Betaler du for meget for dit forbrugslån

Betaler du for meget for dit forbrugslån?

Forbrugslån er populære fordi de gør det muligt for mange at få råd til den pc, rejse eller fest, som ellers ikke havde været mulig. Lige nu er renten lav og lysten til at udlåne blandt bankerne er stor, men betaler du for meget for dit forbrugslån?

Skrevet af Ulrik Marschall

Opdateret 18. juli 2019

Det er individuelle forhold, der gør sig gældende, når banken giver dig en pris på et forbrugslån, og du kan altid bruge Mybankers sammenligningsliste for at se, hvordan din pris ligger i forhold til markedsprisen.

Den gennemsnitlige rente på forbrugslån, som bankerne har tilbudt kunder, der bruger Mybankers platform til at skifte bank var 5,8% i 2. kvartal 2019 og den laveste var 3,83%.

 

Forskellen mellem ÅOP og renten

For at vurdere og sammenligne lån, bruger man som bekendt de årlige omkostninger i procent (ÅOP). Det dækker de omkostninger, der er forbundet med optagelse af lånet, samt de renter, som man skal betale. Dette beløb fordeles ud over hele lånets løbetid. Hvis der er få omkostninger, vil ÅOP og renten på lånet være næsten ens, men hvis der f.eks. er høje etableringsomkostninger, bliver forskellen mellem renten og ÅOP større.

Nogle forbrugslån har en meget lav rente, men tilsvarende høje etableringsomkostninger. Renten kan f.eks. være 5,3%, men ÅOP løber op i 8,2%.

Denne forskel skal du især være opmærksom på, hvis du beslutter sig for at indfri lånet før tid (f.eks. i forbindelse med en omlægning af lånet), da du ikke får etableringsomkostningerne tilbage. Hvis du indfrier et lån inden udløb, sparer du renten på de 5,3 %, men etableringsomkostningerne, der giver forskellen op til 8,2 procent i ÅOP, er betalt – og dermed tabt.

Du vil derfor kun spare penge, hvis du kan finde et nyt lån med en ÅOP på maksimalt 5,3 %.

 

Lille forskel mellem rente og ÅOP øger chancen for billigere alternativer

Har du derimod optaget et lån, hvor renten er 8 procent og ÅOP er 8,2 procent, så indikerer den lille forskel mellem rente og ÅOP, at lånet har været billigt at etablere. I det tilfælde går der ikke lige så stor en del af lånet til spilde, og det bliver dermed nemmere at skifte til et andet forbrugslån med en lavere ÅOP på f.eks. 6 procent.

Sammenlign priser på forbrugslån her.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi. Nyhedsbrevet kan afmeldes til enhver tid.

 

Sammenlign lån til forbrug

Der er ingen grund til at betale for meget for forbrugslån. Sammenlign altid før du låner.

Tjek priser på forbrugslån her – gratis

Om forfatteren Ulrik Marschall

Ulrik er kommunikationschef i Mybanker. Forsøger dagligt at gøre komplicerede emner indenfor privatøkonomi lettere at forstå.

Hvad koster det at låne 200.000 kroner?

Læs artiklen
Leder du efter et lån til indskud 7. august 2018 Leder du efter et lån til indskud? Overvej dette: Forbrugslån i stedet for boliglån 16. maj 2018 Overvej dette: Forbrugslån i stedet for boliglån Samlelån og andre lån – få styr på lånetyperne 30. april 2018 Samlelån og andre lån – få styr på lånetyperne