Lån til bolig: Hvor meget kan jeg købe bolig for?

udgivet: 13. november 2018
, sidst redigeret: 13. november 2018
Lån til bolig: Hvor meget kan jeg købe bolig for?
Er du også nysgerrig på, hvor meget du kan købe bolig for? Så er du ikke den eneste. Og heldigvis for alle os nysgerrige sjæle, så er det blevet lettere at lave regnestykket ”hvor meget kan jeg købe bolig for”.

Husstandsindkomst x 4 (gældsfaktor) = så meget du kan købe bolig for 

Sådan ser regnestykket ud. Gældsfaktoren, der i udgangspunktet ikke må overstige 4, er udtryk for din gæld i forhold til din husstandsindkomst.  

 

Har du f.eks. en samlet husstandsindkomst på 600.000 kr., kan du købe bolig for 2.400.000 kr. (600.000 x 4 = 2.400.000). 

 

Har du anden gæld, såsom et billån eller SU-lån, skal det dog trækkes fra. Det vil sige, at hvis du har en gæld på f.eks. 100.000 kr., kan du købe bolig for 2,3 mio. kr. i stedet for de 2,4 mio. kr. fra regnestykket ovenfor ((600.000 kr. x 4) – 100.000 kr. = 2.300.000 kr.). 

 

Udover gældsfaktoren er det også en forudsætning, at du har 5% af boligens pris plus omkostninger til udbetaling af boligen. De 5% til udbetaling kommer udover regnestykket ovenfor. 

 

Kan jeg låne mere hvis mit rådighedsbeløb er højt?

I øjeblikket er renten på boliglån meget lav. Det betyder, at man betaler mindre for at låne end man gjorde tidligere, hvor renten var højere.  

 

Dengang var det desuden sådan, at rådighedsbeløbet var afgørende for, hvor meget gæld man måtte optage. Sådan er det ikke længere. Selvom minimumsgrænsen for rådighedsbeløbet stadig er vigtig, er det i højere grad gældsfaktoren, der i dag er afgørende for, hvor mange penge du kan låne. 

 

Fokusset på gældsfaktoren er for at sikre, atfamilier, der har købt dyre boliger med billige lån, fortsat kan have råd til at bo i boligen selvom den falder i værdi, eller hvis renten stiger. Du kan læse mere om, hvad der ligger til grund for lånegrænsen her.

 

Din opsparing er en væsentlig faktor

Det kan dog være muligt at låne til trods for en høj gældsfaktor. Det gælder, hvis man selv har en stor sum penge til udbetaling eller formue.

 

Ønsker man f.eks. at købe et hus til 5 mio. kr. og selv har 2 mio. kr. (f.eks. fra salget af ens forrige bolig) vil belåningen kun være 60%. På den måde skal man kun låne 3 mio. kr. ud af de 5 mio. kr. 

 

Med en husstandsindkomst på 600.000 kr. vil gældsfaktoren blive 5 (3.000.000 / 600.000). Men fordi belåningen kun er 60%, kan det alligevel være muligt at låne de 3 millioner kr., man har brug for hos realkreditinstituttet. 

 

Når du har fundet af, hvor meget du kan købe bolig for – så sørg for at få den bedste og billigste rente på dit boliglån: Prøv Mybanker gratis og modtag op til 3 tilbud fra andre banker for at sikre, at du har den bedste rente. Det er uforpligtende og tager kun 5 minutter.

 

sidst redigeret: 13. november 2018