Sådan forbereder du dig til mødet med banken

Sådan forbereder du dig til at forhandle med banken

Bankerne er først og fremmest en virksomhed, som alle andre, og derfor skal du også se dig selv som kunde i virksomheden på samme vis som i andre virksomheder. Tag derfor ikke priserne for givet, da mange af bankernes produkter er til forhandling. – Gør derfor dig selv den tjeneste at gå velforberedt til mødet med banken – det kan virkelig betale sig. Du kan f.eks. finde en lang række artikler om diverse emner inden for boligfinansiering i Mybankers artikel univers – Mybankers tips & gode råd.

 

Derfor skal du forberede dig

En god forberedelse vil give dig en god idé om, hvordan du står økonomisk – og dermed bliver det også nemmere at forhandle med banken. Overvej først og fremmest, hvilke af bankens produkter, som du er interesseret i – og hvad du gerne vil opnå inden for hvert af produkterne.

Derefter bør du:

  • Læg et budget
  • Indhent tilbud på boliglån fra flere forskellige banker.
  • Få minimum to tilbud på samme bankprodukt

 

Læg et budget

Et budget er ofte det vigtigste at lave før mødet med banken. Det kan være i et regneark eller på et stykke papir. Det vigtigste er at få alle dine udgifter skrevet ned og dele dem op mellem faste udgifter, mindre faste udgifter og forbrug.

Det ses ofte, at folk tror, at de har flere og større udgifter, end de reelt har. Mange oplever, at en del af deres penge går til forbrugsudgifter, som de egentlig sagtens vil kunne undvære for f.eks. at kunne købe den bolig, de ønsker sig.

Budgettet skal indeholde:

  • Faste udgifter – f.eks. forsikringer, husleje, varme, vand, el, transport, etc.
  • Mindre faste udgifter – f.eks. være bilen eller bil nummer 2. (Hvis bilen er nødvendig for at passe arbejdet, er det en fast udgift).
  • Forbrug – f.eks. rejser, fritidsaktiviteter, restaurantbesøg og andet godt.

Hvis du er i banken, fordi du skal købe ny bolig, så tænk over, om der er nogen af dine faste udgifter, der ændrer sig, fordi du flytter. Får du f.eks. andre udgifter til transport eller vand og varme?

Med et budget i hånden får du bedre overblik over, hvad du har til rådighed efter alle dine udgifter er betalt.

Du kan gratis hente Mybankers budgetskabelon

 

Hav styr på dine papirer

Hvis du tager i banken i forbindelse med, at du vil optage et realkreditlån eller andelsboliglån, kan det være en god ide at være på forkant og have styr i papirerne. Bankerne spørger ofte efter en række papirer/dokumentation. Nedenfor finder du en liste over nogle af de dokumenter, som bankerne kunne efterspørge:

Andre dokumenter bankerne kunne være interesseret i:

Hvis du indhenter tilbud via Mybanker, guider vi dig til, hvordan du finder disse dokumenter og nemt deler dem med banken. – indhent tilbud på boligfinansiering.

 

En bankrådgiver er også en sælger

Mange møder efterhånden kun deres bankrådgiver, når der skal tales om store ting i privatøkonomien – som f.eks. køb af hus, bil, pension, investering eller lignende.

Når det så endelig sker, kan det godt være lidt angstprovokerende at sidde over for bankrådgiveren. Måske kender du ikke vedkommende i forvejen, og så skal du pludselig sidde og forhandle om priser og renter.

Husk på, at bankrådgivere ret beset er sælgere – de er hyret til at rådgive dig til den bedste løsning formål både for dig og for banken . Netop derfor er du nødt til at være klar til at argumentere for, hvorfor de f.eks. bør tilbyde dig en mere attraktiv rente. Husk på, at det er dig der i sidste ende vælger, hvilken bank du vil være kunde i.

Læs også – Sådan forhandler du med banken

 

Undersøg dine muligheder på markedet

Du ved godt, at en banan og en liter mælk koster mindre i Netto end i Meny. Men uanset, om du er typen, der går i Netto, Meny eller noget helt tredje, har du en viden om markedspriserne på fødevarer, og den samme form for markedsviden er rigtig godt at have styr på, inden du går i banken.

Så kan det være, at du er villig til at betale en højere rente for et forbrugslån i den ene bank, fordi du til gengæld opnår nogle samlerabatter, eller fordi du bedre kan lide deres netbank og ønsker at have hele bankforretning ét sted – pointen er, at du ved, hvad du betaler for.

Med Mybankers og Lendos sammenligningstjenester kan du nemt sammenligne bankernes produkter på alt fra forbrugslån, samlelån til billån, boliglån og realkreditlån – og mange andre bankprodukter.

 

Har du den bedste bank?

Gør som 300.000+ danskere. Indhent tilbud fra banker og se om du kan opnå besparelser eller mere fordelagtige vilkår på dit bankengagement.

Få gratis tilbud her