Det skal du vide om forældrekøb

Opdateret 6. august 2019

 

Hvert år render adskillige nye studerende panden mod en mur, når de skal finde en egnet studiebolig. Der er nemlig alt for få boliger til de unge i landets store byer. Men har du – som forælder – en fornuftig økonomi, kan du hjælpe dit studieparate barn med et såkaldt forældrekøb, hvor du køber en lejlighed og lejer den ud til din søn eller datter. Er økonomien i orden, kan der være mange fordele ved forældrekøb. De nye offentlige ejendomsvurderinger, der forventes klar i 2020 sammenholdt med et politisk forslag om at fjerne muligheden for at sælge boligen til 15% under den offentlige vurderingspris, kan dog ændre nogle af de økonomiske fordele ved forældrekøb markant.

”Vi afventer at se om der kommer ændringer på den nuværende ordning og hvilke konsekvenser, det får. Men indtil vi kender dem, er vores generelle holdning, at forældrekøb principielt er for alle, men det kræver en god økonomi hos forældrene. Det er især hvis man betaler topskat, at der er flest fordele ved forældrekøb. Når man går i virksomhedsordningen, vil renteudgifterne fra at have en skattemæssigværdi på 30 – 32 procent ændres til en fradragsværdi på cirka 55 procent. En anden ting er, at der ikke skal betales ejendomsværdiskat ved forældrekøb,” fortæller Sabrina Christiansen, der er leder af kundesupport hos Mybanker.

Hun forklarer videre, at når forældre skal tage stilling til, hvordan købet skal behandles rent skattemæssigt, kan de blandt andet vælge mellem kapitalafkastordningen og virksomhedsordningen. I den forbindelse kan det være en god ide at kontakte en revisor, for at få den nødvendige skatterådgivning.

Der er altså flere ting at holde styr på, når man skal lave forældrekøb. Nedenfor har vi samlet en række tips til, hvad du skal være opmærksom på, inden du underskriver skødet hos mægleren.

 

1Tjek om det er tilladt at leje lejligheden ud

Vær opmærksom på, om det er tilladt at leje lejligheden ud. Det er det de fleste steder, men der er nogle enkelte ejerforeninger, hvor det ikke er tilladt.

 

2. Sæt huslejen så lavt som muligt

Ud fra familiens samlede økonomi vil det skattemæssigt bedst kunne betale sig at sætte huslejen så lavt som muligt. Det er dog vigtigt, at huslejen ikke er lavere end det lejedes værdi, fordi der vil være risiko for, at SKAT ikke godkender huslejen rent skattemæssigt. Ved en for lav husleje er der en risiko for, at barnet bliver beskattet som en gave af den ”sparede” husleje i forhold til markedslejen, og at forældrene alligevel bliver beskattet ud fra markedslejen.

 

3. Lad barnet bo der så længe som muligt

Afstem forventningerne til lejemålet med dit barn, før du køber lejligheden. Hvor langt tid varer barnets uddannelse? Har barnet en kæreste, han eller hun ønsker at flytte sammen med på et tidspunkt? Vær opmærksom på, at din gevinst på købet afhænger af, hvor længe dit barn bliver boende i lejligheden. Jo tidligere man sælger, jo større risiko er der for tab.

 

4. Vil du selv bo i byen engang? Køb en lejlighed med flere værelser

Går du selv og drømmer om at nyde dit otium i byen, når de sidste unger er fløjet fra reden? Hvis ja, så kan det være en god idé at købe en lejlighed, som du selv kan overtage, når børnene er flyttet hjemmefra. Forældre kan for eksempel købe en treværelses lejlighed med henblik på selv at overtage den engang. Ved køb af større lejligheder, kan man desuden leje et værelse ud til en kammerat, og lejligheden kan bruges, hvis ens barn en dag stifter familie.

 

5. Skattemæssig konsekvens ved forældrekøb

Du skal betale skat af markedslejen: Når du lejer ud til nærtbeslægtede som for eksempel dit barn, skal du altid betale skat af et beløb, der svarer til markedslejen. Markedslejen er den husleje, du kan kræve, hvis du udlejer efter lejelovgivningens almindelige regler til en ikke nærtstående person.

Er den aftalte husleje mindre end markedslejen, skal du stadig betale skat af markedslejen.

Samtidig bliver forskellen mellem markedslejen og det betalte beløb betragtet som en gave, som dit barn skal betale afgift af, hvis det overstiger nogle beløbsgrænser.

 

Du skal lave regnskab: Du skal lave et regnskab over dine indtægter og udgifter. Du skal gemme regnskabet i fem år, men kun fremvise regnskabet, hvis Skat beder om det. Følgende udgifter kan trækkes fra: renteudgifter, ejendomsskatter, vand-, kloak- og renovationsafgifter, administration og revisorbistand til regnskabet, forsikring af ejendommen, skorstensfejer, snerydning og fejning, kontingent til grundejerforening, afskrivning af eventuelle tilslutningsafgifter, el, vand og varme og vedligeholdelse.

 

Der findes tre metoder til beskatning: Beskatning kan enten foregå efter de almindelige skatteregler, kapitalafkastordningen eller virksomhedsordningen. Du kan læse mere om dem på SKATs hjemmeside.

 

Nye offentlige ejendomsvurderinger i 2020

På nuværende tidspunkt kan man sælge boligen til 15% under den offentlige ejendomsvurdering til sit barn. Ejendomsvurderingerne er på nuværende tidspunkt fra 2011, hvilket betyder, at boligen i mange tilfælde kan sælges en del under den værdi, som man kan få for boligen, hvis den skal sælges på det åbne marked. Dermed får barnet mulighed for at købe en lejlighed, til en fordelagtig pris. Man skal være opmærksom på at disse gunstige muligheder formegentlig kun er gældende resten af 2019, da der kommer nye ejendomsvurderinger i 2020. De nye ejendomsvurderinger betyder, at der kommer et mere balanceret forhold mellem den offentlige vurdering og den reelle markedspris. På den måde sikres det, at lejligheden ikke sælges til en pris langt under markedsværdien

 

Få konkrete tilbud på forældrekøb ved hjælp af Skift bank tjenesten her. Hvis du har spørgsmål til tjenesten, så ring endelig på 70 20 72 32 på alle hverdage, eller skriv til kundesupport@mybanker.dk.

 

Se nuværende renter på realkredit og boliglån her.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi.

Ved at trykke tilmeld, giver du samtykke til at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid trække dit samtykke (læs samtykkeerklæring) tilbage. Læs mere om vores forretningsbetingelser, privatlivspolitik og cookiepolitik.

Få tilbud på forældrekøb

Gør som 250.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud