Guide: Hvad kan jeg købe bolig for i 2022?

Hvor meget kan jeg låne til bolig?

Indtast dine oplysninger nedenfor. Så giver vi dig et estimat på hvor meget du kan låne til boligkøb.

Du kan købe bolig for

3.225.000 kr.

Få tilbud på boligfinansiering

Hvor meget kan jeg låne?

En tommelfingerregel for, hvor meget du kan købe bolig for, er at tage din årlige husstandsindkomst før skat, og gange den med 4 (gældsfaktoren). Har du f.eks. en husstandsindkomst på 600.000 kr., kan du købe bolig for 2.400.000 kr. (600.000 x 4 = 2.400.000).

Sådan beregner du gældsfaktor, hvis du ikke har gæld

Du kan også bruge vores låneberegner.

Hvad kan jeg låne til bolig?

Som udgangspunkt må din gældsfaktor ikke overstige 4. Gældsfaktoren er et udtryk for din gæld i forhold til din husstandsindkomst. Det er denne regel, vi forholder sig til i udregningen ovenfor.

Har du anden gæld, såsom et billån eller SU-lån, skal det også trækkes fra. Det vil sige, at hvis du har en gæld på f.eks. 100.000 kr., kan du købe bolig for 2,3 mio. kr. i stedet for de 2,4 mio. kr. fra regnestykket ovenfor ((600.000 kr. x 4) – 100.000 kr.) = 2.300.000 kr.

Udover gældsfaktoren er det også en forudsætning, at du har 5 % af boligens pris plus omkostninger til udbetaling af boligen. De 5 % til udbetaling kommer udover regnestykket ovenfor.

Sådan beregner du gældsfaktor, hvis du har gæld

 

Læs mere om, hvad de nye låneregler betyder for dig. 

 

Kan jeg låne mere, hvis mit rådighedsbeløb er højt?

I øjeblikket er renten på boliglån meget lav. Det betyder, at du betaler mindre for at låne penge end du gjorde tidligere, hvor renten var højere.

Dengang var det desuden sådan, at rådighedsbeløbet var afgørende for, hvor meget gæld du måtte optage. Sådan er det ikke længere. Selvom minimumsgrænsen for rådighedsbeløbet stadig er vigtig, er det i højere grad gældsfaktoren, der i dag er afgørende for, hvor mange penge du kan låne.

Fokusset på gældsfaktoren er for at sikre, at familier, der har købt dyre boliger med billige lån, fortsat kan have råd til at bo i boligen, selvom den falder i værdi, eller hvis renten stiger. Du kan læse mere om, hvad der ligger til grund for lånegrænsen her.

Det er dog muligt at låne op til 5 gange husstandsindkomsten, hvis du har 10 % til udbetaling selv.

 

Beregn hvor meget du kan låne til hus

For at gøre alle disse forudsætninger nemt forståelige, har vi lavet en låneberegner til hus, så du selv kan tjekke og få en indikator på, hvor meget du kan købe bolig for.

Se også: Hvad det koster at bygge nyt hus

Se også: lån til sommerhus

 

Låneregler kan sætte begrænsninger

Banken ønsker større sikkerhed for deres lån, og derfor erstatter de nye retningslinjer, hvor gældsfaktoren er den styrende, tidligere ‘tommelfingerregler’ til at regne ud, hvor meget du kunne købe bolig for. Hvis du ønsker at blive klogere på, hvad lånereglerne betyder for dig, kan du finde information her.

 

Få konkrete tilbud på din nye bolig

Ud over at regne ud hvor meget du kan låne, og dermed hvor meget du kan købe bolig for, kan det også være rart at vide, hvor meget dit boligkøb konkret vil koste. Derfor er det muligt via vores Skift bank service at indhente op til 3 finansieringstilbud på din nye bolig. Det er gratis og uforpligtende og tager kun 10 minutter.

Indhent tilbud på boliglån

Ønsker du at købe bolig? Gør som 250.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud