Alternativ lånemulighed på markedet

Drømmen om at få betalt et dyrt lån ud, få renoveret boligen eller få penge til at kunne starte egen virksomhed op, bliver virkelighed for mange via et banklån. Men et konkurrerende låneprodukt er kommet på markedet i løbet af 2019.

 

Lån uden løbende omkostninger

Det drejer sig om låneproduktet fra Deeds Capital, der tilbyder boligejere muligheden for at kunne låne 10% af værdien af boligen. Der er ikke nogen løbende omkostninger i lånets løbetid, og lånet betales først tilbage, når boligen sælges eller boligejeren beslutter sig for at købe lånet ud. Hvis boligen er steget i værdi i denne periode, tager Deeds Capital 25% af fortjenesten. Og hvis boligen har tabt værdi i forhold til, da lånet blev givet, tager Deeds Capital 10% af værditabet, således at boligejeren kun skal tilbagebetale det lånte beløb minus 10%.

 

”Fordelen ved denne type lån er, at man som boligejer ikke skal betale pengene tilbage før man sælger boligen og dermed står med penge i hånden. Det vil sige, at lånet ikke belaster den daglige økonomi i lånets løbetid,” siger Nete Sørensen, der er boligekspert hos Mybanker.

 

Lånets ÅOP afhænger af boligens værdi

Hun tilføjer, at til forskel for almindelige banklån, kan afdragsfriheden strække sig ud over de 10 år, som er maksimum på de fleste banklån. Den samlede pris på lånet er dog svær at regne ud på forhånd, da det afhænger af udviklingen af boligens værdi som af gode grunde først kendes når boligen sælges.

 

”Hvis din bolig stiger i værdi i lånets løbetid, bliver lånets årlige omkostning i procent (ÅOP) højere end hvis boligen falder i værdi. Det betyder dog ikke, at du skal håbe på et fald i ejendomspriserne, da det ud fra en helhedsbetragtning vil stille dig dårligere,” siger Nete Sørensen.

 

Eksempel:

Hvis en bolig bliver vurderet til 4.000.000 kr., kan boligejeren låne 400.000 kr. Hvis boligen senere bliver solgt til 5.500.000 kr., skal boligejeren betale de 400.000 tilbage sammen med 25% af fortjenesten i forhold til vurderingen, da lånet blev optaget. Det vil i dette eksempel betyde 25% af 1.500.000 = 375.000 kr. Det vil sige, at der skal betales 775.000 kr. tilbage til Deeds Capital.

 

Til sammenligning vil gælden på et banklån med en rente på 4,75% vokse til omkring 636.000 kr. i løbet af 10 år, hvorefter boligejeren sædvanligvis skal begynde at afdrage på lånet.

 

Deeds Capital opkræver et beløb dels til dækning af omkostningerne for at få en uvildig ejendomsmægler til at vurdere boligen og dels til dækning af stempelafgiften til staten for udstedelse af pantebrevet. Derudover stiller Deeds Capital som forudsætning for lånet, at andre banklån med pant i boligen skal betales ud med lånet fra Deeds Capital.

Indhent tilbud på boliglån

Lad bankerne byde på dit nuværende eller kommende boliglån og se om du kan spare penge.

Få tilbud på boliglån her