Brugte biler er forståeligt nok noget billigere end tilsvarende nye biler. Men du skal være opmærksom på andet end dit billån – Brugte biler kan hurtigt blive en dyr investering, hvis du ikke opdager de fejl og skader, som brugte biler kan have.

Det kan være svært at gennemskue, hvor god stand den brugte bil er i. Noget af det kan du selv se, og noget andet skal du have fagfolk til at hjælpe dig med.

 

Tjek den brugte bilens ydre

Gå bilen grundigt igennem for ridser i lakken, buler og stenslag. Det gør du nemmest i dagslys, når bilen holder parkeret, så du kan komme til hele vejen rundt om den. Husk også at tjekke forskærme, bagskærme og sidespejle.

Kast også et blik på bilens dæk. Er det tid til at de bliver skiftet, eller er der mange kilometer i dem endnu?


Er bilen i orden indvendigt?

Brugte biler bliver naturligvis nusset, men derfor er det ærgerligt at købe en bil, der er i stykker – særligt hvis du ikke har opdaget det, inden du handler.

Sæt dig ind på alle sæderne i bilen, og tjek for huller, pletter og ridser. Prøv også at spænde sikkerhedsselerne og kør sæderne frem og tilbage.

Sørg for at bilen er nyvasket og støvsuget, når du kommer og kigger på den, ellers er det svært at se, om det blot er skidt og snavs, eller om det er pletter, der ikke kan komme af.

 

Kontroller teknikken i brugte biler

Tjek at alle lygterne virker, og at blinklyset fungerer som det skal. Hvis den brugte bil har aircondition, klimaanlæg eller sædevarme, så husk også at tjekke om det virker, som det skal.
Hvis der er anhængertræk på bilen, skal man teste at strømstikket virker.

 

Kør en tur i bilen

Når du har undersøgt, om alt er som det skal være ude og inde, så er det blevet tid til at køre en tur i bilen. Også selvom du kender bilmodellen. Brugte biler kan have mislyde fra motoren, som du ikke kan opdage, hvis du kun hører bilen i tomgang.

 

Få en fagekspert til at kigge bilen igennem

Hvis du ikke selv ved en masse om biler, er det en god ide at få en mekaniker til at kigge den bruge bil igennem. Så slipper du for alt for ubehagelige overraskelser.

 

Købeloven gælder ikke altid ved brugte biler

Hvis du køber en brugt bil af en privat, kan du som regel spare endnu flere penge, end hvis du køber en brugt bil igennem en forhandler. Men du er dårligere stillet, hvis det viser sig, at der er noget galt med bilen, for to privatpersoner der handler, er ikke underlagt købeloven.

Hvis du til gengæld køber en brugt bil igennem en forhandler, gælder købelovens regler om forbrugerkøb, og derfor kan der være hjælp at hente, hvis bilen ikke lever op til dine forventninger.