Hvad er en løbetid?

Helt grundlæggende er løbetid, det antal dage, måneder og år, det tager at betale lånet tilbage. Du kan altid vælge at tilbagebetale lånet før tid, og derfor indfri lånet inden løbetiden er udløbet.

 

Løbetid – hvad betyder det for dit lån?

Løbetiden har stor betydning for dit lån og din månedlige ydelse. Størrelsen på din månedlige ydelse afhænger af, hvor lang løbetid du vælger.

  • Jo længere løbetid, betyder en mindre månedlige ydelse, men længere tid, du betaler renter af lånet
  • Jo kortere løbetid, betyder større månedlige ydelse, men kortere tid du betaler renter af lånet

Selvom en længere løbetid ofte vil resultere i en lavere månedlige ydelse, vil det ofte også resultere i en højere samlede renteomkostninger over tid. Lad kigge på et eksempel:

Vi siger, du låner 100.000 kr. med en årlig rente på 5%. Hvis du vælger en løbetid på 5 år, vil dine månedlige ydelse ofte være højere end, hvis du valgte en løbetid på 10 år. Men over den længere løbetid på 10 år ville du ende med at betale flere renteomkostninger for lånet, selvom din månedlige ydelse er lavere.

 

Fordele og ulemper ved korte og lange løbetider

Nogle foretrækker at have en lang løbetid og dermed en lav månedlige ydelse, mens andre foretrækker at have en kort løbetid og derfor også en højere månedlige ydelse. Det er helt op til dig selv, hvilken løbetid du ønsker for dit lån. Men lånet bør afspejle din nuværende økonomiske situation. Hvis du har råd til en kortere løbetid, kan det være en fordel at betale lånet tilbage hurtigere.

Løbetiden kan have stor betydning for din økonomi, da det ofte påvirker dit budget, og hvornår du vil blive gældfri. Husk at overveje de kortsigtede og langsigtede konsekvenser ved valget af en kort eller lang løbetid.