Andelslån som studerende

Viser 9 indlæg - 1 til 9 (af 9 i alt)
 • AnonymusseeForfatter
  Indlæg
 • #95680
  AnonymusseeForfatter

  Hej! Jeg står med udsigt til, at kunne købe en andel centralt i KBH på 3værelser og 70 kvm og en månedlig ydelse på ca. 2500. Jeg er studerende på første år og har selv sparet 150.000 op på egen hånd og jeg tjener det maskimale ved siden af min SU (ca. 7000 efter skat hver månede) og lever meget sparsommeligt. Er det realistisk at banken vil låne mig 1 million til denne andel, som vil blive vurderet til mellem 1.1 og 1.2 millioner?

  #225498
  morsdrengForfatter

  Din samlede indkomst bestående af SU og løn udgør ca. 18 tkr. pr. måned eller ca. 220 tkr. årligt,

  Iflg. Finanstilsynets regler, bør gældsfaktoren (gæld i forhold til årsindkomst) for gode kunder maksimalt udgøre
  3,5 for kunder med ejerbolig, herunder fritidsbolig.
  2,0 for kunder med andelsbolig – forudsat tilfredsstillende økonomi i andelsboligforeningen.

  Så du vil ikke engang kunne låne ½-delen af andelens pris.

  Så glem det. At begynde at optage SU lån hjælper dig ikke

  #225512
  JAPForfatter

  Er enig i, at du ikke vil kunne låne alene. Tag en snak med banken om, hvad der skal til. De har jo en interesse i at låne penge ud, og det faktum, at du har en opsparing og er sparsommelig bør gøre dem samarbejdsvillige. Der er mange faktorer, der spiller ind her. Jeg tænker, at du nok vil leje et værelse ud? Du kan eventuelt købe lejligheden sammen med vedkommende. Måske kan noget familie kautionere? Det kan også være, at du har kort tid igen på studiet og meget gode jobmuligheder. Foreningens økonomi spiller naturligvis også en rolle.

  Forhåbentligt kan banken hjælpe dig med at finde en løsning.

  #225514
  morsdrengForfatter

  Spørger er studerende på 1ste år – så kort tid tilbage på studiet er da slet ikke aktuelt.

  Når spørger oplyser lånebehovet til 1. million. må vi forudsætte, at det er hvad han skal låne når hans opsparing er fratrukket.

  At tilråde spørgeren at udleje et værelse, købe lejligheden sammen med en anden eller at få familien til at kautionere er lige så seriøst som at tilråde spørgeren at købe lotterisedler eller at begynde at spille på kasino for at nedbringe sit lånebehov. Andelsboligens økonomi har ingen betydning for størrelsen på lånebehovet på 1 million kroner, hvilket er meget, når årsindkomsten ligger omkring de 220 tkr.

  Det er langt fra sikkert, at udlejning af andelsboligen i det hele taget kan lade sig gøre. I mange tilfælde kræver det foreningens tilladelse, hvilket man kan læses mere om på Andelsportal.dk Så det råd er langt fra sikkert..

  At købe en bolig sammen med andre kan kun frarådes. Det vil som udgangspunkt betyde solidarisk hæftelse og vil kunne give problemer den dag en af ejerne ønsker at afhænde sin andel.

  Man kan kun håbe, at banken giver dig en seriøs rådgivning og fraråder dine planer.

  #225516
  JAPForfatter

  Rolig nu. Jeg skriver jo netop, at det handler om at få en snak med banken, hvilket du åbenbart er enig i – i modsætning til den totale afvisning i første svar.

  Det ligger jo implicit, at foreningen skal tillade fremleje af værelser ligesom at forældrene skal have en økonomi, der kan bære forpligtigelsen. Forældrekøb er helt normalt i København, men i mange andelsboligforeninger skal barnet stå som ejer. Her kan kautionering/lån være en mulighed. Der indebærer naturligvis en risiko, men at købe en lejlighed til 3 millioner er også risikabelt. Det giver absolut ingen mening at sammenligne fremleje af et værelse centralt i København med en lottoseddel.

