Der opstod en fejl!

Der skete noget uventet. Prøv venligst igen.

Vi opdaterer!

Der kommer nye spændende ting. Prøv igen om lidt.

Realkredit

I Danmark har boligejere mulighed for at finansiere deres boliger ved hjælp af realkredit-lån. Realkredit er en særlig måde at finansiere bolig på som adskiller sig fra banklån, ved at lånene finansieres direkte ved salg af obligationer med sikkerhed i fast ejendom.

Eksempel:

Finansiering af lån gennem realkredit foregår ved at, når der optages et lån med realkredit i en bolig, så udstedes obligationer for et tilsvarende beløb. Låntager betaler herefter renter og afdrag til ejerne af obligationerne via realkreditinstituttet. Obligationerne handles frit på det åbne kapitalmarked, hvor det er muligt for alle og enhver at investere i dem. En af fordelene ved at finansiere sin bolig ved hjælp af realkredit er, at man får attraktiv rente og at der er mulighed for at binde renten i op til 30 år. Der er flere udbydere af realkredit og derfor kan der være penge at spare på omkostningen til realkreditinstituttet (stiftelse og løbende bidrag), hvis man undersøger markedet inden man vælger hvilken udbyder af realkredit, man vil engagere sig med. Har man friværdi og dyre lån i sin bolig, kan det ofte betale sig at indfri lånene til fordel for billigere realkredit. Desuden kan det også ofte være en attraktiv mulighed at omlægge til en anden type realkredit, hvis renten ændrer sig.

Realkreditlån – Hvor meget kan jeg låne til bolig?

Når du køber bolig, skal du selv minimum have 5% af boligens værdi. Du kan låne op til 80% af boligens værdi eller 75% hvis det er et fritidshus som realkreditlån. Resten skal optages som banklån. Vi anbefaler altid, at du afsøger markedet, så du er sikker på at få det lån, der passer dig bedst. Hvad end du skal ud og ansøge om lån til en ny ejerbolig eller om det er realkreditlån omlægning, du overvejer, er det vigtigt, at du ikke lader dig begrænse af, hvad ét realkreditinstitut tilbyder. For at træffe et valg på så oplyst grundlag som muligt, kan du bruge vores realkreditlån beregner for bidragssatser til at lave en sammenligning af realkreditlån.

Omlægge lån

Skrevet: September 2018 Hvis du har et fastforrentet realkredit lån med en rente på eller over 3% bør du overveje at omlægge lånet ved terminen i december 2018. Det betyder dog at man skal opsige sit lån til indfrielse til kurs 100 allersenest sidste dag i oktober 2018. Omlægning af lån og realkredit kan betyde at man kan få en lavere rente, et lavere bidrag hvis vurderingen af huset eller lejligheden er højere end før. Man kan også få opdeling til to realkreditlån hvis man ønsker en eller har afdragsfrihed på sit realkreditlån.

Bidragssatser – Det skal du være opmærksom på

Bidragssatsen er det, man betaler for at have et lån hos et realkreditinstitut, mens renter og afdrag er det, man betaler til investor. Bidragssatsen fastsættes ved lånets optagelse og gælder gennem hele løbetiden. Prisen på bidrag sættes ud fra belåningsgraden, og det er netop i belåningsgraden, at den potentielle besparelse ligger gemt. Belåningsgraden falder i takt med, at boligen stiger i værdi, såfremt man kan få en ny vurdering. Bidragssatserne varierer alt afhængig af lånetype og realkreditinstitut. Du kan få et overblik over de forskellige realkreditinstitutters bidragssatser her på siden. På baggrund af forskellen i bidragssatser, kan det for mange godt betale sig at skifte realkreditinstitut, men det gælder om at gøre det på det rette tidspunkt. Omlægger du for eksempel dit eksisterende F5-lån på to millioner kroner til et nyt F5-lån et år efter refinansiering, viser beregninger fra Mybanker, at de samlede omkostninger sniger sig op på mellem 22.000- 24.000 kroner afhængig af realkreditinstitut. Kan man vente til man har refinansiering, er beløbet derimod på mellem 8.000-12.000 kroner. Man skal være opmærksom på en række andre faktorer end bidragssatsen, for der er andre omkostninger forbundet med at omlægge et lån. Styr på gebyrerne Det er ikke gratis at skifte fra et realkreditinstitut til et andet. For at skiftet kan blive en realitet, er der en del gebyrer, der først skal betales: Kurtage: Realkreditinstituttet opkræver omkostninger til kurtage, når de handler obligationerne relateret til lånet. Du skal som kunde betale kurtageomkostningerne. Kursskæring: Kursskæring er det gebyr, du betaler til realkreditinstituttet, når obligationerne bag lånet sælges på markedet. Bemærk, at der ikke skal betales løbende kursskæring på lån med fast rente, da der ikke er refinansiering. Der er dog kursskæring ved salg af obligationerne – også på lån med fast rente. Sagsgebyr: Realkreditinstitutterne tager et sagsgebyr for at omlægge dit lån. Det er individuelt fra institut til institut, hvad du skal betale. Tinglysningsafgift: Når du lægger dit lån om, skal du betale tinglysningsafgift til staten. Afgiften består af et fast gebyr på 1.660 kroner per lån. Derudover varierer bidragssatserne alt afhængig af lånetype og realkreditinstitut. Du kan få et overblik over de forskellige realkreditinstitutters bidragssatser her. På baggrund af forskellen i bidragssatser, kan det for mange godt betale sig at skifte realkreditinstitut, men det gælder om at have timingen i orden.

Mybanker artikler

Der er forskellige typer realkreditlån på markedet, så når du skal vælge, hvilket realkreditlån, du skal optage, er der flere ting, du bør være opmærksom på. I vores artikelunivers, som du finder i bjælken i toppen af siden, kan du finde svar på alt inden for realkredit, realkredit renteudvikling og hvordan du skal forholde dig til de forskellige låntyper for at få det bedste og billigste realkreditlån.