Optag realkreditlån i gamle obligationer og få en bedre kurs

Optag realkreditlån i gamle obligationer og få en bedre kurs

Artiklen er fra juni 2017

Fastforrentede realkreditlån bliver dyrere fra 1. september. Fra den dato vil realkreditinstitutterne nemlig finansiere de fastforrentede lån i nye obligationer, der løber til år 2050 og ikke til 2047 som nu.

For at købe en obligation med en længere løbetid kræver investorerne en højere rente, og det betyder lavere kurser og højere rente for dig som låntager.

 

Obligationer med lang løbetid udløber

Obligationer, der finansierer realkreditlån, skal på tidspunktet for lånets udbetaling have en løbetid, der minimum svarer til lånets løbetid.

Fra 1. september 2017 er det derfor ikke længere er muligt at udstede 30-årige lån i obligationen med udløb den 1. oktober 2047. I stedet for finansieres de langvarige lån i obligationer med en tre år længere løbetid.

På samme måde vil 10-årige lån blive finansieret i en obligation med udløb i 2030 i stedet for udløb i 2027, og 20-årige lån i en obligation med udløb i 2040 i stedet for i 2037.

 

Her kan du nemt og lynhurtigt sammenligne priser på realkreditlån

 

Dyre obligationer allerede i omløb

For tiden er kursforskellen på nye og gamle obligationer ca. 1,5 kurspoint, og det svarer til, at et lån på 2 millioner kroner vil give 30.000 kroner mindre udbetalt. Det samme gælder for lån med 10 og 20 års løbetid.

Der er allerede handlet enkelte af de nye 30-årige obligationer, så hvis du er i gang med at købe eget hus eller lejlighed, kan det derfor være værd at bruge lidt tid – eventuelt sammen med banken – på at undersøge mulighederne for at få dit fastforrentede realkreditlån optaget i de gamle obligationer frem for de nye.

 

Derfor stiger renten på realkreditlån

Her er den tekniske forklaring på, hvordan kursen på realkreditobligationer påvirkes af løbetiden på dem:

Realkreditinstitutterne sørger altid for, at der er mange realkreditobligationer i omløb, fordi det øger interessen for at købe og sælge dem.

Når det gælder fastforrentede lån, opretholder institutterne en stor pulje af obligationer ved blandt andet i en årrække at benytte de samme obligationer til at finansiere den samme slags lån.

F.eks. er 30-årige lån siden den 1. september 2014 blevet finansieret ved at sælge en obligation med udløb den 1. oktober 2047. På den måde bliver mange lån samlet i én obligation, og det gør obligationen nem at handle – og dermed bliver kursen højere og renten lavere.

 

Vil du holdes opdateret på realkredit? Tilmeld dig overvågning af realkredit her. 

 

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing. Sammenlign bankers renter på opsparing her – gratis.

Sammenlign opsparing