Går du og overvejer en firmabil eller privatbil, er der nogle forhold, du skal være opmærksom på. Afhængig af hvordan du bruger din bil, kan det nemlig blive en for dyr løsning for dig at have en firmabil.

Find den billigste rente på billån. 

 

Firmabil eller privatbil – hvad skal du overveje?

Som udgangspunkt gælder det, hvis du kører de fleste kilometer privat, at det bedst kan svare sig at have en firmabil. Firmaet betaler jo bilen – herunder også forsikring, reparation og typisk også benzin.

For at modtage en firmabil skal du typisk være indstillet på at gå ned i løn svarende til det, som virksomheden har betalt, for at du kan få den her bil. Det kan være en måde at undgå at komme op og betale topskat på. Det fortæller Allan Skytte Christensen, der er forbrugerøkonom i FDM.

Derudover taler det for en firmabil, at jo dyrere bilen er, jo lavere beskatning af firmabil kan du opnå i forhold til bilens pris.

Kører du derimod de fleste kilometer i arbejdsøjemed, taler det for at du har privatbil. Du er nemlig ikke berettiget til kørselsgodtgørelse og befordringsfradrag, hvis du kører i firmabil (se vores regneeksempel nedenfor).

Det er også værd at tage med i betragtning, hvor meget leasingselskaberne skal betale for firmabilerne, og hvor meget forbrugerne skal betale.

”Hvis der er stor forskel på listeprisen og beskatningsprisen, kan det tale for en firmabil på grund af den rabat, som leasingselskaberne får,” fortæller Allan Skytte Christensen.

 

Kig på bilens årlige driftsomkostninger

Jo billigere – eller mindre omkostningstung bilen er, jo bedre kan det betale sig at have den som privatbil. Er de samlede årlige driftsomkostninger mindre end værdien af den fri bil, som du skal beskattes af, taler det altså for, at du har bilen som privatbil. Er der omvendt tale om en dyr bil med store driftsomkostninger og et lavt beskatningsgrundlag, taler dette for, at du har den som firmabil.

Vi har opstillet et eksempel, som illustrerer de forhold, du skal være opmærksom på, når du skal beslutte dig for, om du skal have firmabil eller ej. Beregningen er lavet på en Volkswagen ID.7 – kåret til årets firmabil – over tre år, som er den typiske leasingperiode. Bilisten i vores regnestykke kører årligt 10.000 kilometer privat og 20.000 kilometer i forbindelse med erhverv.

Firmabil
Nyvognspris479.995 kr.
Beskatningsgrundlag439.994 kr.
23% af under 300.000 kr.207.000 kr.
23% af over 300.000 kr.92.396 kr.
Miljøafgift 3 år4.680 kr.
Skattepligtig værdi 3 år304.076,04 kr.
Skattepligtig værdi pr. måned8.446,56 kr.
Udgift pr. måned efter skat (52,7%)4.451,34 kr.
Egen bil
Nyvognspris479.995 kr.
Finansiering e. skat (20% udbetaling)174.492 kr.
Driftsudgifter (forsikring, miljøafgift)19.680 kr.
Variable udgifter (vedligeholdese)65.772 kr.
Værditab (10% årligt)130.079 kr.
Kørselsgodtgørelse (indtægt)223.800 kr.
Udgift til egen bil 3 år166.222,65 kr.
Udgift pr. måned efter skat4.617,30 kr.

 

Beskatning af firmabil

Du skal (fra 2024) betale skat af en firmabil på 23% af bilens værdi op til 300.000 kroner og 22% skat af bilens resterende værdi. Derudover skal du betale et miljøtillæg på 600% af den årlige ejerafgift (denne fastsættes alt efter hvor brændstoføkonomisk den pågældende bil er).

Hvis du kører privat i en bil, som din arbejdsgiver stiller til rådighed for dig, har du “fri bil til rådighed” (firmabil). Det skal du betale skat af.

Reglerne for beskatning af fri bil er:

  • Hvis du har fri bil til rådighed, skal du betale skat af en procentdel af bilens værdi plus et miljøtillæg.
  • Det har ingen betydning for skatten, hvor meget du kører i bilen.
  • Din arbejdsgiver sørger for, at det kommer med på din årsopgørelse, og du dermed får betalt din skat. Det kan du se på din lønseddel.
  • Du kan selv skrive det på din forskudsopgørelse (felt 201), hvis det ikke allerede står der. Således betaler du skatten løbende gennem året.

Kilde: Skat.dk