Hvad betyder vurdering af andelsbolig?

Vurdering af andelsbolig betyder, at en vurderingsmand kommer ud og kigger på din bolig for at finde ud af, hvor meget din bolig er værd. Når du får vurderet din andelsbolig, kan du lægge forbedringerne oven i andelskronen. Hvis du fx har sat et nyt køkken i andelsboligen, kan du sandsynligvis sælge din andelsbolig til over andelsprisen.

 

Hvilke forbedringer kræver vurdering af andelsbolig?

I nogle andelsforeninger bestemmer du selv, om du har lyst til at få vurderet din andelsbolig, inden du sætter den til salg. I andre foreninger er det obligatorisk. Hvis du ikke får en vurderingsmand til at prissætte din lejlighed, betyder det, at du maksimalt kan sælge til andelskronen. Det vil sige, at hvis der fx er kommet nyt badeværelse i boligen, får du ikke penge for forbedringerne.

Hvis du har tilpasset løsøre, kan du også lægge omkostningerne – minus afskrivninger – oveni andelskronen, hvis du får andelsboligen vurderet.

Læs også: Forbedringer i en andelsbolig

Hvad skal du have klar, når vurderingsmanden kommer?

Når du laver en forbedring i andelsboligen, er det vigtigt, at du gemmer kvitteringer og regninger. Hvis du ikke gør det, kan du risikere, at det bliver dyrere for dig af få vurderingsmanden til at udarbejde vurderingsrapporten, da det er mere tidskrævende at vurdere forbedringer og løsøre, du ikke har bilag på.

Læs også: Løsøre i andelsbolig

 

Vurdering af arbejde du selv har lavet

Hvis du selv har lagt nye gulve eller andet, så noter hvor mange timer, du har brugt på projektet. Ud over materialerne kan du også få penge for din arbejdskraft.

 

Kan prisen på andelsboligen falde efter vurdering?

Hvis din andelsbolig er i dårligere stand end gennemsnittet, risikerer du at den bliver vurderet under andelskronen. Der skal dog være tale om ret store mangler, før det kommer på tale. Fx manglende gulvbrædder, store huller i væggen eller fejl i tekniske installationer. Du betaler for en vurdering af andelsboligen, og derfor er det ærgerligt, hvis der ikke er en økonomisk gevinst for dig, at få vurderingsmanden ud.

 

Hvordan finder jeg en vurderingsmand?  

Mange andelsforeninger har et samarbejde med en fast vurderingsmand, der kender området og foreningen. Derfor bør du altid kontakte bestyrelsen i din andelsforening, og spørge hvem du skal bruge, når du får vurderet din andelsbolig. Tjek foreningens vedtægter for at se, hvad der står om vurdering af andelsbolig.

 

Er vedligeholdelse også istandsættelse?

Hvis du fx afhøvler trægulvet eller maler panelerne, kan du ikke sælge andelsboligen over andelsprisen. Det gælder nemlig som almindeligt vedligeholdelse. Laver du noget ekstraordinært vedligeholdelse som fx at renoverer stukken i loftet eller sætte glasvæv op, så kan du få et tillæg for at andelsboligen er i særdeles god stand. Det vil sige, at du sælge til andelsprisen plus det ekstra tillæg.