Kan man låne penge som 18-årig?

Du kan godt låne penge som 18-årig. Dog ser mange låneudbydere helst, at du er over 21 år eller ældre endnu . Alle låneansøgere bliver vurderet på lige fod ud fra en kreditvurdering, som banken eller låneudbyderen laver på baggrund af dine informationer, som månedlige indtægter, rådighedsbeløb, gæld osv.. Det er ofte her, de unge mennesker løber panden mod muren.

Som 18-årig er det de færreste, som har en fast månedlig indtægt og dermed også et stort nok rådighedsbeløb til at kunne rumme en afbetaling af et lån. Alle låneudbydere ønsker at få deres penge tilbage i sidste ende. Hvis dit budget ikke kan rumme at have en ekstra udgift i form af tilbagebetalingen af et lån, bliver du desværre ikke godkendt til lånet.

Pointen er, at det ofte ikke er din alder, der afgør om, du kan låne penge eller ikke. Det er i høj grad dit rådighedsbeløb og faste indtægt, der afgør, om du vil blive godkendt til et lån.

 

Hvor gammel skal man være for at tage et lån?

Det er et krav fra alle banker og låneudbydere, at du som minimum skal være fyldt 18 år, for at kunne tage et lån. Nogle banker kræver dog, at du er ældre. Det er op til den enkelte bank, om de har et krav til om, du skal være ældre.

 

Hvor kan du låne penge som 18-årig?

Der findes låneudbydere, som vil låne penge til 18-årige, men som 18-årig eller 19-årig har du tit ikke de samme muligheder som ældre mennesker. Ofte er det din beskæftigelse, økonomiske situation og indkomst som afgør, hvilket slags lån du kan blive godkendt til.

Hvis du er studerende, vil det bedste lån være et SU-lån. Hvis du studerer en gymnasial eller videregående uddannelser og modtager SU, vil du ofte have muligheden for at kunne ansøge om et SU-lån. Et SU-lån er en hjælpende hånd til studerende, som kan have svært ved at dække de daglige udgifter. Under uddannelsen har lånet en rente på 4%. I denne periode skal du ikke afbetale på lånet. Når du færdig med studiet, skal du begynde at betale af på lånet, men renten på lånet falder til 1%.

Hvis du ikke er studerende, vil det bedste lån for dig være et privatlån. Hvis du ansøger om et privatlån eller forbrugslån, ansøger du på lige fod med alle andre. Låneudbydere vil lave en kreditvurdering af din økonomi og enten godkende eller afvise din låneansøgning. Prisen på et lån vil også blive udarbejdet på baggrund af denne kreditvurdering. Hvis du har en stabil økonomi og et stort rådighedsbeløb, vil du ofte blive tilbudt konkurrencedygtige lån.

 

Ansøg hos flere banker

Hvis du er på udkig efter det bedste lån til dig, bør du altid ansøge hos flere banker og låneudbydere og sammenligne deres tilbud. I dag skal du ikke længere opsøge hver enkelt låneudbydere for at kortlægge dine muligheder. Du kan nemlig hurtigt og nemt bruge en af de mange sammenligningtjenester som f.eks. Lendo.

Du skal se lånemarkedet som alle andre slags markeder. Du er en forbruger, der leder efter en service eller produkt. I dette tilfælde ville de fleste mene, at det er en god ide at undersøge dine muligheder hos forskellige forhandlere/udbydere. Det samme gælder for lån.

 

Hvorfor er det så svært at låne som ung?

Selvom det er muligt at låne penge som 18-årig, ser de fleste låneudbydere helst, at du er lidt ældre. Det har som sådan ikke noget at gøre med din alder, men det er de færreste 18-årige eller 19-årige, som har luft i økonomien til at tilbagebetale et lån. Derfor stiller mange låneudbydere også krav til din alder. Det skal dog tilføjes, at det ikke er muligt at låne penge som ung, men blot svære, grundet unges generelle økonomiske situation.

 

Lån penge 18 år – dette skal du være opmærksom på

Inden du ansøger om et lån som 18-årig, skal du altid overveje dit behov for et lån. Det er sjældent gratis at låne penge og i sidste ende skal du tilbagebetale lånet, ofte med renter.

Hold øje med renten

Det første du skal holde øje med, er den rente, som du har fået tilbudt. Renten kan have stor betydning for, hvad du ender med at skulle betale for lånet. Renten bliver fastsat på baggrund af den kreditvurdering, som bankerne er forpligtet til at lave i forbindelse med din ansøgning. Husk at du ikke bare skal betale lånet tilbage, men også de løbende renter.

ÅOP – vejen til det billige lån som 18-årig

Mange kan have svært ved at finde hoved og hale i et lånetilbud, men hvis du vil vide, hvad det et lån koster, skal du kigge på lånets ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent). Dette tal fortæller dig nemlig, hvad du vil ende med at skulle betale årligt for dit lån. Tallet inkluderer renter, administrationsgebyrer, etableringsomkostninger, m.m. Hvis du er på udkig efter det billigste lån, er det ÅOP du skal kigge på. HUSK: Alle lån du vil sammenligne skal have samme løbetid og lånebeløb.

Planlæg din tilbagebetaling af lånet

Alle lån skal betales tilbage i sidste ende, derfor er det altid en god ide at planlægge, din tilbagebetaling af lånet, inden du låner penge. En nem måde hvorpå du overskueligt kan planlægge tilbagebetalingen af dit lån er ved hjælp af et budget.

Et budget er en oversigt over dine faste indkomst og dine faste udgifter. Budgettet skal fortælle dig, hvor mange penge du har efter dine faste udgifter er betalt. Det beløb du har efter dine faste udgifter er betalt, er dit månedlige rådighedsbeløb. Det er vigtigt, at du hver måned har penge til at afbetale på dit lån. Husk at ikke alle udgifter bliver trukket hver måned.

 

Spar penge på dine nuværende lån med et samlelån

Har du allerede ét eller flere lån, kan du måske spare penge på dine nuværende lån med et samlelån. Et samlelån er til dig, der allerede har ét eller flere lån. Det kan være alt fra afbetaling, forbrugslån, privatlån, osv.

Mange små lån er ofte dyrt over længere tid, da du betaler renter og gebyr for hvert enkelt lån. Hvis du samler dine lån i ét lån, vil du kun skulle betale renter og gebyr for ét lån. Derudover tilbyder banker ofte en lavere rente på større lån. Du kan altså prøve at forhandle dig til en bedre rente end på dit nuværende lån.