  Jeg skriver ikke, at foreningens økonomi har en betydning for lånebehovet, men det har en meget stor betydning for risikovurderingen, når man kigger på de forskellige muligheder.

  Der er en masse faktorer, som hverken du eller jeg er bekendt med. En kategorisk afvisning af alle muligheder på et så sparsomt grundlag er da om noget useriøst.

  #225518
  morsdrengForfatter

  Eneste grund til at jeg nævner banken er håbet om, at man der kan få en bedre og mere seriøs rådgivning end den du giver.

  At tilråde en studerende på 1ste år at købe andelsbolig og dermed optage lån på det dobbelte af hvad indkomsten berettiger til ifølge Finanstilsynets retningslinjer, baseret på fremleje af et værelse, køb sammen med andre og/eller forældrenes kaution er useriøst og grænsende til det ansvarspådragende.

  Skal der “brokkes" alt for meget sammen for at en ting kan lade sig gøre, er det som hovedregel klogest at holde sig langt væk.

  Alene forskellen mellem aktuel indkomst og den indkomst der berettiger til optagelsen af et lån på 1 million er tilstrækkelig til at planerne bør afvises, naturligvis medmindre man er sælger af andelen, ejendomsmægler eller en af de bankrådgivere, der tænker mere på salg end rådgivning.

  #225522
  JAPForfatter

  Med den argumentation afviser du jo nærmest alle forældrekøb. Igen må jeg bare påpege, at du overhovedet ikke har informationer nok til at give et så skråsikkert svar som “glem det", men nu er det jo også reduceret til “som hovedregel", hvilket var min pointe fra starten af.

  Man afdækker selvfølgelig alle muligheder og indhenter al nødvendig information, hvorefter man får rådgivning og kigger kritisk på om økonomien realistisk kan hænge sammen. Hvis det viser sig ikke at kunne lade sig gøre, så har man helt sikkert lært noget i processen og er bedre klædt på til næste gang.

  Ejendomsmæglere og salg af andele har i øvrigt, som hovedregel, intet med hinanden at gøre i KBH for tiden. Sælgere har ikke de store problemer udover hvem af de potentielle købere de skal vælge.

  Jeg vil opfordre trådstarter til selv at sætte sig ind i tingene og ikke lytte til folk, der mener at kunne give sort/hvide svar på baggrund af tre linjers tekst.

  Det burde være ansvarspådragende at svare så bedrevidende og simpelt på et spørgsmål på et internetforum, men det er det (ligesom mit indlæg) med garanti ikke.

  Har vi skændtes på internettet nok eller skal du bare have det sidste ord?

  #225528
  AnonymusseeForfatter

  Tak for svarene, det var indsigtsfuldt. Ja det er meningen at et værelse skal lejes ud, hvilket giver en lejeindtægt på ca. 5000 pr. måned, SU lån er selvfølgelig også en mulighed. Kaution af forældre er ikke en mulighed, men de kan godt spæde til i udbetalingen. Jeg håber selvfølgelig at dette køb kan lade sig gøre, da jeg har svært ved at se mig få sådan en mulighed igen uden at skulle smide et heftigt beløb under bordet sådan som markedet er nu. Jeg må tage den op med banken når andelen bliver ledig om et par måneder og se om det kan lade sig gøre, igen tak for hjælpen 🙂

  Jeg vil meget gerne høre fra andre som evt. har førstehånds erfaring med at købe bolig som studerende eller fra andre med indsigt på området.

  #225928
  Daniel Greneaa HansenForfatter

  Hej spørger.

  Jeg er modsat de andre, mere positiv. Jeg stod i en lignende situation for 1 år siden, og det lykkedes mig ret så nemt.

  Jeg havde SU, intet arbejde (men det skulle jeg finde) og en plan om, at leje er værelse ud. Ingen opsparing overhovedet.

  Jeg optog lån på omtrent din størrelse, og der var flere banker der var interesseret i mig som kunde. Så tag med i banken og overbevis dem om, hvor god en investering det er, og med din indkomst og opsparing tror jeg slet ikke det er umuligt. At du har sparet så mange penge op, viser også at du er til at stole på.

  Held og lykke!

Viser 9 indlæg - 1 til 9 (af 9 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.