Realkreditlån – et overblik

Når du kigger på bolig, skal du have styr på, hvad et realkreditlån er. Det er nemlig de færreste, der kan finansiere en ny bolig, uden hjælp fra et realkreditinstitut.

Her får du et kort overblik over, hvad det betyder, når bankrådgiveren snakker om obligationer, bidragssatser, fast- og variabel rente og flexlån.

Hvad er obligationer?

Når du tager et realkreditlån, låner du penge igennem et realkreditinstitut. Realkreditinstituttet finansierer lånet ved at sælge obligationer til investorer, som til gengæld får renter af at låne deres penge ud til boligejere.

 

Hvad betyder fast rente?

Et realkreditlån med fast rente betyder, at du betaler det samme i rente hvert år. Når den månedlige ydelse ikke ændrer sig, kan du nemt regne ud, hvor meget du kommer til at sidde for om måneden.

Hvad betyder variabel rente?

Hvis du vælger et realkreditlån med variabel rente, kan renten gå op og ned igennem årene. Det betyder, at du ikke ved nøjagtigt, hvor meget du kommer til at sidde for om måneden. Til gengæld kan du få en meget lav rente i øjeblikket.

Et realkreditlån med variabel rente skal som regel rentetilpasses med 1, 3, 5 eller 10 års mellemrum. Det er det bankrådgiverne kalder F1, F3, F5 og F10. Du kan også vælge F-kort, hvor renten bliver tilpasset hvert halve år.

Er et fastforrentet lån bedre end et lån med variabel rente?

 

Hvorfor betaler jeg bidragssatser?

Bidragssatserne er det du betaler til realkreditinstituttet for at de håndterer dit realkreditlån. Beløbet varierer alt efter, hvor stort dit realkreditlån er, og derfor betaler du mere i de første år af lånets løbetid end i de sidste år, hvis du afdrager på lånet. Bidragssatsen bliver udregnet på baggrund af, hvor mange procent af boligen du har brug for at låne til, samt hvilken lånetype du vælger, og om du har brug for afdragsfrihed.

Har du den rette bank? 

Vidste du, at udgifterne til renter og gebyrer ikke er de samme i alle banker? Du kan få tilbud fra banker igennem Mybanker. Det eneste du skal gøre, er at udfylde formularen, så indhenter vi tilbud fra banker i dit nabolag.

Tilbage til Boligkøb

Bliv klogere på boligkøb

Negativ rente - hvordan påvirker det min økonomi?

Negativ rente – hvordan påvirker det min økonomi?

Hvad er negativ rente, hvordan påvirker det din økonomi, og hvorfor er det godt, når du har et realkreditlån?

Læs mere

Boligkøb kan hurtigt blive ekstra dyrt

Hvis du ikke har sat dig ind i fx miljøforbehold og kloakering, kan det hurtigt blive meget dyrere at købe hus, end du havde regnet med.

Læs mere

Boligkøb: Hvor meget kan jeg låne, og hvad koster det?

Lær hvilke omkostninger der er forbundet med et boliglån, og hvordan du kan regne ud, hvor meget kan låne for.

Læs mere

Indhent tilbud på boliglån

Overvejer du at købe bolig? Indtast din økonomi og få tilbud fra banker.

Indhent tilbud