Der opstod en fejl!

Der skete noget uventet. Prøv venligst igen.

Vi opdaterer!

Der kommer nye spændende ting. Prøv igen om lidt.

Hvad er a-kasser?

A-kasser kan bedst beskrives som en forsikring mod arbejdsløshed. Derfor bliver a-kassen også kaldt en arbejdsløshedskasse. Hvis du mister dit job, får du udbetalt en ”forsikringssum” hver måned. Ligesom med alle andre forsikringer, skal du betale til den, inden du får brug for den. Du skal altså tilmelde dig en a-kasse, mens du er i arbejde. Du skal have været i arbejde i mindst 52 uger fra du melder dig ind i a-kassen, til du kan få dagpenge.

A-kassen administrerer offentlige love og regler, som gælder, når du er jobsøgende. Fx skal du søge og dokumentere, at du søger et bestemt antal jobs om ugen på Jobnet. Det gælder uanset hvilken a-kasse, du er medlem af.

Hvad er prisen for en a-kasse?

Prisen for en a-kasse varierer, men de fleste har en pris omkring 500 kr. månedligt. Mange tilbyder desuden gratis medlemskab, hvis man er studerende. Du kan sammenligne priser på a-kasser ved at besøge hver a-kasses hjemmeside, eller hvad at sammenligne hos Mybanker.

Når du sammenligner priser på a-kasser er det vigtigt at huske at mange a-kasser også giver mulighed for en fagforening. Det kan give mange andre fordele også at være medlem af en fagforening, men prisen på medlemskabet stiger muligvis også, hvis du vælger dette.

 

Hvordan finder jeg en billig a-kasse?

De fleste a-kasser har priser der er relativt tætte på hinanden. Hvis du alligevel søger billige a kasser, kan du sammenligne flere a-kassers priser ovenfor. Alternativt skal du besøge alle a-kassers hjemmesider og finde den billigste.
Når du leder efter en billig a-kasse, er det vigtigt at huske, mange a-kasser også slår sig på andet end prisen. Det er vigtigt du sætter dig ind i dine fordele som medlem, da det muligvis kan være en fordel for dig at betale lidt mere i kontingent, mod af få flere fordele.

 

Hvad er den bedste a-kasse?

Der findes ikke noget entydigt svar på hvad den bedste a-kasse er. Det afhænger meget af dit individuelle behov og hvilket type erhverv du arbejder med.

For at finde den bedste a-kasse er det en god ide at undersøge dine muligheder og se hvad du har af muligheder. De forskellige a-kasser tilbyder forskellige services og produkter til forskellige priser, så for at finde frem til hvad der er bedst for dig, er du nødt til at undersøge mulighederne.

 

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Du kan frit vælge den a-kasse, som du synes passer bedst til dig. Nogle a-kasser optager dog kun specifikke faggrupper, mens andre optager alle. A-kassen Lederne optager fx kun ledere, BUPL-A er kun for pædagoger og klubfolk, mens ASE er for alle.

 

De fleste a-kasser tilbyder nogenlunde samme kurser i fx at skrive ansøgninger og CV’er og gå til ansættelsessamtale.

Du får det samme i dagpenge i alle a-kasser. Kontingentet kan variere, alt efter hvor meget a-kassen tager for at administrerer udbetalingen af dagpenge, og diverse administrative opgaver, som er forbundet med at hjælpe ledige videre i arbejde. Du kan trække dit kontingent til a-kassen fra i skat.

 

Hvilke rettigheder har jeg, når jeg er medlem af en a-kasse?

Som ledig har du ret til at få sparing fra din jobkonsulent, der hjælper dig med at lægge en jobplan. Jobkonsulenten har stor viden om, hvad der rører sig på arbejdsmarkedet, og kan hjælpe dig med at skrive en god ansøgning, eller skabe kontakt mellem dig og relevante virksomheder, som der søger profiler som dig, eller har brug for en virksomhedspraktikant eller kan tilbyde ansættelse med løntilskud.

 

Hvordan skifter jeg a-kasse?

Det er enkelt at skifte a-kasse. Det eneste du skal gøre, er at kontakte den nye a-kasse, som du gerne vil flytte til. A-kassen sørger for at flytte alle dine oplysninger, og din anciennitet flytter med. Du behøver altså ikke være bekymret for, at du kommer i karantæne i den nye a-kasse.

 

Hvor meget får jeg i dagpenge?

Dagpengesatsen afhænger af forskellige forhold. Bl.a. om du er nyuddannet, forsørger og hvor meget du tjener, mens du er i arbejde. Hvis vi tager udgangspunkt i en fuldtidsafsat, er dagpengesatsen 90 % af din løn – i 2020 er det dog maksimalt 19.083 kr. om måneden.

Hvis du er medlem af en a-kasse med lønsikring, får du en tillægsdækning ud over dagpengesatsen.

Læs også: Kan din økonomi klare en fyreseddel?

Hvorfor skal jeg have en a-kasse som selvstændig?

Hvis du er selvstændig, kan det være en god ide at melde dig ind i en særlig a-kasse for selvstændige. Så er du dækket i form af dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs, fordi du sælger din virksomhed, eller hvis du bliver nødt til at lukke virksomheden.

 

A-kasse for studerende

Det kan godt betale sig at melde sig ind i en a-kasse, når du er studerende. På den måde undgår du, at du kommer i et års karantæne, når du er færdig med at studere. Ud over at du skal have været medlem af a-kasse i minimum et år, før du er berettet til dagpenge, så skal du også have tjent minimum 238.512 kr. inden for de sidste 3 år.

Hvis du ikke melder dig ind i a-kassen, mens du stadig læser, skal du huske at melde dig ind inden for 14 dage efter, at du modtager din sidste karakter – så undgår du også at komme i karantæne.

 

Over 75% af Mybanker brugere er medlem af en a-kasse

En stor del af Mybankers brugere er medlem af en a-kasse og det skaber tryghed. Derudover bliver man som bankkunde også mere attraktiv overfor bankerne, når man kan fremvise at være medlem i en a-kasse. Her er en række udtalelser fra brugere der er medlem af en a-kasse, som skiftede bank via Mybanker.

 

★★★★★

Fie

“Jeg har været vildt glad for Mybanker! Jeg har fundet en bank hvor jeg føler mig tilpas og godt behandlet”

 

★★★★★

Torben

“Hurtig svar. God service”

 

★★★★★

Niels

“Hurtig og kompetent sagsbehandler. Glæder mig til samarbejdet”