Er en aktiesparekonto noget for dig?

udgivet: 19. februar 2019
, sidst redigeret: 20. februar 2019
Er en aktiesparekonto noget for dig?
Den nye aktiesparekonto er lavet for at få flere danskere til at deltage i udviklingen af virksomheder ved at bruge deres frie midler til at investere i aktier. Mybanker har kigget nærmere på aktiesparekontoen, og forsøger her at komme med fordele og ulemper.

Siden 1. januar 2019 har det været muligt at oprette en aktiesparekonto i de fleste banker, og investere op til 50.000 kr. i aktier, og slippe med en beskatning af udbytte og kursgevinster på 17%, mod normalt 27% eller 42%. 

 

Betaler skat af udbyttet hvert år

Umiddelbart lyder det som en god besparelse på skatten, men beskatningen sker, modsat normal privat investering i aktier, efter et lagerprincip og ikke når gevinsten realiseres (realisationsprincip). Det betyder, at der skal betales skat af kursgevinster, også selvom man stadig ejer aktierne, og endnu ikke selv har realiseret gevinsten via et salg. Sammenlignet med realisationsbeskatning betyder det, at man ikke får afkast af den del, som man i stedet betaler i skat, hvis man ejer aktierne i mange år.

 

Men på grund af den lavere skat vil lagerbeskatning først være en ulempe hvis man ejer de samme aktier i 15 år eller mere – også selvom kursgevinsten er 10% om året.

 

Især interessant for nuværende investorer

Hvis man allerede har aktieindkomst over 54.000 kr. (sats for 2019) vil man alternativt skulle betale 42% af yderligere aktieindkomst, og i det tilfælde er skattebesparelsen meget interessant. I dette tilfælde kan altså spare 25 procentpoint (42 minus 17) i skat, mens fordelen for dem, der ikke allerede har aktieindkomst, kun er 10 procentpoint (27 minus 17). Gevinsten er således 2,5 gange større for dem, der allerede betaler den høje skat af aktieindkomst.

 

Hold øje med omkostningerne

Hvis man sammenligner to aktieinvesteringer på 50.000 kr., der holdes i et år og giver 10% i afkast, vil man som almindelig privat investor skulle betale 1.350 kr. i skat, mens man på aktiesparekontoen kun skal betale 850 kr. i skat. Med ’kun’ 50.000 kr. på aktiesparekontoen er forskellen i skat kun 500 kr. For at det skal være en god ide at oprette en aktiesparekonto som supplement til eksisterende aktieinvesteringer, skal man derfor holde et vågent øje med omkostningerne. Det skal ikke være særlig meget dyrere at have to ’investeringer’ frem for en, før besparelsen i skat bliver spist op af omkostninger.

sidst redigeret: 20. februar 2019