Guide: Hvor meget kan jeg købe bolig for

Guide: Hvor meget kan jeg købe bolig for?

Realkreditinstitutterne og bankerne har deres egne beregnere, når de skal finde ud af, hvor meget kunderne kan købe bolig for. Men inden du haster ned i banken, får du her to simple tommelfingerregler, som du kan bruge til at finde ud af cirka hvad du har råd til.

Skrevet af Redaktionen

Går du med drømmen om at købe din egen bolig, har du sikkert tænkt ved dig selv “gad vide hvor meget jeg kan købe bolig for?”. Som regel er det din bank og dit realkreditinstitut der beregner, hvor meget du kan købe for. Men der findes faktisk to tommelfingerregler, du kan bruge til at beregne, hvor dyr en bolig, du kan købe.

De to tommelfingerregler går under navnene indkomstmetoden og boligudgiftsmetoden. Så hvis du vil regne ud om du har råd til boligkøb, så læs med her. Husk at der er tale om tommelfingerregler og at mange andre faktorer kan påvirke præcist hvor meget du kan låne.

 

Indkomstmetoden – Hvad kan jeg låne?

Bruger du indkomstmetoden, skal du tage udgangspunkt i husstandens samlede årsindkomst før skat og gange den med 3,5 for derefter at lægge husstandens samlede nettoformue til. Dermed får du det beløb, du cirka kan købe bolig for.

Tjener du eksempelvis 35.000 kroner om måneden og har en opsparing på 100.000 kroner, ser regnestykket sådan ud:

(35.000 x 12 x 3,5) + 100.000 = 1.570.000 kroner.

Altså kan du købe bolig for 1.570.000 kroner.

 

Boligudgiftsmetoden

Bruger du denne metode, er det en god idé, at du har godt styr på dit privatbudget. Metoden kræver nemlig, at du har ret godt styr på din privatøkonomi. Metoden går ud på, at du skal finde frem til det beløb, som du skønner, at du har råd til at bruge på boligudgifter (forbrugsudgifter og vedligeholdelse inkluderet) per måned og gange det med 165.

Kommer du eksempelvis frem til, at du har råd til at bruge 16.000 kroner om måneden på boligudgifter, ser regnestykket således ud:

16.000 x 165 = 2.640.000 kroner

De 2.640.000 kroner er det beløb, du kan købe bolig for.

 

Få konkrete tilbud på din nye bolig

Ud over at regne ud hvor meget du kan købe bolig for, kan det også være rart at vide hvor meget dit boligkøb konkret vil koste. Derfor er det muligt via vores Skift bank service at indhente op til 3 finansieringstilbud på din nye bolig. Det er gratis og uforpligtende og tager kun 10 minutter.

Hold dig opdateret med nyheder, gode råd og perspektiver på privatøkonomi. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

 

Vil du gerne låne til bolig?

Bankerne står klar. Få op til 3 tilbud på finansiering af lån til bolig, sammenlign og vælg det billigste.

Prøv her.

Om forfatteren Redaktionen

Huskøb for begyndere – hvad gør jeg?

Læs artiklen
Huskøb for begyndere - hvad gør jeg?
Hvad koster det at bygge nyt hus 20. juni 2019 Hvad koster det at bygge nyt hus? Lånegrænse gør det sværere at låne til drømmeboligen 9. april 2018 Lånegrænse gør det sværere at låne til drømmeboligen Er der en ny boligboble på vej? 29. januar 2018 Er der en ny boligboble på vej?