Renten i dag april 2018

Renten i dag – april 2018

Der er sket en del med renten det seneste kvartal, bare ikke i Europa. I denne udgave af Renten i dag ser vi blandt andet på forskellen på renteniveauet i USA og Europa.

Skrevet af Ulrik Marschall

Den amerikanske centralbank (FED) hævede, som stort set alle forventede, renten på deres møde i Federal Open Market Committee (FOMC) den 21. marts – det første FED møde efter at Jay Powell overtog posten som FED chef efter Jannet Yellen. Renten blev sat op fra 1,5% til 1,75%, og det er dermed den sjette renteforhøjelse siden FED forlod ”nul-rente” i december 2015.

 

Faldende arbejdsløshed påvirker tilsyneladende ikke inflationen

Det bemærkelsesværdige var, at FED ved samme lejlighed ændrede deres forventninger til fremtiden markant. Forventningen til BNP for 2018 blev hævet fra 2,5% til 2,7% og for 2019 fra 2,1% til 2,4%. Forventningen til inflation blev stort set ikke hævet.

Forventningen til arbejdsløsheden blev for 2018 sænket fra 3,9% til 3,8% og for 2019 fra 3,9% til 3,6%. Det er markant, at forventningen til arbejdsløsheden falder så meget uden at forventningen til inflation ikke samtidig stiger.

FED offentliggør samtidig med deres FOMC-møder en oversigt over FOMC medlemmernes ’gennemsnitlige’ forventning til renteudviklingen, og af den fremgår, at renten i 2020 forventes at være 3,4%

 

Handelskrig kan dæmpe forventninger til vækst

Denne udvikling har sammen med valget af Trump, skattereformen etc. fået den 10-årige amerikanske statsrente til at stige fra 1,45% i juli 2016 til 2,80% i dag (primo april 2018). Den nyligt udbrudte handelskrig kan meget vel lægge en dæmper på forventningerne til den fremtidige vækst i økonomien, men indtil videre har det kun haft begrænset effekt på renterne. På aktiemarkedet har handelskrigen derimod øget udsving og volatilitet, og S&P 500 er siden toppen i januar faldet fra 2.872 til 2.604 i dag.

I samme tidsrum er den 10-årige tyske statsrente steget fra -0,12% til 0,50% – under halvt så meget som den amerikanske. Renten har dog været oppe i 0,70% kort efter årsskiftet. Det nylige ’tilbagefald’ i tyske renter skyldes, at uanset at Europa går bedre end længe går det ikke så godt som i USA.

Den tyske forbruger sparer stadig meget op, og den nye tyske finansminister fastholder målet om budgetbalance. Der er således ikke udsigt til den samme offentlige stimulering af økonomien som i USA. Senest viste tal for industriproduktionen i Tyskland et uventet fald i februar. Endelig vil en international handelskrig være dårlige nyheder for en eksportnation som Tyskland.

 

Forholdet mellem europæisk og amerikansk rente

Der har mange gange i historien været talt om at den økonomiske cyklus i USA og Europa kunne være forskellige steder på samme tidspunkt, og at udviklingen i renter derfor også kunne være ”uafhængig”. På en eller anden måde har der dog altid været en gensidig påvirkning af renterne mellem USA og Europa når forskellen i renten er blevet ”for stor”.

I den periode hvor FED har hævet renten, har den tilsvarende rente i Tyskland/Eurozonen (og Danmark) været nul eller negativ, og det er den stadig. Der er stadig ikke forventninger til at ECB hæver renten væsentligt før i 2019 eller 2020, og på det tidspunkt forventes renten i USA altså at være over 3%. Det bliver spændende at se om den forskel kan holde, eller om kapitalbevægelser i markedet tvinger renten i Europa op og/eller rykker gevaldigt på valutakurserne.

 

Dansk rente følger tysk

I Danmark følger renten som vanligt renten i Tyskland. For boligejere er der den detalje, at renten på realkreditlån også påvirkes af forskellen (spreadet) mellem stats- og realkreditrenter. Dette spread har været volatilt i første kvartal 2018, men renten på 30-årige fastforrentede realkreditlån med afdrag er nu tilbage på lige over 2%.

Som så ofte før, er vi i en situation, hvor renten forventes at stige, men at det sker langsomt. Dermed synes Flexlån stadig at være den billigste løsning for ejendomsfinansiering.

 

Tabel med de seneste forventninger til renten i Danmark og Tyskland

Omkostninger ved at konvertereAnslåede omkostninger efter skat i hele løbetiden
Dansk 2 års stat-0,57
Dansk 10 års stat0,59
3 md. Cibor-0,30
Tysk 2 års stat-0,59
Tysk 10 års stat0,52
3 md. Euribor-0,33
ECB refi0,00

 

Hold dig opdateret med nyheder, gode råd og perspektiver på privatøkonomi. Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her.

Har du de bedste renter på dit lån?

Tjek om du kan opnå bedre renter på dit lån. Indhent tilbud fra banker og sammenlign – gratis.

Få tilbud her – gratis

Om forfatteren Ulrik Marschall

Ulrik er kommunikationschef i Mybanker. Forsøger dagligt at gøre komplicerede emner indenfor privatøkonomi lettere at forstå.

Renten i dag – Februar 2019

Læs artiklen
renten i dag februar 20198
Renten i dag – november 2018 9. november 2018 Renten i dag – november 2018 Renten i dag – juli 2018 17. juli 2018 Renten i dag – juli 2018 Ny undersøgelse: Stor prisforskel på lån landet over 13. november 2017 Ny undersøgelse: Stor prisforskel på lån landet over