Omvendt forældrekøb – køb en bolig til mor

Der kan være mange grunde til, at vokse børn køber en bolig, som skal udlejes til forældrene – et omvendt forældrekøb. Måske vil man gerne have sine forældre tættere på familien i seniorårene, måske er det tid for far eller mor til at flytte fra en større og mere vedligeholdelseskrævende ejerbolig til en mindre, måske er årsagen en helt tredje.

”Hvis man får handlen gennemført til en fornuftig pris, kan man med de meget lave renter, der er i markedet for tiden, gøre en attraktiv investering. På lang sigt har handel med fast ejendom vist sig at være en god investering grundet de historiske prisstigninger herpå,” forklarer Jesper Hansen, direktør i BoFinans, der tilbyder uafhængig finansiel rådgivning.

”Man skal sørge for at have økonomien i orden og låneretten i banken eller realkreditinstituttet, hvor man skal godkendes på lige fod med andre ejendomshandler, det vil sige eksempelvis de fem procent i udbetaling på ejerboliger,” siger Jesper Hansen.

Vil du indhente lånetilbud til køb af ejendom – prøv vores Skift bank tjeneste her.

 

Nyd godt af rentefradraget

Ud over at have mor og far boende i trygge omgivelser, kan der også være økonomiske fordele ved at lave et omvendt forældrekøb.

”Man kan få en højere værdi af rentefradraget, da det omvendte forældrekøb i princippet kører som en udlejningsvirksomhed. Forskellen mellem fast og variabel rente minimeres dermed i faktiske kroner, så fordelene ved et fastforrentet lån bliver større. Og med det store potentiale for kursgevinster der er på de nuværende to procent lån, er der gode muligheder for også her at opnå en fordel,” forklarer Jesper Hansen.

Men inden man når så langt, er der en række faldgruber, man skal være opmærksom på.

”Det kan være en dårlig investering, hvis man har købt på et tidspunkt, hvor forældrene går bort kort tid efter, og man ikke har en ny lejeaftale. Hvis boligen samtidig ligger i et område, hvor boligsalget går dårligt, kan man ende med at tabe mange penge på det omvendte forældrekøb.  Det er derfor en god ide at undersøge omsætteligheden i det område, hvor man køber bolig, ” siger Jesper Hansen og fortsætter.

”En anden faldgrube er, hvis man har lyst til at købe gennem sit selskab. Her gælder nemlig strikse regler omkring beskatning ved køb af bolig som udlejes til nært beslægtede.  Man kan risikere at blive brandbeskattet. Det kan derfor oftest ikke betale sig at købe bolig gennem sit selskab, og hvis man alligevel overvejer det, bør man søge råd hos en revisor eller anden professionel rådgiver.”

 

Køb dine forældres hus

Du kan også købe dine forældres hus med henblik på at udleje dette til dem. Der kan nemlig være en økonomisk gevinst ved at købe boligen inden SKAT kommer med nye offentlige ejendomsvurderinger.

De offentlige ejendomsvurderinger er nemlig pt. suspenderet, hvorfor det er vurderingerne fra 2011, der er gældende (med mindre der i mellemtiden er foretaget en omvurdering af ejendommen – for eksempel i forbindelse med forbedringer).

”Hvis man har en forventning om, at de offentlige ejendomsvurderinger vil stige, kan man som arving købe efter de gældende vurderinger og spare de penge,” fortæller Jesper Hansen.

Som arving kan man nemlig ifølge værdiansættelsescirkulæret fra 17.11.1982 købe sine forældres bolig til 15 procent under den offentlige ejendomsvurdering, og derudover kan forældrene på forhånd forære deres arvinger udbetalingen til huset – eller en del af udbetalingen – som en afgiftsfri pengegave.

Procedurerne omkring omvendt forældrekøb ligner de gængse procedurer omkring forældrekøb, som du kan læse mere om her.

Indhent tilbud på boliglån

Ønsker du at købe bolig? Gør som 250.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud