Hvad er en rente?

Et låns rente er prisen på at låne penge udtrykt i procent pr. tidsenhed, ofte et år. Renten på et lån bliver ofte fastsat ud fra en kreditvurdering, som alle låneudbydere er forpligtet til at udarbejdet i forbindelse med din låneansøgning.

 

Hvad er fast rente?

Ved en fast rente fastsættes lånets renteprocent ved lånets start, og den rentesats forbliver den samme gennem hele lånets løbetid. Med en fast rente kan du derfor vide dig sikker på lånets fremtidige omkostninger i modsætning til et lån med variabel rente. Det er ikke alle lån, hvor du vil blive tilbudt en fast rente. De lån, hvor det muligt at få tilbudt en fast rente, er blandt andet, realkreditlån, boliglån og i få tilfælde andelsboliglån.

 

Hvad er variabel rente?

Variabel rente er et begreb for en rente, der varierer hen over lånets løbetid. Her kan nævnes F1, F3 og F5 lån, hvor man binder renten i et bestemt antal år, hvorefter den skifter. Den variable rente kan både stige og falde i lånets løbetid. Som sagt er det ikke alle lån, hvor du kan vælge mellem et lån med fast eller variabel rente. For en række lån, er det kun muligt at få tilbudt en variabel rente. Disse lån er blandt andet, lån, forbrugslån, samlelån og i de fleste tilfælde billån.

Læs meget mere om valget mellem fast og variabel rente som realkreditlån i Mybankers artikel: Fast eller variabel rente?

 

Hvad er en rentetavle?

Rentetavlen er en banks samlede oversigt over ind- og udlånsrenter. Det er med andre ord deres ”prisliste” for lån og opsparing.

 

Nysgerrig på mere? Mybanker forklarer om: