Den bedste investeringsstrategi

Den bedste investeringsstrategi

Skal du vælge en aktiv strategi om at slå markedsafkastet eller indeksstrategien, hvor du får markedsafkastet?

Skrevet af Redaktionen

Du kan i medierne læse mange forskellige bud på, hvilken investeringsstrategi der giver dig det højeste afkast. Altså, hvis aktiemarkedet giver 10 procent i afkast et år, skal du så med en indeksstrategi forsøge at få de 10 procent eller følge en dyr aktiv strategi, hvor du måske får mere – eller mindre?

Næsten ingen aktive investeringsforeninger er pengene værd 
I søjlediagrammet ser du, at 38 amerikanske investeringsforeninger, der har eksisteret siden 1970, har “slået” deres sammenligningsindeks ud af de 95, der stadig fandtes i 2011. Her kan vi så konkludere, at 40 procent af de aktive foreninger har givet et merafkast.

Men graver vi et spadestik dybere, bliver konklusionen mere markant. Der er 263 foreninger, der i mellemtiden ikke er overlevet. Jeg tør godt konkludere, at de 263 “døde” foreninger med meget stor sandsynlighed har klaret sig dårligere end deres sammenligningsindeks. Og ser vi på andre lignende undersøgelser, er det ikke utænkeligt, at de døde foreninger hvert år har underpræsteret med omkring en procent i snit om året. Det giver en kæmpe forskel på dine investeringer over tid.

Svaret på din praktiske udfordring 
Der er måske 30.000-40.000 foreninger i hele verden, du kan vælge imellem. Det er rimeligt at antage, at 95 procent af dem vil fortælle dig, at de er aktive og bedre end de andre. Men vores analyse har jo netop vist, at det nok kun er omkring 10 procent, der er bedre end de andre – andre analyser peger på, at det er færre.
 
Set ud fra sandsynligheden, er du altså bedst tjent med at vælge indeksstrategien og med et trylleslag sortere de 10.000’er af fonde fra. Du kan nemlig ikke kigge på de historiske præstationer og spotte talentet og adskille det fra heldet, uheldet eller udueligheden. Her ser vi det fra din side. Ikke fra investeringsforeningernes eller porteføljeforvalternes side. Vi antager, at du ikke har tid og lyst til at tale med dem alle, for at vurdere deres talenter.

Dermed ikke sagt, at det er let at finde den rigtige indeksforening. Der er flere forhold at være opmærksom på. Eksempelvis om foreningen investerer bredt nok, omkostningerne, om lån er tilladt, skat, om den bruger finansielle kontrakter, der giver dig risiko, eller om den investerer direkte i aktier og obligationer.

Forskellige dagsordner 
Det kan være svært at vælge, hvem man skal lytte til. Journalister, fondsudbydere, banker, pensionsselskaber, uvildige rådgivere – vi har alle vores forskellige incitamenter til at beskytte vores indkomst. Lyt til argumenterne. Se praktisk på det.

Fik jeg nævnt, at kun to procent af danskernes penge i investeringsforeninger investeres efter indeksstrategien?

Annualiserede afkast fra 1970-2011 på investeringsforeninger sammenlignet med aktieindekset S&P 500
Kilde: Lipper and The Vanguard Group

 

Årstal Antal investeringsforeninger med aktier
1970 358
2010 95
Ikke overlevende fonde 263

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing. Sammenlign bankers renter på opsparing her – gratis.

Sammenlign opsparingskonti her

Om forfatteren Redaktionen

Energiforbedringer kan give billigere lån

Læs artiklen
Energiforbedringer kan give billigere lån klimalån
Store prisforskelle på køb og salg af udenlandske aktier 22. januar 2018 Store prisforskelle på køb og salg af udenlandske aktier Lav en portefølje med investeringsforeninger 14. september 2017 Lav en portefølje med investeringsforeninger 8. maj 2017 Investeringsforeninger i et lavrentemiljø