Boliglån til studerende: Sådan får du råd til studieboligen

3 ting du skal vide før du skifter bank

Hver sommer oversvømmes medierne af historier om boligmangel blandt de studerende, som skal til at påbegynde videregående uddannelser i landets større studiebyer – især i København og Århus. Så sent som i august sidste år stod 11.000 unge på venteliste til en bolig hos Kollegiernes Kontor i København, mens hele 14.500 stod på venteliste hos Centralindstillingsudvalget, der ligeledes anviser studieboliger.

Derudover er der generelt boligmangel i de større byer, og selvom der i øjeblikket bliver bygget flere ungdomsboliger, kan det have lange udsigter, hvis man som studerende skal gøre sig forhåbning om tag over hovedet. Men findes der et alternativ? Det skal vi se nærmere på.

 

Andelsboliglån

Det kan blive til rigtig mange penge, hvis man som studerende lejer en bolig hvor der både skal betales et depositum og en månedlig leje til udlejer. Så hvis man har en opsparing eller hvis det er muligt at låne penge af forældrene, kan det give mening at investere i en andelslejlighed.

”Mange andelsforeninger tillader ikke forældrekøb og derudover er der ikke de samme skattemæssige gevinster, som ved forældrekøb af ejerlejlighed. Har forældrene dog friværdi i deres egen ejerbolig kan der optages lån heri, som så kan ydes som et lån til køb af datterens eller sønnens andelsbolig”, siger Ulrik Marschall.

Sammenlign andelsboliglån her

Som studerende kan du overveje at købe en andelslejlighed idet en sådan type lejlighed kan være nemmere at komme i nærheden af rent prismæssigt i forhold til en ejerlejlighed, også er flere banker blevet villige til at udstede andelsboliglån til studerende. For at blive godkendt til et andelsboliglån i banken, skal du igennem en kreditvurdering på lige fod med alle andre boligkøbere. Du kan læse mere om kreditvurderinger her. Der er selvfølgelig en risiko ved at optage et lån, men kan man få økonomien til at hænge sammen, giver det god mening at investere i en lejlighed og på den måde komme ind på boligmarkedet. Afdrager du på et eventuelt andelsboliglån får du nemlig skabt en friværdi, som du kan sidestille med en opsparing.

 

Finansier boligen med et SU-lån

En måde at få råd til at sidde i en andelsbolig på, kan være ved at afdrage på andelsboliglånet med et SU-lån.

SU-lånet, der pt lyder på 3.078 kroner per måned, er faktisk et af de allerbilligste lånetilbud til studerende på en SU-berettiget uddannelse. Renten er på fire procent om året, mens du studerer, og når du er færdiguddannet forrentes din gæld for tiden med kun 1 %. Læs mere her om hvordan renten fastsættes. Derudover skal du – i modsætning til andre typer af lån – ikke betale gebyrer for oprettelse eller opkrævning af lånet. På den måde kan det lade sig gøre for studerende både at få tag over hovedet og mad på bordet.

”Afhængig af den rente du kan få i banken, kan et SU-lån være et meget konkurrencedygtigt supplement til at finansiere din andelsbolig. Dette skyldes især at renten falder til pt 1 % efter endt uddannelse.”, fortæller Ulrik Marschall.

Husk altid at overveje hvad du præcist skal benytte et SU-lån til. Hvis du benytter det til at afdrage på din gæld, vil du spare op i din friværdi og dermed have gode muligheder for at betale lånet tilbage når den dag kommer. Hvis du derimod bruger til forbrug og bliver ledig efter endt uddannelse, kan det dog være vanskeligt at tilbagebetale lånet. Misligholdelsesraten er steget eksplosivt de seneste år. Op mod 9.000 unge har således misligholdt SU-gæld, mens tallet i 2010 var 4.200 unge. Det viser tal, som Statens Administration har trukket til TV2. Og det er dyrt at misligholde tilbagebetalingen af SU-lånet, for sker dette, stiger renten på lånet til 8,05 procent. Derfor er det vigtigt, at man grundigt overvejer sin økonomiske situation før man optager er SU-lån.

 

Sammenlign lån ud fra ÅOP

Inden du haster ned i banken og underskriver boliglånet, er det en god idé at sammenligne de forskellige lånudbydere. Det kan du blandt andet gøre via Mybanker.dk og du kan indhente op til 3 konkrete lånetilbud her. Når du sammenligner bankerne, er det en god ide at kigge på ÅOP – de årlige omkostninger i procent – det er nemlig det bedste sammenligningsgrundlag for lån. Det kan du læse mere om her.

 

Indhent tilbud på andelsboliglån

Fortæl os om dit behov og få personlige tilbud skræddersyet til din økonomi

Indhent tilbud