Går du og overvejer en firmabil eller privatbil, er der nogle forhold, du skal være opmærksom på. Afhængig af, hvordan du bruger din bil, kan det nemlig blive en for dyr løsning for dig at have en firmabil.

Find den billigste rente på billån. 

 

Firmabil eller privatbil – hvad skal du overveje?

Som udgangspunkt gælder det, hvis du kører de fleste kilometer privat, at det bedst kan svare sig at have en firmabil. Firmaet betaler jo bilen – herunder også forsikring, reparation og typisk også benzin.

For at modtage en firmabil, skal man typisk være indstillet på at gå ned i løn svarende til det, virksomheden har betalt, for at du har den her bil. Det kan være en måde at undgå at komme op og betale topskat på. Det fortæller Allan Skytte Christensen, der er forbrugerøkonom i FDM.

Derudover taler det for firmabil, at jo dyrere bilen er, og jo lavere beskatning af firmabil, kan du opnå i forhold til bilens pris.

Kører du derimod de fleste kilometer i arbejdsøjemed, taler det for at du har privatbil. Du er nemlig ikke berettiget til kørselsgodtgørelse og befordringsfradrag, hvis du kører i firmabil (se vores regneeksempel nedenfor).

Det er også værd at tage med i betragtning, hvor meget leasingselskaberne skal betale for firmabilerne, og hvor meget forbrugerne skal betale.

”Hvis der er stor forskel på listeprisen og beskatningsprisen, kan det tale for en firmabil på grund af den rabat, leasingselskaberne får,” fortæller Allan Skytte Christensen.

 

Kig på bilens årlige driftsomkostninger

Jo billigere – eller mindre omkostningstung bilen er, jo bedre kan det betale sig at have den som privatbil. Er de samlede årlige driftsomkostninger mindre end værdien af den fri bil, som du skal beskattes af, taler det altså for, at du har bilen som privatbil. Er der omvendt tale om en dyr bil med store driftsomkostninger og et lavt beskatningsgrundlag, taler dette for, at du har den som firmabil.

Vi har opstillet et eksempel, som illustrerer de forhold, du skal være opmærksom på, når du skal beslutte dig for, om du skal have firmabil eller ej. Beregningen er lavet på en Peugeot 508 SW Hybrid – Kåret til årets firmabil – over tre år, som er den typiske leasingperiode. Bilisten i vores regnestykke kører årligt 10.000 kilometer privat og 20.000 kilometer i forbindelse med erhverv.

 

Firmabil kontra privatbil

Beskatning af firmabil

Du skal betale skat af firmabil på 24,5 procent af bilens værdi op til 300.000 kroner og 20,5 procent skat af bilens resterende værdi. Derudover skal du betale et miljøtillæg på 150 procent af den årlige ejerafgift (denne fastsættes alt efter hvor brændstoføkonomisk den pågældende bil er).

Hvis du kører privat i en bil, som din arbejdsgiver stiller til rådighed for dig, har du “fri bil til rådighed” (firmabil). Det skal du betale skat af.

Reglerne for beskatning af fri bil er:

  • Hvis du har fri bil til rådighed, skal du betale skat af en procentdel af bilens værdi plus et miljøtillæg.
  • Det har ingen betydning for skatten, hvor meget du kører i bilen.
  • Din arbejdsgiver sørger for, at det kommer med på din årsopgørelse, og du dermed får betalt din skat.
  • Du kan selv skrive det på din forskudsopgørelse (hvis det ikke allerede står der). Så betaler du skatten løbende gennem året.

Kilde: Skat.dk