Bilfinansiering: Pas på etableringsomkostningerne

udgivet: 09. februar 2015
, sidst redigeret: 17. januar 2018
Bilfinansiering: Pas på etableringsomkostningerne
Hvis du er på udkig efter en ny bil og har behov for finansiering, har du to muligheder: banken eller bil-forhandleren. Dit valg kan have stor betydning – specielt hvis du indfrier lånet før tid.

Analysen er fra februar 2015

 

Hvis du for nyligt har været på besøg hos en bilforhandler, så vil du uden tvivl have bemærket skilte med lave rentesatser, hvis du skulle ønske at finansiere dit bilkøb via forhandlerens samarbejdspart. Det du formentlig ikke har lagt mærke til er de etableringsomkostninger, der er en forudsætning for den lave rente. Omkostninger der sagtens kan udgøre over 20 % af dit lånebehov.


Vi har undersøgt hvordan omkostningerne fordeler sig, hvis du ønsker at købe en af de populære små biler til en pris i omegnen af 100.000 kr.


I vores eksempler har du selv 20.000 kr. til udbetaling og skal således have finansieret de sidste 80.000 kr. Det gør du enten hos bilforhandleren eller i din bank. Vores tre finansieringseksempler, med en løbetid på 8 år, er:


- Bilforhandler: 1,95 % i pålydende rente. Etableringsomkostninger på 17.625 kr. (ja, du læste rigtigt)
- Bank: 5,00 % i pålydende rente. Etableringsomkostninger på 3.730 kr.
- Bank: 8,00 % i pålydende rente. Etableringsomkostninger på 3.730 kr.


Hvis du beholder bilen og lånet i 8 år, så vil banklånet med en rente på 5,00 % være det billigste alternativ, herefter følger lånet hos bilforhandleren og på sidstepladsen banklånet med en rente på 8,00 % (se grafik nederst i artiklen). Men det tager sig ganske anderledes ud, hvis du ønsker at udskifte bilen efter en kortere årrække.


I illustrationerne nedenfor kan du se hvordan de samlede kreditomkostninger efter skat, samt de årlige omkostninger i procent (ÅOP) efter skat, udvikler sig i takt med løbetiden på lånet. Jo kortere tid du har bilen, jo dyrere bliver finansieringen hos bilforhandleren. Hvis du f.eks. udskifter bilen efter 4 år, vil du have betalt næsten 9.000 kr. ekstra på lånet hos forhandleren end på banklånet med 5,00 % i rente. Og selv banklånet med 8,00 % i rente vil have været knap 3.000 kr. billigere. Jo kortere løbetid desto mere ufordelagtigt bliver forhandlerens tilbud.


Gode råd hos bilforhandleren

Etableringsomkostningerne er altid til forhandling. Selvom renten er lav så skal du ikke acceptere et særligt højt gebyr. Bed om at få gebyret opdelt, så du kan se hvad der tilfalder staten og hvad der tilfalder bilforhandleren. Statens andel er ikke til forhandling, men bilforhandlerens bør kun udgøre nogle få tusinde kroner.


Gode råd hos banken

Forhandl om renten. Hvis din økonomi er sund og du betaler dine regninger til tiden, så er du en god kunde og bør ikke betale meget over 6,00 % i pålydende rente. Du kan også sagtens forhandle om etableringsomkostningerne. Undersøg desuden hvilken bank der kan give dig den bedste rente

 

 

 

sidst redigeret: 17. januar 2018