Rente

Realkreditjunglen: Fast eller variabel rente

Mybanker guider dig i en række artikler gennem realkreditjunglen. Hvad det er, du skal være opmærksom på som boligkøber og boligejer. I denne artikel beskriver vi, hvorfor der fortsat er mange fordele forbundet med at optage realkreditlån med variabel rente.
Skrevet af Redaktionen

Selv om renten på et fastforrentet 30-årigt obligationslån er historisk lav, er fordelene ved et lån med variabel rente på ingen måde forsvundet.

 

Der er så stor en besparelse ved et lån med variabel rente frem for fast rente, at det for mange boligejere fortsat vil være den fortrukne løsning. Især for de konsoliderede boligejere med luft i budgettet, som kan tåle udsving i låneydelsen.

 

Renteforskellen mellem et fast 30-årigt lån, og et treårigt variabelt lån er nemlig også på et højt niveau, væsentligt højere end de fleste forestiller sig. For et realkreditlån på to millioner kroner i BRFkredit med 30 års løbetid og uden afdrag betyder det, at F3-lånet er 47.000 kroner billigere før skat årligt, og 37.000 kroner billigere efter skat.

 

Hvis man alligevel lader sig overbevise om, at det er på tide at skifte fra tre års fast rente (F3) til 30-årig fast rente, skal man være opmærksom på, at det også vil betyde en forøgelse af restgælden fordi lånet optages med et kurstab. Derudover skal man være opmærksom på at den rente der står på obligationen ikke nødvendigvis er den rente man betaler. Den effektive rente, det man reelt betaler, er afhængig af kursen obligationerne handles til. Hvis den er under 100, er renten noget højere.

 

Mybanker vil gerne give låntagerne overblik over realkreditmarkedet. Meget er ændret siden finanskrisen, også mere end de fleste er klar over. Derfor guider Mybanker dig i en serie artikler gennem de valg du skal træffe i realkreditjunglen, udpeger fælder og finder mulighederne for dig som boligejer. Temaet i denne artikel er “Fast eller variabel rente“. Nedenfor ses, hvad vi ellers gennemgår. Klik på et link og læs mere:

 

Med eller uden afdrag

Fast eller variabel rente

F1, F3 eller F5 lån

Flex eller kort rente

Et eller to lån

 

Fast eller variabel rente

 

Efter at have valgt mellem afdrag, afdragsfrihed eller en kombination af de to, er næste valg for boligejeren om det skal være fast eller variabel rente. Nedenfor ser vi nærmere på tallene.

 

Realkreditlån med 30 års fast rente med afdrag koster den 1. februar 2017 cirka 2,32 procent i rente. Bidraget for 80 procent belåning er i BRFkredit cirka 0,62 procent, hvilket i alt er cirka 2,94 procent i rente og bidrag.

 

Et F3-lån (fast rente de første tre år) med afdrag koster den 1. februar 2017 0,00 procent i rente. Bidrag og kursskæring for 80 procent belåning er i BRFkredit cirka 0,85 procent – altså i alt cirka 0,8 procent i rente, bidrag og kursskæring. Det er cirka 2,09 procentpoint mindre end realkreditlånet med 30 års fast rente med afdrag.

 

Realkreditlån med 30 års fast rente uden afdrag koster den 1. februar 2017 cirka 2,62 procent i rente. Bidraget for 80 procent belåning er i BRFkredit cirka 0,89 procent. Det svarer til i alt cirka 3,51 procent i rente og bidrag.

 

Et F3-lån (fast rente de første 3 år) uden afdrag koster den 1. februar 2017 0,00 procent i rente. Bidrag og kursskæring for 80 procent belåning er i BRFkredit cirka 1,08 procent i alt – cirka 1,08 procent i rente, bidrag og kursskæring. Altså cirka 2,43 procentpoint mindre.

