Studiestart: Forældrekøb betaler sig bedst

Artiklen er opdateret d. 25. august, 2015

 

Vi har udregnet, at for kommende studerende koster det i gennemsnit 6.400 kr. at leje sig ind i en toværelses forældrekøbt ejerlejlighed i København, som er købt for 2,2 mio. kr. Andelsboligen koster i gennemsnit 6.900 kr., mens lejeligheden som nævnt kræver 7.900 kr.

Billedet er det samme i Århus og Ålborg, blot på lavere prisniveauer. I Århus er lejen for den studerende i forældrekøbt ejerlejlighed 4.400 kr. og i Ålborg 3.500 kr.

Nedenfor fortæller vi nærmere om, hvad der ligger bag disse tal.

 

River sig i håret

Aviserne og vennekredsen flyder i disse uger over med historier om kommende studerende og forældre, som river sig i håret. Hvordan skal det lykkes at finde noget at bo i, som er til at betale, når studiestarten nærmer sig i København, Århus eller Ålborg?

Forældrekøbsordningen har fået skyld for, at priserne på mindre ejerlejligheder er skudt i vejret. Man skulle tro, at mulighederne for at skaffe en billigere lejlighed med plads til flere er udtømte, men sådan er det ikke.

Vi har skaffet data for omkring halvtreds leje-, andels- og ejerlejligheder i henholdsvis København, Århus og Ålborg, i alt 440 lejligheder. Data kommer fra Mybanker, boligportalen.dk og edc.dk.

For ejerboligerne har vi anvendt et variabelt forrentet F5 lån, suppleret med et boliglån i banken. F5-lånet har en årlig omkostning på 1,5 procent, boliglånet har en rente på 4,1 procent, som er den gennemsnitlige tilbudte rente via Skift bank tjenesten, der også er et nyttigt redskab til at finde den billigste bank. Vi antager, at forældrene selv skaffer de sidste 10 procent af lejlighedens værdi. Øvrige omkostninger ved lejligheden har vi taget højde for via salgsopstillinger fra edc.dk.

 

Store værdier i andelsforeninger

I København er der store værdier i de fleste andelsboligforeninger. Andelsværdien i en toværelseslejlighed er mere end 1. mio. kr. i gennemsnit, og den månedlige boligafgift er i snit 4.400 kr. I Århus og Ålborg er den gennemsnitlige andelsværdi lavere på henholdsvis 470.000 kr. og 430.000 kr. Boligafgiften i Århus er relativt høj, 5.200 kr. i snit, mens man i Ålborg kan nøjes med 2.400 kr.

Den samlede månedlige omkostning i en forældrekøbt andelslejlighed er højere end i ejerlejligheden, i København 6.900 kr., i Århus 6.400 kr. og i Ålborg 3.500 kr.

I beregningen forudsætter vi en rente på andelslånet på 3,7 procent, som også er baseret på den gennemsnitlig tilbudte rentesats via Skift bank tjenesten.

 

Forældrenes overvejelser

Mens billedet således er klart for studenten – ejerlejligheden er den billigste at bo i – så må forældrene gøre sig andre overvejelser.

Mulighederne for at lave et forældrekøb afhænger af, at ens økonomi er god nok til, at banken vil være med. Man kan risikere at tabe penge som følge af fald i ejendoms- og andelspriserne, ligesom den attraktive forældrekøbs ordning ikke er sikret mod ny lovgivning. Ens personlige økonomi vil også ændre sig over tid.

Alt dette skal holdes op mod, at man sikrer sine børn en studiebolig år frem i tiden, og kan komme til at tjene på de fortsat stigende ejendomspriser i storbyerne.

 

Læs også: Andelsboliglån – tid til at tjekke renten

Få tilbud på forældrekøb

Gør som 250.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud