Forbrugslån er ikke det sorte hul det var engang – sådan låner du til rimelige vilkår

Det skyldes først og fremmest, at der er gennemført en lovgivning, der rammer de dyreste udbydere. Derudover er renten faldet meget de seneste år. Den faldende rente har, udover lavere rentebetaling, betydet, at forskellen mellem de traditionelle banklån, hvor du stiller sikkerhed i hus eller bil, og forbrugslån uden sikkerhed er blevet mindre.

I dag kan billån med 10 % i udbetaling fås ned til 3 % i rente. Det samme kan boliglån og andelsboliglån med sikkerhed i boligen. Forbrugslån uden sikkerhed – ej at forveksle med kviklån – kan i dag fås til en rente helt ned til omkring 5 %, hvilket er helt ekstraordinært.

De nye regler og en lavere rente har samtidig ikke gjort det vanskeligere at låne penge. Man kan stadig gøre det online fra mobilen og få svar på meget kort tid. Det er dog fortsat vigtigt at være på vagt overfor de dyre lån.

 

Find de bedste vilkår

Renten på et realkreditlån er ens for alle, der kan godkendes til et lån. Men renten på forbrugslån er derimod i høj grad afhængig af den enkelte låntagers kreditværdighed. Det er de enkelte låneudbydere, der selv bestemmer sine egne kriterier for fastsættelse af renten. Derfor er det en god ide at undersøge vilkårene hos flere udbydere, hvis du skal optage et lån. Det kan nemlig være, at din type ”passer bedre” hos nogle udbydere end hos andre.

Generelt er muligheden for den lavest mulige rente størst, hvis ens liv er ”stabilt” med fast partner, arbejde, lang tid i nuværende bolig etc.

Selvom det nu er muligt at låne billigere end tidligere, er der stadig udbydere, der kræver en ÅOP på næsten 35 %. Det er lige på grænsen af, hvad loven tillader, og det bør være unødvendigt at betale så meget.

 

Bliv klogere på ÅOP

 

Pas på de skjulte gebyrer

Derudover er der en del forretninger og udbydere af lån og kontokort, der tilbyder rentefrit køb og/eller kontokort. Det er ofte en sandhed med modifikationer. Selvom der ikke er nogen rente, er der til gengæld gebyrer forbundet med kortet eller kreditten. Det kan være etableringsomkostninger, løbende administrationsgebyrer etc.

Disse gebyrer betyder, at Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP), der er et tal for totalomkostningen for lån, kan være 8-10 %, selvom renten er 0 %. Men hvor renter altid kan trækkes fra i skat, kan gebyrer kun under visse forudsætninger trækkes fra. Det kan betyde, at en rentefri kredit kan være en del dyrere end et lån med en konkurrencedygtig rente.

Du kan se en liste med forskellige udbydere af forbrugslån her og du kan få et konkret tilbud på lån her.

Sammenlign lån til forbrug

Der er ingen grund til at betale for meget for forbrugslån. Sammenlign altid før du låner.

Se mere