ÅOP skal oplyses på låneoversigter

Sådan forhandler du dig til billigere banklån og bedre renter

Det kan godt betale sig at gennemgå bankaftalerne og forhandle med banken. Der kan nemlig være mange penge at spare på gebyrer og renter. Men er det alt, der kan forhandles om, og hvordan får du de bedste betingelser at forhandle ud fra? Det kan du læse mere om her.
Skrevet af Redaktionen

Opdateret 19. juli 2019

Der er stor forskel fra de dyreste banker til de billigste. Det viser blandt andet en undersøgelse, som Finans Danmark har udarbejdet hvor 19 pengeinstitutter indgår. Af testen fremgik det, at den billigste af de 19 pengeinstitutter koster cirka 20.000 mindre end den dyreste for en normal familie med en årlig indkomst ml. 600.000-800.000 kr.

Du kan altså med fordel gennemgå dine bankanliggender i jagten på bedre renter, mindre gebyrer og lavere omkostninger.

 

Få overblik over din økonomi

Når du skal forhandle med din bank, er det en fordel, at du kender din økonomi godt. Lav et budget, så du kan danne dig overblik over, hvordan din økonomi rent faktisk ser ud. Har du ejerbolig, god økonomi og fast indtægt, betaler du af på din gæld til tiden? Det kan alt sammen være fordele, når du skal forhandle med din bank. Hvis banken kan se, at du er en attraktiv kunde, er der større incitament til at tilbyde dig mere favorable vilkår.

Mange kunder kommer ubevidst til at sætte banken på en piedestal. I Mybankers store bankundersøgelse fra 2019 mener 44% at kemi med bankrådgiveren er vigtigt når de skal vælge bank. Du skal dog huske, at banken er en forretning, som skal tjene penge, og at du derfor er kunde i virksomheden på samme vis som i andre virksomheder. Tag derfor ikke priserne for givet og vær ikke bange for at tage en forhandling med banken.

 

Hvad kan der forhandles om?

Inden du kaster dig ud i forhandlingerne med banken, skal du vide, hvad der kan gøres til genstand for forhandling. Bankerne har en række listepriser på deres ydelser, men derudover er der flere ting, du som kunde kan forhandle ned i pris.

”Som udgangspunkt er det meste, du betaler i banken til forhandling. Har du store banklån, vil du kunne opnå de største besparelser, hvis du kan forhandle renten på lånene ned. Men derudover kan der også være mange penge at hente ved de løbende gebyrer. Mange banker opererer med kundeprogrammer, hvor du kan spare mange penge på gebyrer på konti, kreditkort, veksling og så videre, hvis du ligger i det ”rigtige” kundesegment. Står du overfor at skulle optage nye lån eller etablere en kassekredit, er det vigtigt at være opmærksom på etableringsomkostninger, der kan løbe op i mange tusinde kroner – også her kan du i visse tilfælde forhandle dig til en lavere pris,” fortæller Ulrik Marschall, kommunikationschef hos Mybanker.

Drejer det sig f.eks om boliglån, er der flere emner, der kan forhandles om.

”Der er mange ting, der kan forhandles ned i pris – blandt andet lånesagsgebyrer, garantiprovision og projektkøb med lang overtagelsestid. Derfor er det vigtigt, at man som kunde har en viden om markedsniveauerne. Da det netop er forhandlingspunkter, fremgår de ikke af bankernes listepriser,” fortæller Jesper Hansen, direktør i Bofinans.

Men det er dog ikke alt, du kan forhandle med banken om.

”Der er visse omkostninger, der ikke kan forhandles om. Det gælder hovedsageligt de omkostninger der tilfalder staten. Det er for eksempel tinglysningsprovision samt gebyr ved oprettelse af nye lån,” understreger Ulrik Marschall, kommunikationschef hos Mybanker.

Når du mødes med banken for at forhandle, er det vigtigt, at du er høflig og præsentabel. Det er nemlig med til at skabe et godt forhandlingsklima. Skriv ikke under på et eventuelt tilbud med det samme, men bed om tilbuddet på skrift og tag det med hjem, så du kan læse det i fred og ro.

 

Sammenlign bankerne

Du kan få overblik over, om din bank er for dyr, ved at sammenligne med andre banker. På mybanker.dk kan du via Skift bank tjenesten indhente tre uforpligtende tilbud fra tre banker baseret på de oplysninger om din økonomi, som du selv har indtastet. Måske kan en eller flere af bankerne tilbyde dig bedre renter end din nuværende bank? Du kan bruge din sammenligning af bankerne som grundlag for forhandling med din nuværende bank. Er du en god kunde, kan din bank have interesse i at matche de andre bankers tilbud for at kunne beholde dig på kundelisten.

Er banken helt umulig at forhandle med, eller har de taget sig for godt betalt i lang tid, så overvej at skifte til en anden bank. Brugere af Mybanker.dk har sparet over 200.000.000 kroner på at skifte bank. Gennemsnitligt ligger første års besparelse, for de brugere der har skiftet bank, på over 10.000 kr.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi. Nyhedsbrevet kan afmeldes til enhver tid.

 

Har du det bedste banklån til dine behov?

Indhent tilbud på banklån og se om du kan opnå besparelser og mere fordelagtige vilkår.

Få tilbud her

Om forfatteren Redaktionen

Energiforbedringer kan give billigere lån

Læs artiklen
Energiforbedringer kan give billigere lån
Historisk gennemgang af kurstab 28. august 2017 Historisk gennemgang af kurstab Hvad er kurstab 28. august 2017 Hvad er kurstab? Et lille kurstab kan købes for dyrt 28. august 2017 Et lille kurstab kan købes for dyrt