Forum-svar oprettet

Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 29 i alt)
  • Jens Hjarsbech
    Indlæg
  • Med den argumentation afviser du jo nærmest alle forældrekøb. Igen må jeg bare påpege, at du overhovedet ikke har informationer nok til at give et så skråsikkert svar som “glem det", men nu er det jo også reduceret til “som hovedregel", hvilket var min pointe fra starten af.

    Man afdækker selvfølgelig alle muligheder og indhenter al nødvendig information, hvorefter man får rådgivning og kigger kritisk på om økonomien realistisk kan hænge sammen. Hvis det viser sig ikke at kunne lade sig gøre, så har man helt sikkert lært noget i processen og er bedre klædt på til næste gang.

    Ejendomsmæglere og salg af andele har i øvrigt, som hovedregel, intet med hinanden at gøre i KBH for tiden. Sælgere har ikke de store problemer udover hvem af de potentielle købere de skal vælge.

    Jeg vil opfordre trådstarter til selv at sætte sig ind i tingene og ikke lytte til folk, der mener at kunne give sort/hvide svar på baggrund af tre linjers tekst.

    Det burde være ansvarspådragende at svare så bedrevidende og simpelt på et spørgsmål på et internetforum, men det er det (ligesom mit indlæg) med garanti ikke.

    Har vi skændtes på internettet nok eller skal du bare have det sidste ord?

    Rolig nu. Jeg skriver jo netop, at det handler om at få en snak med banken, hvilket du åbenbart er enig i – i modsætning til den totale afvisning i første svar.

    Det ligger jo implicit, at foreningen skal tillade fremleje af værelser ligesom at forældrene skal have en økonomi, der kan bære forpligtigelsen. Forældrekøb er helt normalt i København, men i mange andelsboligforeninger skal barnet stå som ejer. Her kan kautionering/lån være en mulighed. Der indebærer naturligvis en risiko, men at købe en lejlighed til 3 millioner er også risikabelt. Det giver absolut ingen mening at sammenligne fremleje af et værelse centralt i København med en lottoseddel.

    Jeg skriver ikke, at foreningens økonomi har en betydning for lånebehovet, men det har en meget stor betydning for risikovurderingen, når man kigger på de forskellige muligheder.

    Der er en masse faktorer, som hverken du eller jeg er bekendt med. En kategorisk afvisning af alle muligheder på et så sparsomt grundlag er da om noget useriøst.

    Er enig i, at du ikke vil kunne låne alene. Tag en snak med banken om, hvad der skal til. De har jo en interesse i at låne penge ud, og det faktum, at du har en opsparing og er sparsommelig bør gøre dem samarbejdsvillige. Der er mange faktorer, der spiller ind her. Jeg tænker, at du nok vil leje et værelse ud? Du kan eventuelt købe lejligheden sammen med vedkommende. Måske kan noget familie kautionere? Det kan også være, at du har kort tid igen på studiet og meget gode jobmuligheder. Foreningens økonomi spiller naturligvis også en rolle.

    Forhåbentligt kan banken hjælpe dig med at finde en løsning.

    Er enig i at flere banker skal prøves. Lykkes det ikke ville jeg i lige netop denne situation kigge på det øvrige lånemarked. Det bliver dyrt og man bør være meget opmærksom på vilkårene for indfrielse, men så snart jobbet er i hus kan banklånet optages. Det kræver dog at jobmulighederne vitterligt er gode, og at der ikke er andet end arbejdsløshed, der trækker ned i forhold til at få et lån i banken. Er der den mindste usikkerhed om at hun med et job vil kunne få lånet i banken, så ville jeg sælge lejligheden nu.

    Jeg kan ikke se, at billånet skulle være et problem, så længe der stadig er en bil.

    Umiddelbart tænker jeg, at et bankskifte er mest relevant, når I har fundet den bolig, som I vil købe. I forhold til den indledende øvelse med at finde ud af, hvad I kan købe for, så ser jeg ingen grund til ikke at bruge Nordea. Det bør jo heller ikke handle om at få lov til at købe for mest muligt. Jo mere I selv sætter jer ind i tingene desto bedre. Hvis I har styr på, hvilket produkt I skal have fra banken, så er det nemt at sammenligne.

    Til andelsboliger specifikt kan Nordea være lidt besværlige. Jeg har oplevet, at de skal have deres egen ejendomsmægler ud for at vurdere boligen, og de lave renter får man kun med en stor udbetaling. Det er dog altsammen individuelt og til forhandling. Vælger I at købe en andel, så skal I ikke stole for meget på bankens rådgivning om købet. Det er ikke dem alle, der forstår faldgruberne ved andele.

