I dag kan indskuddet ikke trækkes fra i skat, renten er flere steder 0%, og der er en grænse for indskud på 6.000 kr. pr. år. og 72.000 kr. i alt. Fordelen begrænser sig til, at afkastet stadig er skattefrit for børnene.
Uanset ovenstående vil mange forældre/bedsteforældre rigtig gerne give deres børn en god start. Typisk ved at lave en opsparing, som barnet kan bruge til den første bolig, uddannelse, rejse, kørekort eller lignende.
Fordi fordelene ved børneopsparing er så relativt små, kan det være værd at overveje andre muligheder. Dem ser vi på her.
Investering af børneopsparing
Forældre, bedsteforældre og oldeforældre kan afgiftsfrit forære deres børn, børnebørn eller oldebørn 68.700 kr. pr. år. (2021). Det er meget mere end, du kan indsætte på en børneopsparing. Du kan sætte disse penge ind på en konto til barnet og investere dem. Hvis du vælger at investere pengene, skal du dog holde tungen lige i munden.
Afkastet af investeringer kan deles op i aktieindkomst og kapitalindkomst. Aktieindkomst er f.eks. udbytte fra aktier, eller gevinst ved salg af aktier. Her er skatten 27% af de første 56.500 kr. og 42% af resten. Skatten gælder fra den første krones afkast, og der er ikke noget bundfradrag.
Set i forhold til overstående er det oplagt at begynde dit barns opsparing med en børneopsparing, da afkastet for en børneopsparing er skattefrit.
Hvad skal du investere dit barns penge i?
Akkumulerende fonde
Akkumulerende fonde/investeringsforeninger udbetaler ikke udbytter og gevinster, men geninvesterer og derved forøger den samlede investeringsforenings formue. Afkastet fremkommer for dig som kursgevinst. Skattemæssigt beskattes den efter lagerprincippet. Dvs. at både realiserede og urealiserede gevinster beskattes årligt (lagerbeskatning).
Akkumulerende fonde
Akkumulerende fonde/investeringsforeninger udbetaler ikke udbytter og gevinster, men geninvesterer og derved forøger den samlede investeringsforenings formue. Afkastet fremkommer for dig som kursgevinst. Skattemæssigt beskattes den efter lagerprincippet. Dvs. at både realiserede og urealiserede gevinster beskattes årligt (lagerbeskatning).
Kapitalindkomst er i princippet alt andet skattepligtigt afkast af investeringer/opsparing. Kapitalindkomst er en del af den almindelige skattepligtige indkomst, og her er der et bundfradrag/frikort, på 36.900 kr., inden der beregnes skat, for personer under 18 år.
Har børnene ikke andre indtægter, f.eks. underholdsbidrag (børnebidrag) over normalbidraget, kan du f.eks. investere børnenes penge i papirer, hvis afkast er kapitalindkomst. Er afkastet indenfor bundfradraget slipper du for skat. Dermed er der reelt ikke den store forskel på børneopsparing og opsparing til børn.
Investeringer der beskattes som kapitalindkomst er f.eks. obligationer, men det kan også være fonde/investeringsforeninger (f.eks. akkumulerende fonde i aktier). På den måde kan du, som tillæg til børneopsparing, investere indirekte i aktier og undgå skat så længe afkastet er mindre end bundgrænsen for beregning af indkomstskat.
Overvejer du at investere din opsparing? Læs Mybankers gode råd til investering for begyndere
Få hjælp til investering af børneopsparing
Som med al investering er det vigtigt at holde et skarpt øje på omkostningerne. Hvis du kan fikse det selv, kan du finde investeringsudbydere, hvor du kan handle og eje disse fonde til meget lave omkostninger.
Måske har du ikke tid til at sætte dig ind i alle detaljerne, når det kommer til investering. Men der er hjælp at hente. En række firmaer tilbyder investeringsløsninger til dig og dit barn. På den måde kan du løbende spare op for dit barn. Heriblandt finder du ”Tobi”, som for nylig har lanceret et investeringsprodukt målrettet investering af børneopsparinger. Tobi har skabt en digital løsning, hvor du nemt kan oprette en konto til dine børn eller børnebørn. Baseret på et kort spørgeskema, bliver der dannet en investeringsprofil, og herfra er det blot at indbetale til kontoen, som bliver investeret på en måde, hvor afkastet er skattefrit, hvis det er indenfor bundfradraget.