Sådan bliver du snydt af lave renter på billån

  Laveste rente kan ende med at blive dyreste løsning

  Mybanker har undersøgt, hvordan omkostningerne fordeler sig på tre forskellige løbetider på et lån til en lille bil med et prisskilt på 100.000 kr. Undersøgelsen viser at du kan risikere at blive snydt af de lave renter på billånet hvis ikke du er opmærksom.

  I eksemplet lægger du selv 20.000 kr. til udbetaling og mangler dermed finansiering til de sidste 80.000 kr., som kan lånes i banken eller hos bilforhandleren (Peugeot er her benyttet som eksempel):

   

  Vi har undersøgt tre forskellige lånescenarier:

  – Bilforhandler: 2,45 % i pålydende rente. Etableringsomkostninger på 18.250 kr.

  – Bank: 5,00 % i pålydende rente. Etableringsomkostninger på 4.650 kr.

  – Bank: 10,00 % i pålydende rente. Etableringsomkostninger på 4.650 kr.

   

  Hvor længe skal du have bilen?

  Undersøgelsen viser tydeligt, at det er vigtigt for dig som låntager at finde ud af, hvor længe du rent faktisk regner med at have lånet. Skal du have bilen i 2, 3 eller 4 år? Eller regner du med at have bilen i længere tid?

  Hvis du beholder billånet i hele løbetiden på 8 år, vil banklånet med en rente på 5 % være den billigste løsning. Dernæst kommer lånet hos bilforhandleren og til sidst banklånet på 10 %.

  På 8 år sparer du over 8.000 kr. på det billigste banklån, på trods af at renten i banken er dobbelt så høj. Vælger du en løbetid på 6 år er omkostningerne til det dyre banklån og forhandlerlånet stort set ens, på trods af en rente der er 4 gange så høj i banken, som hos forhandleren.

  Efter 4 år er omkostningerne til det billige banklån kun halvdelen af omkostningerne til forhandleren og selv det dyre banklån er markant billigere end forhandlerlånet. Jo kortere lånet bliver herfra, desto større forskel bliver der i omkostningerne mellem bank og forhandler.

  En tommelfingerregel er, at jo kortere tid du har bilen, jo dyrere bliver finansieringen hos bilforhandleren på grund af de meget høje etableringsomkostninger. Det kan du også se i nedenstående illustrationer. En anden vigtig tommelfingerregel er at jo mindre lånebeløbet er, jo dyrere vil forhandlerlånet være. På biler der koster 250.000 kr. eller derover, kan forhandlerlånet godt være konkurrencedygtigt, da etableringsomkostningerne her udgør en meget mindre del af lånet.

   

  ÅOP efter skat til billlån

   

  Samlede kreditomk til billån

   

   

  Sådan forhandler du om billånet

  Hos bilforhandleren

  • Forhandl om etableringsomkostningerne.
  • Selv om renten er lav, så skal du ikke acceptere et særligt højt gebyr til etablering.
  • Bed om at få gebyret opdelt, så du kan se, hvad der tilfalder staten, og hvad der tilfalder bilforhandleren. Statens andel er ikke til forhandling, men bilforhandlerens andel bør kun udgøre nogle få tusinde kroner.

   

  I banken

   

  Overvejer du billån?

  Sammenlign bankernes renter før du låner og undgå at betale for meget.

  Sammenlign billån