    Ejerboliger er ikke det jeg ved mest om, så folk må rette mig, hvis jeg skriver noget forkert.

    Ejerforeninger har fællesudgifter ligesom andelsboligforeninger, så man skal være opmærksom på disse samt vedligeholdelsesstanden. Det der gør ejerboliger nemmere er, at dette afspejles direkte i prisen. Der er ikke samme usikkerhed om, hvordan man prisfastsætter boligen, og der er heller ikke regler om maksimalpris. Den koster derfor det, som en køber er villig til at betale.

    Da ejerboliger med høje fællesudgifter nødvendigvis er prissat lavere end resten af markedet vil disse boliger ofte generere en masse interesse. Jeg tror, at dette kan føre til, at en køber kommer til at betale lidt for meget.

    I din situation er konstruktionen dog ikke helt dum. Andre købere i den prisklasse vil ikke have mulighed for at betale de 200.000kr ud på en gang og derudover lægge de 20% af prisen for at undgå banklån. Spørgsmålet er så bare, om du ville kunne sælge den for 899.000 efterfølgende?

    Som “almindeligt" menneske kan man efter min mening bare kigge på om foreningen er sund. Gælden er lav, og der er fornuftige lån med afdrag og ingen swaps. Hvis du derudover selv synes at pris/boligafgift/beliggenhed er godt i forhold til, hvad du ellers kan se på markedet, så er det nok ikke et helt dårligt køb. Ydelsen på ca. 3500 ser ud til at være passende i forhold til omkostningerne i foreningen.

    Et kvalificeret gæt er, at det er en af andelene i denne forening, som du har kigget på: http://www.boliga.dk/andelsboligforening/14881/ab_aaland

    Som du kan se, har der været en del til salg i løbet af 2013. Hvis det er der, du vil ind, så bør det ikke være noget problem med lidt tålmodighed.

    På foreningens hjemmeside ligger regnskab m.v. Jeg synes, at det hele ser meget fornuftigt ud. Det er en sund forening med gode lån. thsv vil sikkert mene, at den offentlige vurdering er lidt i overkanten, men den er i hvert fald ikke helt i skoven.

    I den tekniske pris ligger man ens andel af foreningens gæld sammen med prisen på lejligheden. Man kan bruge det som en indledende indikation af, om prisen på lejligheden er god.

    Den vurdering jeg snakker om er vurderingen af andelsboligforeningen. Det skyldes reglerne om maksimalpris på andelsboliger. Du kan læse lidt mere om vurderinger her: http://www.andelsbutikken.dk/pages/alt-om-andele/maksimalprisen-pa-andele.php

    Problemet med disse vurderinger er, at de kan være meget misvisende. Ofte er vurderingen for høj, og så skal man som køber have et afslag. Netop derfor kan belåningsgraden som du fortæller om også være misvisende. Det kan godt være, at gælden kun er 60% af den værdi, som foreningen er vurderet til, men hvis vurderingen er for høj, så kan foreningen stadigvæk være i problemer. Igen kan jeg ikke sige, om det er tilfældet i den pågældende forening.

    Her er et eksempel på en lejlighed, hvor vurderingen er helt skæv. http://www.andelsbutikken.dk/pages/kobe-andelsbolig/boligvisning.php?sagsNr=16417011 Foreningen blev stiftet i 2006 og man har brugt anskaffelsesprisen som vurderingsprincip. Dette giver en belåningsgrad på 80%. I virkeligheden er denne forening belånt til langt over skorstenen.

    Nu har jeg linket til Andelsbutikken, og det er ikke for at reklamere for dem, men jeg synes, at det er et godt sted at lære mere om andelsboliger. De er rigtigt gode til at lægge alle oplysninger frit tilgængeligt for alle. Hos mange andre ejendomsmæglere skal man skrive til dem for at få relevante oplysninger på lejligheden tilsendt. Andelsbutikken har dog kun en lille del af markedet, så det er vigtigt at bruge de store portaler Boliga og Boligsiden, når man søger. Derudover kommer der stadig en del andelsboliger på DBA.

    Det er korrekt, at et swap lån ikke nødvendigvis er en dårlig ting, når man er køber. Det er bare en nem tommelfingerregel, at man skal holde sig fra dem. Jeg tror, at mange købere kommer til at bruge uforholdsmæssigt meget tid på at undersøge dårlige boliger.

