Nu kan du indsætte dobbelt så mange penge på din aktiesparekonto

aktiesparekonto op til 100.000 kr hos Mybanker

Normalt ligger beskatningen på 27 % eller 42 %, alt efter hvor stor din samlede aktieindkomst er. Fra den 1. juli 2020 bliver det muligt at indsætte helt op til 100.000 kr. på aktiesparekontoen, og den mulige skattebesparelse bliver tilsvarende større.

 

Flere har fået øjnene op for aktiesparekontoen

Aktiesparekontoen har været ramt af en langsom start, men ifølge Finans Danmark er der siden 1. januar 2020 oprettet 45 % flere konti. Det betyder, at der nu er oprettet 72.000 aktiesparekonti i alt. Når beløbet bliver hævet til 100.000 kr., bør interessen for aktiesparekonti blive endnu større. Spørgsmålet er derfor, om det er noget, du skal overveje?

Er en aktiesparekonto noget for dig?

 

Sådan beregnes beskatningen af gevinsterne

Umiddelbart lyder det som en god besparelse på skatten. Men beskatningen sker, modsat normal privat investering i aktier, efter et lagerprincip, og ikke når gevinsten realiseres – hvilket kaldes realisationsprincippet. Det betyder, at du skal betale skat af årets kursgevinster hvert år. Også selvom du stadig ejer aktierne, og endnu ikke selv har realiseret gevinsten via et salg. Sammenlignet med realisationsbeskatning betyder det, at du ikke får ”afkast af skatten”, hvis du ejer aktierne i mange år.

 

Men på grund af den lavere skat vil lagerbeskatning først være en ulempe, hvis du ejer de samme aktier i 15 år eller mere – også selvom kursgevinsten er 10 % om året.

 

Hvis du har aktieindkomst over 55.300 kr. (sats for 2020), skal du betale 42 % i skat af yderligere aktieindkomst. I det tilfælde er skattebesparelsen meget interessant. Med aktiesparekontoen kan du spare 25 procentpoint (42-17) i skat. For dig der ikke allerede har aktieindkomst – og derfor ikke forventer at få en fortjeneste over 55.300 kr., er besparelsen ved aktiesparekonto kun 10 procentpoint (27-17). Gevinsten er således 2,5 gange større for dem der allerede betaler den høje skat af aktieindkomst.

 

Eksempel på den skattemæssige fordel

Hvis vi sammenligner to aktieinvesteringer på 100.000 kr., der holdes i et år og giver 10 % (10.000 kr.) i afkast, vil forskellen være således: Som almindelig privat investor skal du betale 2.700 kr. (27 %) i skat, mens du på aktiesparekontoen kun skal betale 1.700 kr. (17 %) i skat. Hvis du ”kun” har investeret 100.000 kr. er forskellen i skat på aktiesparekontoen og som almindelige privat investor, kun 1.000 kr. Hvis du til gengæld allerede har tjent mere end 55.300 kr., og derfor skal betale 42 % i skat af de 10.000 kr. du får i afkast på aktiesparekontoen, vil besparelsen være 2.500 kr. ved at bruge en aktiesparekonto.

 

Aktiesparekontoen er også relevant for selvstændige

Selvstændige, der fx driver en virksomhed som et anpartsselskab, kan flytte deres aktieinvesteringer fra almindelig privat aktieindkomst til en aktiesparekonto. På den måde får virksomhedsejeren mulighed for at udbetale mere udbytte fra virksomheden til den lave skattesats på 27 %.

 

Skal du investere i aktier, og vil du ikke beholde dem i årevis, kan en aktiesparekonto være en fin ting. Specielt når grænsen for indbetaling hæves den 1.juli 2020.

 

Kom i gang med investering

Kom i gang med at investere og tag kontrollen over dine penge

Se investeringsmuligheder