Sådan forhandler du med banken og får bedre vilkår og renter

Sådan forbereder du dig til at forhandle med banken

Der er stor forskel fra de dyreste banker til de billigste og især, når det kommer til boligfinansiering. Det viser blandt andet undersøgelsen “hvilket realkreditinstitut er billigst?“, som Mybanker har udarbejdet, hvor det viste sig at ingen realkreditinstitutter  er billigst på alt, og at alle er billigst på noget. Selvom udbuddet af realkreditlån og renter er næsten de samme på tværs af alle realkreditinstitutter, er der dog stor forskel på de samlede omkostninger.

Du kan altså med fordel gennemgå dine bankanliggender i jagten på lavere renter, bedre vilkår og lavere omkostninger. Derudover kan du med fordel forhandle billigere lån og bedre renter med banken.

 

Hvordan får du overblik over sin økonomi?

Når du skal i forhandling med din bank, er det en fordel, at du kender din økonomi godt. Lav et budget så du kan danne dig overblik over, hvordan din økonomi rent faktisk ser ud. Har du ejerbolig, god økonomi, fast indtægt og betaler du af på din gæld til tiden? Det kan alt sammen være fordele, når du skal forhandle med din bank. Hvis banken kan se, at du er en attraktiv kunde, er der større incitament til at tilbyde dig mere favorable vilkår.

Mange bankkunder er allerede forvirret, i det de træder ind i banken. Derfor kan det også være svært at finde overskuddet til at forhandle med banken. F.eks. er det tydeligt i Mybankers store bankundersøgelse, at de adspurgte vægter adgang til kompetent rådgivning og specialister højt, når de skal vælge bank. Du skal dog huske, at banken er en forretning, som skal tjene penge, og at du derfor er kunde i virksomheden på samme vis som i andre virksomheder. Tag derfor ikke priserne for givet og vær ikke bange for at tage en forhandling med banken.

 

Hvad kan der forhandles om?

Inden du kaster dig ud i forhandlingerne med banken, skal du vide, hvad du egentlig kan forhandle med banken om. Bankerne har en række listepriser på deres ydelser, men derudover er der flere ting, du som kunde kan forhandle ned i pris.

Som udgangspunkt er de fleste omkostninger, du betaler i banken til forhandling. Har du store banklån, vil du kunne opnå de største besparelser, hvis du kan forhandle renten på lånene ned. Derudover kan der også være mange penge at hente ved de løbende gebyrer. Mange banker opererer med kundeprogrammer, hvor du kan spare mange penge på gebyrer på konti, kreditkort, veksling og så videre, hvis du ligger i det ”rigtige” kundesegment.

Står du overfor at skulle optage nye lån eller etablere en kassekredit, er det vigtigt, at du er opmærksom på etableringsomkostninger, der kan løbe op i mange tusinde kroner – også her kan du i visse tilfælde forhandle dig til en lavere pris.

Drejer det sig f.eks. om boliglån, er der flere emner, der kan forhandles om.

Der er mange ting, der kan forhandles ned i pris, når det kommer til boligfinansiering og realkreditlån – blandt andet lånesagsgebyrer, garantiprovision og projektkøb med lang overtagelsesdato. Derfor er det vigtigt, at du som kunde kommer forberedt. Da det netop er forhandlingspunkter, fremgår de ikke af bankernes listepriser.

 

Hvad kan du ikke forhandle med banken om?

Men det er dog ikke alt, du kan forhandle med banken om.

Der er visse omkostninger, der ikke kan forhandles om. Det gælder hovedsageligt de omkostninger, der tilfalder staten. Det er for eksempel tinglysningsprovision samt gebyr ved oprettelse af nye boliglån.

 

Hvordan forhandler du med din bank?

Når du mødes med banken for at forhandle, er det vigtigt, at du er høflig og præsentabel. Det er nemlig med til at skabe et godt forhandlingsklima. Skriv ikke under på et eventuelt tilbud med det samme, men bed om tilbuddet på skrift og tag det med hjem, så du kan læse det i fred og ro.

Sådan forbereder du dig til mødet med banken.

 

Undersøg dine muligheder hos flere banker?

Du kan få overblik over, om din bank er for dyr ved at undersøge dine muligheder hos andre banker. Du kan nemt og gratis indhente uforpligtende tilbud på forbrugslån, billån, samlelån og boliglån via Mybanker. Måske kan en eller flere af bankerne tilbyde dig bedre renter eller vilkår end din nuværende bank? Du kan bruge din sammenligning af bankerne som grundlag for forhandling med din nuværende bank. Er du en god kunde, kan din bank have interesse i at matche de andre bankers tilbud for at kunne beholde dig som kunde.

Har du den bedste bank?

Gør som 300.000+ danskere. Indhent tilbud fra banker og se om du kan opnå besparelser eller mere fordelagtige vilkår på dit bankengagement.

Få gratis tilbud her