Utilfreds med renteniveauet?

Investering kan være et godt alternativ til opsparing, hvis du vil undgå negative renter og inflation.


Se investeringsløsninger

Sammenlign børneopsparing

Note: Der kan indsættes op til 6.000 kr. pr. indkomstår og højst 72.000 kr. i alt i hele bindingsperioden. Kontoen skal være bundet i minimum 7 år. Bindingen må dog tidligst udløbe ved barnets fyldte 14. år og må længst vare til og med udgangen af det kalenderår, hvor barnet fylder 21 år. Der kan oprettes én børneopsparing pr. barn.

Der opstod en fejl!

Der skete noget uventet. Prøv venligst igen.

Vi opdaterer!

Der kommer nye spændende ting. Prøv igen om lidt.

Sammenlign børneopsparing

Hvornår kan man oprette en børneopsparing?

Børneopsparingen kan oprettes når barnet er mellem 0-14 år og blive udbetalt fra barnet er 14-21 år. Dog skal man være opmærksom på, at kontoen skal være bundet i mindst 7 år.

Derfor er det en god idé at oprette kontoen mens barnet er så ung som muligt. På den måde har kontoen også flere år til at vokse. Det er forældrene, der beslutter hvor lang tid kontoen skal være bundet inden for rammen på 7 år, men vælger man at få udbetalt pengene allerede når barnet er 14 år gammel, når opsparingen selvfølgelig ikke at vokse til sit potentielle niveau.

Helt praktisk kan der indsættes 6.000 kr. om året eller 72.000 kr. i alt på kontoen, og der kan kun oprettes en børneopsparingskonto pr. barn. Der er altså tale om et børneopsparing max. Er man alligevel kommet til at oprette to konti, er kun den ene skattefri. Det er nemlig sådan, at en af fordelene ved børneopsparingen er, at både renter og afkast på opsparingen er skattefrie i opsparingsperioden modsat en normal opsparing.

Der er mange, der henviser til børneopsparingen som en bedsteforældre opsparing, fordi det ofte er bedsteforældrene, sammen med forældrene, der bidrager til kontoen. I praksis er der dog ikke noget i vejen for, at også venner og bekendte bidrager til børneopsparingen.

Opsparingen kan være en stor hjælp for barnet – eller barnebarnet – når han eller hun skal flytte hjemmefra, ud at rejse, tage kørekort eller andet. Selve oprettelsen af kontoen er som regel gratis eller har lave omkostninger.

 

Hvorfor er en børneopsparing en god ide?

En af fordelene ved en børneopsparing er, at den er let at oprette og forskellige familiemedlemmer eller nære venner og bekendte kan indsætte et lille beløb som en gave som barnet får gavn af senere i livet.

Der er mulighed for at lade pengene stå på en børneopsparing eller investere børneopsparingen helt eller delvis og på den måde have mulighed for at gøre opsparingen endnu større, selvom der selvfølgelig altid er en risiko ved at investere. Men lige meget hvordan man vælger at håndtere pengene, er det en fordel, at renten og afkastet er skattefrit.

Det at lave en børneopsparing til sit barn eller barnebarn kan også handle om mere end at lave en god grobund for barnets økonomiske voksenliv. Man kan vælge at investere pengene på kontoen helt eller delvist. Investerer du pengene, er der er også større chance for at få et højere afkast, men samtidig er der også større risiko for at miste penge.

Vælger man at inddrage sit barn i denne overvejelse, kan det at have en børneopsparing nemlig være en måde hvorpå man lærer sit barn, fra en tidlig alder, hvad økonomisk ansvarlighed går ud på. Det er en god måde at vise i praksis, hvor meget ens penge yngler eller hvorfor de ikke gør. En børneopsparing kan være en solid start på livet for mange unge voksne, fx til et kørekort, et lån til indskud eller uddannelse. Renter og afkast er oftest skattefrie på en børneopsparing.

 

Hvordan er reglerne for børneopsparing på markedet?

Man kan max sætte 72.000 kr. ind på børneopsparingen i alt, men med renters rente effekten i op til 21 år, kan børneopsparingen blive til et ganske pænt beløb i sidste ende. Det gamle loft lå på max 36.000 kr. ind på børneopsparingen i alt. I 2018 kan der maksimalt puttes 72.000 kr. ind på en børneopsparing hvilket er dobbelt så meget som det tidligere loft.

Renter og afkast er skattefri på børneopsparinger og man må kun have en børneopsparing pr. barn. Ligesom med andre bankprodukter er der dog forskel på, hvor meget man får ud af sin børneopsparing afhængig af hvilken bank man har opsparingen i. Det er nemlig meget forskelligt, hvor høje renter bankerne giver på traditionelle børneopsparinger. Derfor anbefaler vi, at man kigger på de forskellige muligheder, der er.

Det kan man nemt gøre i vores sammenligningsliste over børneopsparing ovenover. Der er også forskel på oprettelsesgebyrer og omkostninger, hvilket også skal holdes for øje. Har man allerede en børneopsparing, men vil gerne flytte den til en bank, hvor renten er højere, kan det selvfølgelig godt lade sig gøre. Her bør man dog være opmærksom på, at det kan koste et gebyr samt, at det skal ske med samtykke fra den, som har oprettet kontoen.

 

Har du styr på din egen opsparing og økonomi?

Selvom en børneopsparing er en god ide, skal du også huske at have styr på din egen opsparingskonto. Du kan spare op på mange forskellige måder, og mange mennesker er begyndt at se muligheder i at spare op via investering. Mange tror, at det er svært at investere i aktier og obligationer. Men du kan faktisk komme i gang, uden stort besvær, ved at investere i indeksfonde. Især i 2020 og 2021 er det blevet populært at investere i indeksfonde, da du ikke skal have det store kendskab til investering.

Det er vigtigt, at du har styr på din økonomi, hvis du vil have mulighed for at sætte penge ind på dit barn børneopsparing. Det kan til tider være svært at finde hoved og hale i ens økonomi. Derfor kan det være en fordel at få hjælp udefra. Det kan f.eks. være uvildig økonomisk rådgivning eller en form for afbetalingsstrategi, såsom et samlelån. Dermed har du styr på din økonomi og har råderum til at kunne sætte penge ind på børneopsparingen.