Boliglån – hvad du skal vide, før du tager et lån

Negativ rente, realkreditlån, fast eller variabel rente, bidragssatser, kurtageomkostninger, kursskæring – der er mange ting du skal vide noget om, når du tager et boliglån.

Hvis du ikke allerede ved, hvor meget du kan låne, kan du få et overblik her.

Finansiering af ejerbolig

Finansiering af ejerbolig sker som regel ved et boliglån og et realkreditlån. Hvis du kan betale 20 % af boligens pris i kontanter, kan du springe boliglånet over. Men det er de færreste, der kan komme uden om realkreditlånet.

Du tager realkreditlånet gennem et realkreditinstitut. Realkreditinstituttet finder en investor – fx et pensionsselskab – der har lyst til at investere penge i obligationer med pant i fast ejendom. Det ses som en sikker investering af investere i obligationer med pant i fast ejendom, og derfor er der mange, der gerne vil investere deres penge i netop det. Når der er mange, der gerne vil investere i det samme, falder renten. Som investor betyder det, at man ikke får et særlig stort afkast for at låne sine penge ud. For dig der skal tage et boliglån, betyder det til gengæld, at du ikke skal betale særlig meget for at låne penge gennem et realkreditinstitut.

 

Boliglaan

 

Bidragssatser

Selvom renten er historisk lav – og i nogle tilfælde negativ – betyder det ikke, at du får penge for at tage et boliglån. Du skal nemlig betale bidragssats til realkreditinstituttet. Bidragssatsen er en form for administrationsgebyr, og bliver udregnet på baggrund af, hvor mange procent af boligen du har brug for at låne til samt hvilken lånetype du vælger og om du har brug for afdragsfrihed

Fast eller variabel rente

Når du tager et realkreditlån, skal du tage stilling til, om du vil have en fast eller variabel rente. Hvis du vælger den faste rente, så er renten den samme i hele lånets løbetid, og du ved præcist, hvad du kommer til at side for.

Vælger du den variable rente, kan renten svinge igennem lånets løbetid. Om du skal vælge fast eller variabel rente, når du tager et realkreditlån, kommer an på hvor risikovillig du er, samt hvilken tidshorisont du har, og hvor længe du har tænkt dig at blive boende i boligen.

 

Har du den rette bank?

Vidste du, at udgifterne til renter og gebyrer ikke er de samme i alle banker? Du kan få tilbud fra banker igennem Mybanker. Det eneste du skal gøre, er at udfylde formularen, så indhenter vi tilbud fra banker i dit nabolag.

Tilbage til Boligkøb

Bliv klogere på boligkøb

Realkreditlån - et overblik

Realkreditlån – et overblik

Få et kort overblik over, hvad det betyder, når bankrådgiveren snakker om obligationer, bidragssatser, fast- og variabel rente og flexlån.

Læs mere

Negativ rente - hvordan påvirker det min økonomi?

Negativ rente – hvordan påvirker det min økonomi?

Hvad er negativ rente, hvordan påvirker det din økonomi, og hvorfor er det godt, når du har et realkreditlån?

Læs mere

Sådan lægger du et budget, når du skal købe bolig

Sådan lægger du et budget, når du skal købe bolig

Et budget giver dig et overblik over dit rådighedsbeløb. Så er du bedre klædt på, når du skal snakke med banken om at låne til boligkøb.

Læs mere

Indhent tilbud på boliglån

Overvejer du at købe bolig? Indtast din økonomi og få tilbud fra banker.

Tryk her