Hvad betyder det at låne i andelsboligens friværdi?

At låne i andelsboligens friværdi betyder, at du kan låne det, der svarer til forskellen på andelskronen, og det beløb du skylder i andelsboligen. Teknisk set er der tale om et andelsboliglån, da friværdi kun er noget, man har i en ejerbolig.

Som andelsboligejer kan du ikke tage et realkreditlån, og derfor har du ikke mulighed for at låne i boligens friværdi, som hvis du havde haft en ejerbolig. Grunden er, at du er medlem af en forening, når du ejer en andelsbolig, og at det er selve foreningen, der ejer ejendommen. Derfor er det kun foreningen, der kan tage et realkreditlån og derved låne i friværdien.

Til gengæld kan du tage et andelsboliglån, hvis du har betalt af på det lån du tog, da du købte andelsboligen. Andelsboliglånet kan sammenlignes med at låne i andelsboligens friværdi.

 

Sådan låner du i friværdien i din andelsbolig

Hvis du vil låne i det, der svarer til friværdien i din andelsbolig, skal du kontakte din bank. Det burde ikke være et problem for dig at låne pengene, fordi banken allerede har godkendt dig til at låne. Hvis du er gået ned i løn, fået flere udgifter, har taget et forbrugslån udenom banken eller hvis andelsboligen er faldet i værdi, kan det dog blive en udfordring for dig at låne hele det beløb, som du oprindeligt lånte til andelsboligen.

Husk at tjekke foreningens vedtægter inden, du kontakter banken. Der kan være grænser for, hvor stor en del af andelskronen du må låne.

 

Friværdi i andelsbolig kan bruges til meget

Drømmer du om et nyt køkken, badeværelse eller anden renovering kan du låne til det igennem friværdien i andelsboligen. Når du skal sælge andelsboligen, kan du lægge forbedringer – minus nedskrivninger – oven i andelskronen. Du skal dog overveje, om din andelsbolig er attraktiv nok til, at du kan sælge den til over andelskronen. Hvis din andelsbolig er dyr, kan det også være risikabelt at regne med, at du får en stor del af omkostningerne til forbedringer tilbage, når du sælger. Gældsfaktoren kan nemlig spænde ben for, hvor meget køber kan låne i banken.

Læs også: Finansiering via andelsboligkredit

 

Tilbagebetaling af lånet

På samme måde skal du også betale pengene tilbage, når du sælger, hvis andelsboligen er belånt. Også selvom du har betalt renter og afdrag til banken som aftalt.

 

Sammenlign før du låner penge

Det er altid en god ide at sammenligne forskellige lånetilbud. Så er du sikker på, at du finder det lån, der er bedst for dig om din økonomi. Du kan enten kontakte de forskellige banker eller bruge Mybankers skift-bank-service.