funds). En ETF minder meget om indeksfonde, men der er forskelle på beskatningen, omend du ofte har flere valgmuligheder ved ETFer ift. Danske indeksfonde.

 

Hvad er fordelene ved indeksfonde?

Der er en række fordele ved indeksfonde:

  • Omkostningerne er typisk lavere end ved aktive løsninger
  • Som investor får du stor risikospredning
  • Kræver begrænset kendskab til investering
  • Kræver begrænset tidsinvestering (det vedligeholder sig selv)

 

Hvordan kommer jeg i gang med investering i en indeksfond?

Du kan komme i gang med indeksinvestering på flere måder. Enten kan du selv købe indexsfonde, igennem den handelsplatform du benytter. Det kræver at du sætter dig ind i præcis hvilke markeder, brancher og indeks, som du gerne vil investere i.

En anden god måde at komme i gang, er via en af de nye digitale løsninger vi har set i Danmark de seneste år. De hjælper med af afdække din risikoprofil og opstille mulige velegnede indeksfonde du kan købe dig ind i.
Du finder flere af ovennævnte muligheder på listen ovenfor.

 

Hvordan bliver jeg beskattet på indeksfonde?

Beskatningen af indeksfonde varierer afhængigt af sammensætningen i fonden. Hvis du køber en indeksfond (eller ETF) med mere end 50% investeret i aktier, bliver dette beskattet som aktieindkomst. Mange ETFer opfylder ikke dette kriterie og bliver derfor lagerbeskattet som kapitalindkomst. Med andre ord, er det svært sige entydigt hvordan din investering i indeksfonde bliver beskattet.