Hvad er negativ udlånsrente?

Negativ rente betyder, at du enten får penge for at låne, eller skal betale penge for at have din opsparing stående i banken.

 

Kan jeg få negativ rente udbetalt?

Når vi siger, at du får penge for at låne, så bliver det lidt teknisk. For det er ikke sådan, at du kan gå ned i banken og låne 1 million, og så ruller pengene ind på din konto. Men hvis du har et realkreditlån med negativ rente, så får du en lavere månedlig ydelse. Grunden til, at du ikke får den negative rente udbetalt, er fordi du stadig betaler bidrag til realkreditinstituttet.

Hvordan undgår jeg negativ rente på min konto?

Hvis du har mere end 750.000 kr. stående på kontoen vil det i nogle banker betyde, at du bliver ramt af en negativ rente. Det betyder, at du skal betale for at have pengene stående i banken. Et alternativ er at investere opsparingen – fx i forældrekøb.

Hvorfor er der negativ rente?

Grunden til at der er negativ rente, er fordi der bliver sparet mere op, end der bliver investeret. Når danskerne holder på pengene i stedet for at investere dem, ender der med at være for mange penge i Nationalbanken. Nationalbanken har til opgave at få pengene ud og arbejde, hvorfor de gør det mindre attraktivt at have pengene stående, ved at opkræve betaling for at opbevare pengene – altså negativ rente. Denne omkostning har bankerne tidligere påtaget sig, men da de negative renter ser ud til at fortsætte, vælger flere banker at opkræve en del af denne omkostning hos kunder, som har særlig meget opsparing. Derfor kan du komme til at betale for at have penge stående i banken, hvis du har mere end 750.000 kr. stående på kontoen.

 

 

Hvordan påvirker negativ udlånsrente dit realkreditlån?