    En lav andelsværdi og en forholdsvis høj boligafgift er også et dårligt tegn. Ofte vil det være en ny forening (fra 2005 og senere), hvor gælden er alt for høj, men hvor boligafgiften holdes (kunstigt) nede med afdragsfrie flekslån. I nogle få tilfælde kan det dog være en ældre forening, der har brugt rigtigt mange penge på vedligeholdelse. Disse vil mange gange være gode køb, men de bliver også solgt meget hurtigt.

    Du har en meget stor fordel i, at du har kontanter med til købet. Som du ved er andelsboliger forholdsvist dyre at låne til, selvom man har 20% i udbetaling. Har man ikke de 20% i udbetaling, så er det svært at købe en andel. Derfor er der rigtigt mange købere, der kigger på de andelsboliger, der er billige i købspris, men har en høj boligafgift. Der er bare mange flere gode køb i den anden kategori med høj købspris og lav boligafgift. Derfor vil jeg anbefale, at du kigger i den retning. Der vil dog også være fælder her, hvor den høje købspris skyldes en urealistisk høj vurdering og den lave boligafgift skyldes afdragsfrie flekslån. Den tekniske pris som du kan se på Boligsiden og i mange salgsopstillinger er en god hjælp.

    Det virker som om, at du sagtens kan sætte dig ind i disse ting. Derfor er mit bedste råd, at du tager dig god tid. Hent alle oplysninger hjem på lejligheder, som du finder interessante, men undlad at købe i starten. Selvom en attraktiv lejlighed bliver købt, så skal der nok komme en ny senere. På et tidspunkt kender du markedet så godt, at du kan se de gode køb meget hurtigt. På den måde vil du være klar til at slå til med det samme, når den rigtige kommer til salg. Det tager en del tid at overvåge markedet på denne måde, men det er en rigtig god investering.

    Det er svært at sige ret meget fornuftigt om den lejlighed du nævnt uden flere informationer. Ud fra det jeg har skrevet, bliver mit bud dog, at det ikke er et godt køb.

    Beklager det sene svar. Jeg synes, at produkterne med fleksibilitet (kredit eller andelsboliglån plus) er gode. Nogle vil måske have lidt svært ved at håndtere en kredit, da man jo kan undlade at afdrage i en periode.

    Overordnet set er Swedbank billigst på andelsboliglån. Forskellen til de næste er dog ikke særligt stor. Du ved allerede cirka, hvilken rente du kan få lånet til. Som thsv siger skal du bare være opmærksom på stiftelsesomkostningerne. I din situation kan du godt tillade dig, at vælge bank ud fra andre kriterier end bare prisen. Tag en snak med nogle forskellige, og vælg den som du føler er rigtig for dig.

    Valget af bolig er efter min mening meget vigtigere end valget af bank. Det er her du bør bruge din energi på at forstå markedet. Især hvis du vil købe en andelsbolig.

    Er egentlig enig med dig test, selvom det er mig der har lagt en mailadresse op. Min egen erfaring er dog, at det er meget svært at få fornuftige råd om andelsboliger. Du skal lede meget længe før du finder en bankrådgiver, der har forstand på dem. Jeg har selv fået hjælp af thsv på boligdebatten, hvilket har været meget værdifuldt, og jeg vil gerne give lidt tilbage til andre. Mon ikke de fleste mennesker ved nok om nettet til ikke at sende personlige oplysninger / penge til fremmede?

    Hej Pelene

    Jeg har ganske god indsigt i andelsboliger og andelsmarkedet, og jeg vil gerne hjælpe dig gratis med de spørgsmål, som du har i den retning. Du kan skrive på japedersen@live.dk.

    Den del har jeg helt styr på N Metais. Jeg har selv siddet i bestyrelsen af to andelsboligforeninger, så jeg er godt inde i, hvordan økonomien er skruet sammen i sådan en. Det er egentlig også derfor, at jeg primært kigger efter andelsboliger. Samtidigt med at der er nogle foreninger, der er rene gældsfælder, så er der også nogle rigtigt gode køb derude.

    Tak for svarene. Efter at have tænkt mere over det, så tror jeg, at jeg følger rådet fra thsv om ikke at indblande mine forældre. Grunden til at jeg opfandt konstruktionen bunder mest af alt i et ønske om ikke at blande min økonomi sammen med mine forældres. I sidste ende bliver det lidt som at prøve at blæse og have mel i munden.

Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 29 i alt)