Er en aktiesparekonto noget for dig

Er en aktiesparekonto noget for dig?

Den nye aktiesparekonto er lavet for at få flere danskere til at deltage i udviklingen af virksomheder ved at bruge deres frie midler til at investere i aktier. Mybanker har kigget nærmere på aktiesparekontoen, og forsøger her at komme med fordele og ulemper.

Skrevet af Ulrik Marschall

Siden 1. januar 2019 har det været muligt at oprette en aktiesparekonto i de fleste banker, og investere op til 50.000 kr. i aktier, og slippe med en beskatning af udbytte og kursgevinster på 17%, mod normalt 27% eller 42%.

 

Betaler skat af udbyttet hvert år

Umiddelbart lyder det som en god besparelse på skatten, men beskatningen sker, modsat normal privat investering i aktier, efter et lagerprincip og ikke når gevinsten realiseres (realisationsprincip). Det betyder, at der skal betales skat af kursgevinster, også selvom man stadig ejer aktierne, og endnu ikke selv har realiseret gevinsten via et salg. Sammenlignet med realisationsbeskatning betyder det, at man ikke får afkast af den del, som man i stedet betaler i skat, hvis man ejer aktierne i mange år.

Men på grund af den lavere skat vil lagerbeskatning først være en ulempe hvis man ejer de samme aktier i 15 år eller mere – også selvom kursgevinsten er 10% om året.

Læs om de forskellige investeringsapps her

 

Især interessant for nuværende investorer

Hvis man allerede har aktieindkomst over 54.000 kr. (sats for 2019) vil man alternativt skulle betale 42% af yderligere aktieindkomst, og i det tilfælde er skattebesparelsen meget interessant. I dette tilfælde kan altså spare 25 procentpoint (42 minus 17) i skat, mens fordelen for dem, der ikke allerede har aktieindkomst, kun er 10 procentpoint (27 minus 17). Gevinsten er således 2,5 gange større for dem, der allerede betaler den høje skat af aktieindkomst.

 

Tjek omkostningerne på aktiesparekonti

Hvis man sammenligner to aktieinvesteringer på 50.000 kr., der holdes i et år og giver 10% i afkast, vil man som almindelig privat investor skulle betale 1.350 kr. i skat, mens man på aktiesparekontoen kun skal betale 850 kr. i skat. Med ’kun’ 50.000 kr. på aktiesparekontoen er forskellen i skat kun 500 kr. For at det skal være en god ide at oprette en aktiesparekonto som supplement til eksisterende aktieinvesteringer, skal man derfor holde et vågent øje med omkostningerne. Det skal ikke være særlig meget dyrere at have to ’investeringer’ frem for en, før besparelsen i skat bliver spist op af omkostninger.

 
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi.
Nyhedsbrevet er gratis og kan afmeldes til enhver tid.

 
 

Ønsker du at investere dine penge?

Få en oversigt over udbydere af investeringsprodukter og se dine muligheder for at investere.

Find oversigten her

Om forfatteren Ulrik Marschall

Ulrik er kommunikationschef i Mybanker. Forsøger dagligt at gøre komplicerede emner indenfor privatøkonomi lettere at forstå.

Tjek omkostningerne inden du vælger din investeringsapp

Læs artiklen
Tjek omkostningerne inden du vælger din investeringsapp
renten i dag februar 20198 1. februar 2019 Renten i dag – Februar 2019 Betaler du for meget i gebyrer 19. juni 2018 Hvilken app til investeringer skal jeg vælge? Investeringsforeninger – er det en god investering? 24. april 2018 Investeringsforeninger – er det en god investering?