Forskudsopgørelsen er i princippet et overslag over, hvad du regner med at tjene og betale i skat til næste år. Det betyder at, hvis din økonomi ændrer sig, skal du huske at rette din forskudsopgørelse. På den måde er du sikker på at betale den rigtige skat og få det rigtige fradrag.

Din forskudsopgørelse bliver tastet på forhånd af skat, på baggrund af tidligere årsopgørelser. Der kan ske mange ting i løbet af et år og, derfor er det vigtigt at tjekke og rette din forskudsopgørelse løbende, hvis der sker ændringer i din økonomi.

 

Tjek forskudsopgørelsen – 4 punkter du skal være opmærksom på:

 

Kommer du til at arbejde hjemmefra?

Nogle arbejdspladser har under CoVid-19 set fordelen i at lade deres medarbejdere arbejde hjemmefra. Hvis du regner med at arbejde hjemme det næste år, skal du huske at rette dit kørselsfradrag. Hvis du har mindst 24 kilometer i alt til og fra arbejde, er du berettiget til transportfradrag. Arbejder du hjemmefra, kan du ikke få fradrag.

Normalt siger man, at du skal betale 260 kr. tilbage i skat, for hver 1.000 kr. dit fradrag er sat for højt. Hvis du har 32 km. til og fra arbejde, og et transportfradrag derefter, skal du betale 20 kr. mere i skat, for hver dag du arbejder hjemme. Det kan hurtigt løbe op. Husk derfor at tilpasse din forskudsopgørelse herefter, hvis du vil undgå at betale disse penge tilbage.

 

Har din jobsituation ændret sig?

Får du nyt job, bliver ledig eller går op eller ned i løn? Din indkomst er en stor faktor i forhold til, hvad du skal betale i skat. Normalt vil din indkomst være oplyst korrekt i forskudsopgørelsen, da SKAT automatisk bliver oplyst om din indkomst. Det er dog altid en god ide at dobbelttjekke tallet. Derudover skal du selv ind og tilrette din forskudsopgørelse, hvis der sker ændringer i din jobsituation eller din indkomst.

 

Stopper du på dit studie?

Hver sommer bliver flere tusinde unge mennesker færdige med deres studie. Nogle får arbejde med det samme, og andre skal på dagpenge eller kontanthjælp. Når du er færdig med at studere, får du ikke SU. Det skal du huske at rette din i forskudsopgørelse og oplyse, hvad du forventer at få i løn, dagpenge eller kontanthjælp resten af året.

Du skal også huske at rette din forskudsopgørelse, hvis du får eller stopper med arbejde, ved siden af SU.

 

Skal du omlægge realkreditlån?

Renten er stadig meget lav. Derfor vælger nogle at omlægge deres realkreditlån. Hvis du har omlagt dine lån i 2022 eller gør det i 2023, skal du huske at rette din forskudsopgørelse. Realkreditinstitutterne indberetter løbende renter og bidragssatser på realkreditlån til skat. Men forskudsopgørelsen for 2023 er baseret på tal fra årsopgørelsen for 2021.

Det betyder, at hvis du omlagde dit lån i 2022 eller omlægger dit realkreditlånet i 2023 og får ny rente på dit realkreditlån, skal du huske at tilpasse din forskudsopgørelse med de nye tal. På den måde ender du ikke med et skattesmæk.