Undgå arveafgift: Giv sommerhuset til børnene

Den såkaldte 15 procentregel åbner op for, at børn kan undgå at betale en del penge i arveafgift. I en familiehandel er det nemlig i praksis muligt at sælge til en lavere pris end ved en almindelig fri handel.

“Har du sparet godt op til pensionen, og er du ikke afhængig af at kunne låne i dit sommerhus, kan det være en rigtig god idé at give det væk til børnene. Dermed får du mulighed for at sikre, at mest muligt af arven kan gå videre til næste generation,” siger Nete Siesing Sørensen, boligekspert hos Mybanker.

 

Sådan virker finten

Med undtagelse af helt særlige tilfælde, er det i praksis muligt at sælge sin bolig til børn til en pris, der ligger 15 procent under den offentlige vurdering, uden at det udløser gaveafgift.

Derudover må hver forælder i 2020 give sine børn 67.100 kroner i gave, og desuden er det også muligt at låne penge til sine børn rente- og afdragsfrit.

Med en lavere købspris, nul renter, afdragsfrihed og kontante gaver, som kan bruges til at nedskrive gælden, kan børn dermed overtage et sommerhus – eller en anden type bolig for den sags skyld – til hvad man må betegne som en meget fordelagtig pris.

Hvis du ikke sælger dit hus på de lempelige vilkår, vil næste generation alternativt blive arvebeskattet af husets værdi. Det kan for et hus til 1.500.000 kr. udløse en arveafgift (boafgift) på 225.000 kr.

 

Stiger eller falder din bolig?

Det kræver lidt lokalkendskab til boligmarkedet at vurdere, om det er nu, du skal give sommerhuset videre – eller om det bedre kan betale sig at vente, til der inden længe kommer nye offentlige vurderinger af boligerne.

Der er en forventning om, at den gennemsnitlige ejendomsvurdering vil stige med det nye vurderingssystem, men det vil ikke gælde alle boliger. Hvis du forventer, at din ejendomsvurdering stiger, så kan det bedst betale sig at sælge huset nu.

Vær opmærksom på, at der skal oprettes et gældsbrev på den del af kontantprisen, som dit barn ikke kan betale ved overdragelsen.

Det må ikke fremgå af gældsbrevet, at gælden bliver nedskrevet med det skattefrie beløb hvert år, da hele gældsbrevet så bliver betragtet som en gave – og så skal børnene betale gaveafgift af hele beløbet.

 

Regneeksempel

Sådan ser regnestykket ud i en familiehandel af et sommerhus med en offentlig ejendomsværdi på 1,5 millioner kroner:

 

Pris jf. off. vurdering 1.500.000 kr.
– 15 pct. (225.000 kr.) 1.275.000 kr.
– kontant gave på 67.100 pr. forælder 134.200 kr.
Restgæld 1.140.800 kr.

 

Derefter kan hver forælder fortsat give årlige gaver for ca. 67.000 kroner, og dermed kan huset være fuldt overdraget i løbet af ca. 8,5 år. Søg altid rådgivning hos advokat/revisor, så du er sikker på at salget til næste generation foregår uden komplikationer.

Har børnene en rigtig god økonomi, kan der også være fidus i et omvendt forældrekøb. Du kan læse flere generelle tips til forældrekøb her.

 

Har du den bedste bank til dine behov?

Gør som mange andre danskere. Indhent tilbud fra banker og se om du kan opnå besparelser eller mere fordelagtige vilkår på dit bankengagement.

Skift bank i dag