Betaler du for meget for dit forbrugslån?

udgivet: 27. november 2018
, sidst redigeret: 27. november 2018
Betaler du for meget for dit forbrugslån?
Julen kan være en økonomisk belastning for mange familier. Hvis du er blandt dem, der vælger at optage et forbrugslån for at få alle gaverne i hus, er her nogle tips til at undgå at betale for meget for lånet.

Forbrugslån er populære fordi de gør det muligt for mange at få råd til den pc, rejse eller fest, som ellers ikke havde været mulig. Lige nu er renten lav og lysten til at udlåne blandt bankerne er stor. 

Det er individuelle forhold, der gør sig gældende, når banken giver dig en pris på et forbrugslån, og du kan altid bruge Mybankers sammenligningsliste for at se, hvordan din pris ligger i forhold til markedsprisen. 

 

Den gennemsnitlige rente på forbrugslån, som bankerne har tilbudt kunder, der bruger Mybankers platform til at skifte bank var 5,4% i 3. kvartal 2018 og den laveste var 4,8%. 

 

Forskellen mellem ÅOP og renten

For at vurdere og sammenligne lån, bruger man som bekendt de årlige omkostninger i procent (ÅOP). Det dækker de omkostninger, der er forbundet med optagelse af lånet, samt de renter, som man skal betale. Dette beløb fordeles ud over hele lånets løbetid. Hvis der er få omkostninger, vil ÅOP og renten på lånet være næsten ens, men hvis der f.eks. er høje etableringsomkostninger, bliver forskellen mellem renten og ÅOP større. 

 

Nogle forbrugslån har en meget lav rente, men tilsvarende høje etableringsomkostninger. Renten kan f.eks. være 5,3%, men ÅOP løber op i 8,2%.

 

Denne forskel skal du især være opmærksom på, hvis du beslutter sig for at indfri lånet før tid (f.eks. i forbindelse med en omlægning af lånet), da du ikke får etableringsomkostningerne tilbage. Hvis du indfrier et lån inden udløb, sparer du renten på de 5,3 %, men etableringsomkostningerne, der giver forskellen op til 8,2 procent i ÅOP, er betalt - og dermed tabt.

 

Du vil derfor kun spare penge, hvis du kan finde et nyt lån med en ÅOP på maksimalt 5,3 %.

 

Lille forskel mellem rente og ÅOP øger chancen for billigere alternativer

Har du derimod optaget et lån, hvor renten er 8 procent og ÅOP er 8,2 procent, så indikerer den lille forskel mellem rente og ÅOP, at lånet har været billigt at etablere. I det tilfælde går der ikke lige så stor en del af lånet til spilde, og det bliver dermed nemmere at skifte til et andet forbrugslån med en lavere ÅOP på f.eks. 6 procent.

 

Sammenlign priser på forbrugslån her.

sidst redigeret: 27. november 2018