Gør det en forskel at investere i grønne aktier?

De fleste aktier der bliver handlet på de finansielle markeder, er allerede udstedt. Det betyder, at hvis du som investor sælger dine olieaktier, og i stedet køber vindmølleaktier, er der ikke nogen af de pågældende selskaber, der får flere eller færre penge. Det gør kun dem du sælger til, og køber aktierne af.

 

Grønne aktier gør investorerne rige

Hvis du ikke er alene om at sælge ”sorte” aktier, og købe ”grønne” aktier, vil kursen på sorte aktier falde. Det betyder, alt andet lige, at gevinsten for nye investorer i sorte aktier vil stige, fordi de bliver billigere at købe.

På samme måde vil kursen på grønne aktier stige. Og det vil komme dem til gode, der allerede ejer de grønne aktier. På sigt vil den øgede efterspørgsel efter grønne aktier betyde, at næste gang et ”grønt” firma ønsker at sælge aktier, kan disse sælges til en højere kurs. Og dermed falder kapitalomkostningerne for grønne selskaber. Det tager derfor tid at gøre en forskel som investor i grønne aktier.

 

Brug din stemme til at fremme grønne initiativer

Hvis du vil gøre en forskel på lidt kortere sigt, skal du sikre dig, at de stemmer der følger med dine aktier, bliver brugt til at fremme grønne sager. De fleste køber aktier via pensions­opspa­r­inger, investeringsforeninger og lignende. Og derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, at dem der forvaltere din opsparing, gør din indflydelse gældende overfor de firmaer, de investerer i.

 

Grønne obligationer

Ligesom der er stor fokus på grønne aktier, er grønne obligationer også in. Grønne obligationer er obligationer, hvor dem der låner penge, bruger dem på at investere i ting der er grønne.

Hvis grønne obligationer kun sælges til dem, der aktivt efterspørger dem, kommer der ikke flere ”grønne penge” i systemet. Hvis de grønne obligationer tilmed sælges til samme kurs som de sorte, får de grønne låntagere heller ikke billigere lån. Og har dermed ikke noget incitament til at være grønne.

Hvis grønne obligationer skal indebære et incitament for dem der låner ved at udstede dem, skal investorerne være villige til at acceptere et lavere afkast på grønne obligationer end på sorte obligationer.

 

 

Kom i gang med investering

Kom i gang med at investere og tag kontrollen over dine penge

Se investeringsmuligheder