Bruger du SKAT som opsparingskonto?

I morgen får de af os, der har betalt for meget i skat sidste år,  vores overskydende skat tilbage. Sidste år blev det til 25,5 mia. kr. i alt, så det er mange penge, der rammer danskerne NemKonto.

Skatteguiden har vurderet, at tre ud af fire danskere får penge tilbage på fredag, og at vi i gennemsnit får 7.267 kr. udbetalt. (Euroinvestor)

Mange af os vælger med vilje at betale lidt for meget i skat hvert år for at undgå et skattesmæk. Det kan være fornuftigt nok, for renten på restskat er 5,5%, og dermed kan der være en smule at spare ved at sørge for at ligge på den rigtige side.

 

Hver tiende bruger SKAT som opsparingskonto

Hver 10. af os bruger faktisk SKAT som vores foretrukne opsparingsform (Nordea), men det er ikke en særlig god måde at spare op på.

For det første har du ingen rådighed over dine penge før skatten bliver udbetalt året efter. For det andet kan du få bedre afkast ved at oprette en fast månedlig opsparing på enten en opsparingskonto i en bank eller investere beløbet løbende (eller betale ekstra af på dyr gæld).

Hos SKAT får du i år en rente på 0,8% af de penge, du har betalt for meget, mens du i flere banker kan få ca. 2,75% uden minimumsindskud og særligt stramme bindinger. Du kan også oprette månedsopsparinger på flere investeringsplatforme, hvor det forventede afkast er højere, mod en risiko for at tabe på investeringerne.

Det er dog ikke astronomiske beløb, du kan hente ved at spare op på en bankkonto frem for hos SKAT. Sparer du fx 1.000 kr. op hver måned over et år til en årlig rente på 2,75%, svarer det til en renteindtægt på 152 kr. Sparer du op hos SKAT svarer det til renteindtægt på 44 kr.

Du skal dog ikke betale skat af din renteindtægt fra SKAT, men det skal du af anden renteindtægt. Har du kapitalindkomst under 50.500 (dobbelt for ægtefæller) er satsen 37%, og dermed er afkastet på opsparingskontoen på 96 kr. efter skat.

Omvendt har du selv råderet over pengene gennem året i stedet for at vente på at få dem udbetalt af skattefar.

SKATOpsparingskonto
Månedlig opsparing1.000 kr.1.000 kr.
Årlige rente0,8%2,75%
Renteindtægter44 kr.152 kr.
Renteindtægter efter 37% skat44 kr.96 kr.
Beløb opsparet efter et år (efter skat)12.044 kr.12.096 kr.

Får du penge tilbage fra skat? Tjek din årsopgørelse her

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing –
Sammenlign bankers renter på opsparing her helt gratis.

Sammenlign opsparing