Derfor skal du vælge et lån med afdrag

Derfor}skal du vælge et lån med afdrag

Bankernes renter er historisk lave – for eksempel skal du købe en realkreditobligation med mindst fem års løbetid for at få en rente på over 0 procent. Alternativt kan du for eksempel få 1,1 procent på indlån hos Basisbank – men hvis du har et afdragsfrit realkreditlån, er dit bedste alternativ til en større opsparing at omlægge til et lån med afdrag.

Faktisk skal du finde en indlånsrente på 18 procent, hvis den skal matche snusfornuften i at afbetale på realkreditgæld!

Med en historisk lav realkreditrente, virker det måske ikke så attraktivt at afdrage gæld, men du skal huske på, at de penge, du afdrager, skal der ikke længere betales bidrag af – og med de seneste års stigende bidrag svarer det til en ganske god ”rente”.

 

Vælg et lån med afdrag

Den gode rente kommer i to trin:

Først kommer den ved, at renten er lavere for et lån med afdrag, og dernæst ved sparet bidrag, der er lavere for lån med afdrag.

I Totalkredit er tillægget til bidraget for lån med afdragsfrihed med sikkerhed inden for 60 procent af ejendomsværdien 0,8 procentpoint.

For et hus med en værdi på 1.500.000 kr. vil et lån på de 300.000 kroner, der dækker 60-80 procent af boligens værdi og med en fast rente på 2 procent med 30 års løbetid betyde, at den månedlige ydelse stiger fra 1.000 til 1.410 kroner – altså med 410 kroner – når du går fra afdragsfrihed til lån med afdrag.

Til gengæld falder den månedlige bidragsomkostning fra 500 til 300 kroner – altså med 200 kroner – og restgælden falder (afdrages) med 610 kroner i stedet for 0 kroner. Du får således 610 kroner i afdrag for 410 kroner mere i ydelse.

Over 5 år betyder det, at du har afdraget 38.405 kroner og kun betalt 23.537 kroner mere i ydelse (392 kroner om måneden).

Hvis du selv skal spare 38.405 kroner op over 5 år ved at betale 392 kroner om måneden, skal du have en rente på mere end 18 procent om året. Opsparing ved at skifte sit lån fra afdragsfrihed til afdrag er således en rigtig god forretning.

 

Kortere løbetid kan spare dig penge

Trin 2 er at kigge på lånets løbetid. Hvis du ønsker at ”spare” mere end 392 kroner op om måneden, kan du vælge et fastforrentet lån med kortere løbetid og dermed med lavere rente.

Hvis du for eksempel tager et lån med 20 års løbetid i stedet for 30 år, vil du for en merydelse på 718 kroner om måneden og efter fem år have opsparet (afdraget) 66.800 kroner mere, og det svarer til en rente på 16 procent om året.

Sammenlign priser på realkreditlån lige her med Mybankers sammenligningstjeneste.

 

Få tilbud på realkreditlån

Tjek om du har det bedste realkreditlån. Få tilbud på dit realkreditlån når du skifter bank.

Få tilbud på realkreditlån