Hvad er et realkreditlån?

Et realkreditlån er et lån til din bolig (lejlighed eller hus). Lånet finansieres via investorer, der mod at låne dig pengene modtager en rente retur. Du kan godt optage et realkreditlån direkte via et realkreditinstitut, men typisk er der en tilknyttet bank med i processen.

Her får du et kort overblik over, hvad det betyder, når bankrådgiveren snakker om obligationer, bidragssatser, fast- og variabel rente og flekslån.

 

Hvad er obligationer?

Når du tager et realkreditlån, låner du penge igennem et realkreditinstitut. Realkreditinstituttet finansierer lånet ved at sælge obligationer til investorer, som til gengæld får renter af at låne deres penge ud til boligejere.

 

Hvad betyder fast rente på et realkreditlån?

Et realkreditlån med fast rente betyder, at du betaler det samme i rente hvert år. Når den månedlige ydelse ikke ændrer sig, kan du nemt regne ud, hvor meget du kommer til at sidde for om måneden.

 

Hvad betyder variabel rente på et realkreditlån?

Hvis du vælger et realkreditlån med variabel rente, kan renten gå op og ned igennem årene. Det betyder, at du ikke ved nøjagtigt, hvor meget du kommer til at sidde for om måneden. Til gengæld kan du få en meget lav rente i øjeblikket.

Et realkreditlån med variabel rente skal som regel rentetilpasses med 1, 3, 5 eller 10 års mellemrum. Det er det bankrådgiverne kalder F1, F3, F5 og F10. Du kan også vælge F-kort, hvor renten bliver tilpasset hvert halve år.

 

Er et fastforrentet lån bedre end et lån med variabel rente?

 

Hvorfor betaler jeg bidragssatser på realkreditlån?

Bidragssatserne er det du betaler til realkreditinstituttet for at de håndterer dit realkreditlån. Beløbet varierer alt efter, hvor stort dit realkreditlån er, og derfor betaler du mere i de første år af lånets løbetid end i de sidste år, hvis du afdrager på lånet. Bidragssatsen bliver udregnet på baggrund af, hvor mange procent af boligen du har brug for at låne til, samt hvilken lånetype du vælger, og om du har brug for afdragsfrihed.

Hvor meget kan du låne til bolig?

Beregn hvad du kan låne til at købe bolig for.

Du kan købe bolig for

3.225.000 kr.

Få tilbud på boligfinansiering