 

Med så stor forskel er der reelt kun tre grunde til, at du skal vælge fast rente. Her kommer de tre grunde, og en uddybende tekst:

 

1. Du tror renten stiger snart, og at du med et lån med fast rente derfor snart kan omlægge og reducere gælden.

 

Hvis lånet med fast rente er optaget på en kurs tæt på 100 (2,0 procent obligationer med afdrag ligger den 1. februar 2017 cirka i kurs 98,50), vil restgælden ved et rentefald kun stige ubetydeligt.

 

Hvis renten stiger, vil du kunne omlægge lånet med en gevinst, men den afhænger af løbetid, eventuel afdragsfrihed og af hvor lang tid der går, inden renten stiger.

 

Hvis renten for eksempel  inden for et år stiger så meget at restgælden kan reduceres med ti procent (cirka to procentpoint for et 30-årigt lån), vil du på et lån på 2.000.000 kroner kunne spare 200.000 kroner. Herfra skal trækkes omkostninger til omlægning samt de ca. 37.000 kroner efter skat, du har betalt mere for lånet med fast rente i forhold til et F3 lån, i det år du har haft det fastforrentede lån. Sætter vi omkostninger til omlægning til 15.000 kroner er besparelsen i restgæld på 148.000 kr.

 

Hvis du i forbindelse med omlægningen optager et lån med variabel rente er du i samme situation som dem, der oprindelig valgte variabel rente, men dit lån er 148.000 kr. mindre.

 

Hvis renten først stiger om seks år vil gevinsten forsvinde da den højere omkostning på lånet med fast rente har spist hele gevinsten ved rentestigningen op.

 

For at få gevinst på et fastforrentet lån, må renten derfor stige inden for en overskuelig fremtid.

 

2. Du sover ikke godt om natten hvis du ikke har fast rente.

 

Det er kun dig selv, der kan bedømme, om du kan leve med risikoen ved at have et variabelt forrentet lån. Det kan jo være at renten stiger i morgen, selv om hverken du eller andre har troet på det. Hvis du har det dårligt med den risiko, er meromkostningen ved et fastforrentet lån måske givet godt ud. En god nattesøvn er mange penge værd.

 

3. Du har kun lige akkurat råd til 2,32 procent i rente og kan ikke håndtere en stigning i renten til for eksempel fire procent.

 

Hvis du optager et F3 lån, må du have råd til at betale en højere ydelse hvis renten stiger. Du kan for eksempel. beslutte, at du omlægger til et fastforrentet lån, hvis den faste rente stiger til fire procent.

 

Hvis en stigning i renten til fire procent betyder lidt mindre rødvin og lidt færre storbyweekender er risikoen til at bære. Hvis en stigning i renten til fire procent derimod betyder at der ikke er råd til julegaver eller at du må sælge huset, så er risikoen for stor, og du bør tage den faste rente på 2,32% hvor du ved, at du får råd til også at leve. For at tage risiko må man også kunne tage et eventuelt tab.

 

Det er op til den enkelte at vurdere, hvor lille forskellen mellem den faste og den variable rente skal være. Vurderingen bør være baseret på ens økonomiske situation, personlige risikovilje, forventning til renteudviklingen og den absolutte forskel i renten. Du kan sammenligne forskellige typer realkreditlån her.

 

Søg gerne uafhængig, personlig rådgivning, inden du beslutter dig.

 

Har du de bedste renter på dit lån?

Tjek om du kan opnå bedre renter på dit lån. Indhent tilbud fra banker og sammenlign.

Få op til 3 tilbud

Om forfatteren Redaktionen

Attraktive renter til 2019-konfirmanderne

Læs artiklen
Attraktive renter til 2019-konfirmanderne
Derfor er den laveste ydelse ikke nødvendigvis billigst 15. januar 2019 Derfor er den laveste ydelse ikke nødvendigvis billigst de lave renter har en slagside 25. oktober 2017 De lave renter har en slagside Hvorfor leje sin bolig når renten er nul procent? 10. juli 2017 Hvorfor leje sin bolig når renten er nul procent?