Der opstod en fejl!

Der skete noget uventet. Prøv venligst igen.

Vi opdaterer!

Der kommer nye spændende ting. Prøv igen om lidt.

Bliv klogere på børneopsparing

Børneopsparingen kan oprettes når barnet er mellem 0-14 år og blive udbetalt fra barnet er 14-21 år. Dog skal man være opmærksom på, at kontoen skal være bundet i mindst 7 år. Derfor er det en god idé at oprette kontoen mens barnet er så ung som muligt. På den måde har kontoen også flere år til at vokse. Det er forældrene, der beslutter hvor lang tid kontoen skal være bundet inden for rammen på 7 år, men vælger man at få udbetalt pengene allerede når barnet er 14 år gammel, når opsparingen selvfølgelig ikke at vokse til sit potentielle niveau. Helt praktisk kan der indsættes 6.000 kr. om året eller 72.000 kr. i alt på kontoen, og der kan kun oprettes en børneopsparingskonto pr. barn. Der er altså tale om et børneopsparing max. Er man alligevel kommet til at oprette to konti, er kun den ene skattefri. Det er nemlig sådan, at en af fordelene ved børneopsparingen er, at både renter og afkast på opsparingen er skattefrie i opsparingsperioden modsat en normal opsparing. Der er mange, der henviser til børneopsparingen som en bedsteforældre opsparing, fordi det ofte er bedsteforældrene, sammen med forældrene, der bidrager til kontoen. I praksis er der dog ikke noget i vejen for, at også venner og bekendte bidrager til børneopsparingen. Opsparingen kan være en stor hjælp for barnet – eller barnebarnet – når han eller hun skal flytte hjemmefra, ud at rejse, tage kørekort eller andet. Selve oprettelsen af kontoen er som regel gratis eller har lave omkostninger.

Hvorfor børneopsparing?

En af fordelene ved en børneopsparing er, at den er let at oprette og forskellige familiemedlemmer eller nære venner og bekendte kan indsætte et lille beløb som en gave som barnet får gavn af senere i livet. Der er mulighed for at lade pengene stå på en børneopsparing eller investere dem helt eller delvis og på den måde have mulighed for at gøre opsparingen endnu større, selvom der selvfølgelig altid er en risiko ved at investere. Men lige meget hvordan man vælger at håndtere pengene, er det en fordel, at renten og afkastet er skattefrit. Det at lave en børneopsparing til sit barn eller barnebarn kan også handle om mere end at lave en god grobund for barnets økonomiske voksenliv. Man kan vælge at investere pengene på kontoen helt eller delvist. Investerer du pengene, er der er også større chance for at få et højere afkast, men samtidig er der også større risiko for at miste penge. Vælger man at inddrage sit barn i denne overvejelse, kan det at have en børneopsparing nemlig være en måde hvorpå man lærer sit barn, fra en tidlig alder, hvad økonomisk ansvarlighed går ud på. Det er en god måde at vise i praksis, hvor meget ens penge yngler eller hvorfor de ikke gør. En børneopsparing kan være en solid start på livet for mange unge voksne, fx til et kørekort, et lån til indskud eller uddannelse. Renter og afkast er oftest skattefrie på en børneopsparing.

Undersøg markedet

Man kan max sætte 72.000 kr. ind på børneopsparingen i alt, men med renters rente effekten i op til 21 år, kan børneopsparingen blive til et ganske pænt beløb i sidste ende. Det gamle loft lå på max 36.000 kr. ind på børneopsparingen i alt. I 2018 kan der maksimalt puttes 72.000 kr. ind på en børneopsparing hvilket er dobbelt så meget som det tidligere loft. Renter og afkast er skattefri på børneopsparinger og man må kun have en børneopsparing pr. barn. Ligesom med andre bankprodukter er der dog forskel på, hvor meget man får ud af sin børneopsparing afhængig af hvilken bank man har opsparingen i. Det er nemlig meget forskelligt, hvor høje renter bankerne giver på traditionelle børneopsparinger. Derfor anbefaler vi, at man kigger på de forskellige muligheder, der er. Det kan man nemt gøre i vores sammenligningsliste over børneopsparing ovenover. Der er også forskel på oprettelsesgebyrer og omkostninger, hvilket også skal holdes for øje. Har man allerede en børneopsparing, men vil gerne flytte den til en bank, hvor renten er højere, kan det selvfølgelig godt lade sig gøre. Her bør man dog være opmærksom på, at det kan koste et gebyr samt, at det skal ske med samtykke fra den, som har oprettet kontoen.