Tre gode sparetips
Vil du gerne have lidt ekstra på kistebunden til ferien, tandlægebesøgene eller bare alderdommen? Der kan være mange penge at spare ved at følge vores tre konkrete sparetips:
1) Få tjek på lånene
”Som udgangspunkt skal man altid betale den dyreste gæld først. Så kig på rentesatserne på dine lån og start fra den dyre ende,” lyder rådet fra Brian Stjernholm, partner hos Uvildige.
Har du boligfinansiering, der består af et banklån og et realkreditlån, kan det som udgangspunkt bedst svare sig at betale banklånet ud først, da renten på dette lån er højere end på realkreditlånet. Brug afdragsfriheden til at vente med at betale af på realkreditlånet, til du har afdraget på det dyrere banklån. Husk også at undersøge om du eventuelt har andre lån (f.eks. billån), hvor det potentielt kan svare sig at omlægge dem til realkredit lån.
Har du dyre forbrugslån til meget høje renter, kan det derudover ofte betale sig at samle gælden. Det kan du læse mere om her.
2) Sørg for at flytte opsparingen
Selvom vi befinder os i et lavrentemiljø, og renten på indlånskonti generelt ikke er imponerende, kan det godt betale sig at jagte den bedste indlånsrente. En hurtig søgning på vores opsparingsliste viser at du kan få op til 1,25% i renten hvis du binder pengene i to år, mens du kan få 0,85% helt uden binding. Til sammenligning får rigtig mange danskere 0 procent i rente. Du kan med andre ord få flere penge mellem hænderne ved at flytte din opsparing til en konto med en højere indlånsrente.
3) Husk dine skattefradrag
Der kan være mange penge at spare ved at gøre sig umage med at udfylde årsopgørelsen. Kører du hver dag i bil eller med offentlig transport til og fra arbejde, har du tabt penge på dine aktier og investeringsfonde, eller har du doneret penge til velgørenhed? Så kan du trække pengene fra i skat. Du kan læse mere om beløbsgrænser og krav på skat.dk.
Derudover råder Brian Stjernholm fra Uvildige til, at man har lagt en plan der rækker et stykke ud i fremtiden.
”Kendskab til økonomien styrker ens forhandlingssituation i banken, og gør at man ved, hvor man skal sætte ind, hvis man vil have bedre vilkår. Så hvis man kender økonomien, og ved hvordan man skal bruge det i forhandling med banken, så har man en genvej til lavere rentesatser og gebyrer. Kendskabet spiller også ind i forhold til at lægge en plan, der rækker ud i fremtiden. Ved at tænke lidt fremad kan man planlægge for eksempel sin finansiering, så den passer til de ting, man forventer der sker i fremtiden. Det kan i sidste ende betyde, at man sparer gebyrer, fordi man ikke behøver ændre på sin sammensætning af økonomien, når livet ændrer sig.”