Hver sommer oversvømmes medierne af historier om boligmangel blandt de studerende, som skal til at påbegynde videregående uddannelser i landets større studiebyer – især i København og Århus. Derudover er der generelt boligmangel i de større byer, og selvom der i øjeblikket bliver bygget flere ungdomsboliger, kan det have lange udsigter, hvis du som studerende skal gøre sig forhåbning om tag over hovedet. Men findes der et alternativ? Det kigger vi nærmere på.

 

Andelsboliglån

Det kan blive til rigtig mange penge, hvis du som studerende lejer en bolig, hvor der både skal betales et depositum og en månedlig leje til udlejer. Så hvis du har en opsparing, eller hvis det er muligt at låne penge af forældrene, kan det give mening at investere i en andelslejlighed. Andelsboliger er populære i storbyerne, herunder København og Århus, da du kun skal betale for en andel af boligens pris, i modsætning til en ejerbolig.

Du skal være opmærksom på at mange andelsforeninger ikke tillader forældrekøb. Det betyder dog ikke, at dine forældre ikke kan hjælpe dig med købet. Har  dine forældre friværdi i deres egen ejerbolig kan de optage lån heri, som så kan ydes som et lån til køb af en andelsbolig.

Som studerende kan du overveje at købe en andelslejlighed idet en sådan type lejlighed kan være nemmere at komme i nærheden af rent prismæssigt i forhold til en ejerlejlighed, også er flere banker blevet villige til at udstede andelsboliglån til studerende. For at blive godkendt til et andelsboliglån i banken, skal du igennem en kreditvurdering på lige fod med alle andre boligkøbere. Du kan læse mere om kreditvurderinger her. Der er selvfølgelig en risiko ved at optage et lån, men kan du få økonomien til at hænge sammen, giver det god mening at investere i en lejlighed og på den måde komme ind på boligmarkedet. Afdrager du på et eventuelt andelsboliglån får du nemlig skabt en friværdi, som du kan sidestille med en opsparing.

 

Finansier boligen med et SU-lån

En måde at få råd til at sidde i en andelsbolig på, kan være ved at afdrage på andelsboliglånet med et SU-lån.

SU-lånet, der i 2023 lyder på 3.371 kroner per måned, er faktisk et af de allerbilligste lånetilbud til studerende på en SU-berettiget uddannelse. Renten er på fire procent om året, mens du studerer, og når du er færdiguddannet forrentes din gæld for tiden med kun 1 %. Læs mere her om hvordan renten fastsættes. Derudover skal du – i modsætning til andre typer af lån – ikke betale gebyrer for oprettelse eller opkrævning af lånet. På den måde kan det lade sig gøre for studerende både at få tag over hovedet og mad på bordet.

Afhængig af den rente du kan få i banken, kan et SU-lån være et meget konkurrencedygtigt supplement til at finansiere din andelsbolig. Dette skyldes især at renten falder til omkring 2,25 % efter endt uddannelse.

Husk altid at overveje hvad du præcist skal benytte et SU-lån til. Hvis du benytter det til at afdrage på din gæld, vil du spare op i din friværdi og dermed have gode muligheder for at betale lånet tilbage, når den dag kommer. Hvis du derimod bruger til forbrug og bliver ledig efter endt uddannelse, kan det dog være vanskeligt at tilbagebetale lånet.