Det kigger kunderne efter når de vælger ny bank

Guide: Hvor meget kan jeg købe bolig for?

Er du også nysgerrig på, hvor meget du kan købe bolig for? Så er du ikke den eneste. Og heldigvis for alle os nysgerrige sjæle, så er det blevet lettere at lave regnestykket ”hvor meget kan jeg købe bolig for”.

Skrevet af Redaktionen

Opdateret 16. juli 2019

Husstandsindkomst x 4 (gældsfaktor) = så meget du kan købe bolig for 

Sådan ser regnestykket ud. Gældsfaktoren, der i udgangspunktet ikke må overstige 4, er udtryk for din gæld i forhold til din husstandsindkomst.

Har du f.eks. en samlet husstandsindkomst på 600.000 kr., kan du købe bolig for 2.400.000 kr. (600.000 x 4 = 2.400.000).

Har du anden gæld, såsom et billån eller SU-lån, skal det dog trækkes fra. Det vil sige, at hvis du har en gæld på f.eks. 100.000 kr., kan du købe bolig for 2,3 mio. kr. i stedet for de 2,4 mio. kr. fra regnestykket ovenfor ((600.000 kr. x 4) – 100.000 kr. = 2.300.000 kr.).

Udover gældsfaktoren er det også en forudsætning, at du har 5% af boligens pris plus omkostninger til udbetaling af boligen. De 5% til udbetaling kommer udover regnestykket ovenfor.

 

Kan jeg låne mere hvis mit rådighedsbeløb er højt?

I øjeblikket er renten på boliglån meget lav. Det betyder, at man betaler mindre for at låne end man gjorde tidligere, hvor renten var højere.

Dengang var det desuden sådan, at rådighedsbeløbet var afgørende for, hvor meget gæld man måtte optage. Sådan er det ikke længere. Selvom minimumsgrænsen for rådighedsbeløbet stadig er vigtig, er det i højere grad gældsfaktoren, der i dag er afgørende for, hvor mange penge du kan låne.

Fokusset på gældsfaktoren er for at sikre, at familier, der har købt dyre boliger med billige lån, fortsat kan have råd til at bo i boligen selvom den falder i værdi, eller hvis renten stiger. Du kan læse mere om, hvad der ligger til grund for lånegrænsen her.

 

Boligudgiftsmetoden

Før de nuværende låneregler blev indført, kunne man også bruge boligudgiftsmetoden til at beregne, hvor dyr en bolig, man kunne købe. Den nuværende regel, hvor gældsfaktoren kommer i betragtning først, gør dog boligudgiftsmetoden mindre relevant. Men det er en god øvelse i at se om du har godt styr på dit privatbudget. Metoden går ud på, at du skal finde frem til det beløb, som du skønner, at du har råd til at bruge på boligudgifter (forbrugsudgifter og vedligeholdelse inkluderet) per måned og gange det med 165.

Kommer du eksempelvis frem til, at du har råd til at bruge 16.000 kroner om måneden på boligudgifter, ser regnestykket således ud:

16.000 x 165 = 2.640.000 kroner

De 2.640.000 kroner er det beløb, du kan købe bolig for.

 

Lånregler kan sætte begrænsninger

De skærpede låneregler hos bankerne sætter som nævnt ovenfor en begrænsning for brugen af “boligudgiftsmetoden”. Dette skyldes, at banken ønsker større sikkerhed, hvorfor lån på over 4 gange husstandens indkomst kan blive svære at optage. Hvis du ønsker at blive klogere på hvad lånereglerne betyder for dig kan du finde information her

 

Få konkrete tilbud på din nye bolig

Ud over at regne ud hvor meget du kan købe bolig for, kan det også være rart at vide hvor meget dit boligkøb konkret vil koste. Derfor er det muligt via vores Skift bank service at indhente op til 3 finansieringstilbud på din nye bolig. Det er gratis og uforpligtende og tager kun 10 minutter.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi.
Nyhedsbrevet kan afmeldes til enhver tid.

 

Vil du gerne låne til bolig?

Bankerne står klar. Få op til 3 tilbud på finansiering af lån til bolig, sammenlign og vælg det billigste.

Prøv her.

Om forfatteren Redaktionen

Realkreditlån eller prioritetslån: Hvad skal du vælge?

Læs artiklen
Realkreditlån eller prioritetslån: Hvad skal du vælge?
Etik og værdier fylder mere når der skal vælges ny bank 29. april 2019 Etik og værdier fylder mere når der skal vælges ny bank Bankskifte gennem Mybanker 23. april 2019 Hver tredje har skiftet bank på fem år Boligøkonomi – det handler om at træffe nogle valg 1. april 2019 Boligøkonomi – det handler om at træffe nogle valg