Sådan forbereder du dig til mødet med banken

Gør dit forarbejde inden mødet med banken

Bankerne er først og fremmest til for, at de kan tjene penge, og derfor vil de også gå efter at sætte prisen på dine lån og investeringer så højt, som de kan slippe afsted med.

Dog er de fleste af bankernes produkter ofte til forhandling, for de ved godt, at du som kunde kan smutte over til konkurrenten, hvis du ikke er tilfreds med service og priser.

Gør derfor dig selv den tjeneste at gå velforberedt til mødet med banken – det kan virkelig betale sig.

 

Derfor skal du forberede dig

En god forberedelse vil give dig en god idé om, hvordan du står økonomisk – og dermed bliver det også nemmere at forhandle med banken.

Overvej først og fremmest, hvilke af bankens produkter, som du er interesseret i – og hvad du gerne vil opnå inden for hvert af produkterne.

Derefter bør du:

  • Lægge et budget
  • Undersøge markedspriserne. Det gør du f.eks. ved at kigge på andre bankers hjemmeside eller ved at se på Mybankers sammenligningslister.
  • Få minimum to tilbud på samme bankprodukt

 

Læg et budget

Et budget er det vigtigste at lave før mødet med banken. Det kan være i et regneark eller på et stykke papir. Det vigtigste er at få alle dine udgifter skrevet ned og dele dem op mellem faste udgifter, mindre faste udgifter og forbrug.

Det ses ofte, at folk tror, at de har flere og større udgifter, end de reelt har. Mange oplever, at en del af deres penge går til forbrugsudgifter, som de egentlig sagtens vil kunne undvære for f.eks. at kunne købe den bolig, de ønsker sig.

Budgettet skal indeholde:

  • Faste udgifter er udgifter, du ikke  kan  eller vil leve uden – f.eks. forsikringer, husleje, varme, vand, el, transport, etc.
  • Mindre faste udgifter er udgifter, du kan, men umiddelbart ikke ønsker at leve uden. Det kan f.eks. være bilen eller bil nummer 2. Hvis bilen er nødvendig for at passe arbejdet, er det en fast udgift, men hvis den er der, fordi du ikke har lyst til at tage bussen, er det en mindre fast udgift.
  • Forbrug er rejser, fritidsaktiviteter, restaurantbesøg og andet godt.

Hvis du er i banken, fordi du skal købe ny bolig, så tænk over, om der er nogen af dine faste udgifter, der ændrer sig, fordi du flytter. Får du f.eks. andre udgifter til transport eller vand og varme?

Med et budget i hånden får du meget kvalificeret overblik over, hvad du har til at betale lån med eller til at investere for således, at du ikke lader dig rive med og får forkøbt dig.

 

Hav styr på dine papirer

Hvis du tager i banken i forbindelse med, at du vil optage et lån, kan det være en god ide at være på forkant og have styr i papirerne. Bankerne spørger ofte efter en række papirer/dokumentation. Nedenfor finder du en liste over nogle af de dokumenter, som bankerne kunne efterspørge:

  • Lønsedler fra de sidste 3 måneder. Disse kan du ofte nemt finde i din e-boks.
  • Din årsopgørelse fra skats hjemmeside.
  • Et budget
  • en oversigt over formue og gæld, hvis du måtte have det.

Andre dokumenter bankerne kunne være interesseret i:

  • Oversigt over dine pensionsforhold.
  • Oversigt over dine forsikringsforhold.
  • Oversigt over din SU-opgørelse (hvis du er studerende)

 

En bankrådgiver er også en sælger

Mange møder efterhånden kun deres bankrådgiver, når der skal tales om store ting i privatøkonomien – som f.eks. køb af hus, bil, pension, investering eller lignende.

Når det så endelig sker, kan det godt være lidt angstprovokerende at sidde over for bankrådgiveren. Måske kender du ikke vedkommende i forvejen, og så skal du pludselig sidde og forhandle med ham eller hende.

Husk på, at bankrådgivere ret beset er sælgere – de er hyret til at rådgive dig med det endelige formål, at du handler ind i netop deres bank og ikke hos konkurrenten. Netop derfor er du nødt til at være klar til at argumentere for, hvorfor de f.eks. bør tilbyde dig en mere attraktiv rente.

 

Undersøg markedet

Du ved godt, at en banan og en liter mælk koster mindre i Netto end i Irma. Men uanset, om du er typen, der går i Netto, Irma eller noget helt tredje, har du en viden om markedspriserne på fødevarer, og den samme form for markedsviden er rigtig godt at have styr på, inden du går i banken.

Så kan det være, at du er villig til at betale en højere rente for et forbrugslån i den ene bank, fordi du til gengæld opnår nogle samlerabatter, eller fordi du bedre kan lide deres netbank og ønsker at have hele bankforretning ét sted – pointen er, at du ved, hvad du betaler for.

Med Mybankers sammenligningstjenester kan du nemt sammenligne bankernes produkter på alt fra forbrugslån til billån, boliglån og realkreditlån – og mange andre bankprodukter.

 

Få en second opinion

Husk, at banker er forretninger og derfor naturligt interesserede i at sælge egne produkter. De er forpligtede til at rådgive kunderne om at købe det produkt på bankens hylder, der bedst og billigst opfylder kundens behov, men de er ikke forpligtede til at rådgive om, at en konkurrent måske har et bedre og/eller billigere produkt.

De færreste forventer, at en Mazda-bilforhandler foreslår kunderne at gå over til Volkswagen, fordi de har en bil, der passer bedre til køberens behov, end Mazda har. Det samme gælder for banker.

Det et derfor altid en god idé at få mere end ét tilbud.

 

Har du den bedste bank?

Gør som mange andre boligejere. Indhent tilbud fra banker og se om du kan opnå besparelser eller mere fordelagtige vilkår på dit bankengagement.

Få gratis tilbud her