Forskudsopgørelsen er i princippet et overslag over, hvad du regner med at tjene og betale i skat til næste år. Det betyder at, hvis din økonomi ændrer sig, skal du huske at rette din forskudsopgørelse. På den måde er du sikker på at betale den rigtige skat og få det rigtige fradrag.

Din forskudsopgørelse bliver tastet på forhånd af skat, på baggrund af tidligere årsopgørelser. Der kan ske mange ting i løbet af et år og, derfor er det vigtigt at tjekke og rette din forskudsopgørelse løbende, hvis der sker ændringer i din økonomi.

Tjek forskudsopgørelsen – 4 punkter du skal være opmærksom på:

 

Er du boligejer?

I 2024 bliver begge boligskatter (grundskyld og ejendomsværdiskat) opkrævet gennem SKAT. Tidligere var det således, at boligejere betalte deres grundskyld halvårligt til kommunen, men dette ændres altså fremadrettet. Der er ikke tale om en ny boligskat, blot en ny måde at betale den på. 

De nye regler for betaling af boligskatter betyder, at der kan ske ændringer i det beløb, du får udbetalt hver måned allerede fra januar. Her skal man f.eks. tage højde for fordelingen af andre udgifter, såfremt man deler bolig og boligskatten med en samlever, og der er forskel i, hvor meget der betales af hver enkelt person. Det vil altså være fornuftigt, at ændre budgettet, så udgiften til boligskatter deles ud månedligt og ikke halvårligt som før.

Har din jobsituation ændret sig?

Får du nyt job, bliver ledig eller går op eller ned i løn? Din indkomst er en stor faktor i forhold til, hvad du skal betale i skat. Normalt vil din indkomst være oplyst korrekt i forskudsopgørelsen, da SKAT automatisk bliver oplyst om din indkomst. Det er dog altid en god ide at dobbelttjekke tallet. Derudover skal du selv ind og tilrette din forskudsopgørelse, hvis der sker ændringer i din jobsituation eller din indkomst.

 

Stopper du på dit studie?

Hver sommer bliver flere tusinde unge mennesker færdige med deres studie. Nogle får arbejde med det samme, og andre skal på dagpenge eller kontanthjælp. Når du er færdig med at studere, får du ikke SU. Det skal du huske at rette din i forskudsopgørelse og oplyse, hvad du forventer at få i løn, dagpenge eller kontanthjælp resten af året.

Du skal også huske at rette din forskudsopgørelse, hvis du får eller stopper med arbejde, ved siden af SU.

 

Skal du omlægge realkreditlån?

Rentemarkedet har været ganske turbulent i løbet af 2023. Derfor har mange valgt at omlægge deres realkreditlån. Hvis du har omlagt dine lån i 2023 eller gør det i 2024, skal du huske at rette din forskudsopgørelse. Realkreditinstitutterne indberetter løbende renter og bidragssatser på realkreditlån til skat. Men forskudsopgørelsen for 2024 er baseret på tal fra årsopgørelsen for 2022.

Det betyder, at hvis du omlagde dit lån i 2023 eller omlægger dit realkreditlånet i 2024 og får ny rente på dit realkreditlån, skal du huske at tilpasse din forskudsopgørelse med de nye tal. På den måde ender du ikke med et skattesmæk.