Præmisser og prognoser holder ikke – hold selv fingeren på rentepulsen

Artiklen er fra december 2015

Renteniveauet har været rekordlavt i de seneste år, men ifølge bankernes økonomer skulle det snart være slut. Problemet er bare, at det har været sagt før – og sagt ofte. Ifølge en undersøgelse Mybanker har foretaget viser det sig, at renten i 75 % af tilfældene bevæger sig i modsat retning af bankernes prognoser inden for en periode på et år. Analysen er baseret på 14 renteprognoser over en periode på tre år.

 

Problemet er ikke forkerte beregninger eller slette intentioner hos de nationale og internationale institutioner, men snarere det faktum, at vi befinder os i en omskiftelig periode efter finanskrisen som bankerne øjensynligt ikke har prøvet kræfter med før – eller er i stand til helt at forstå.

Udklip(1)

Figur 1: Baseret på data fra perioden august 2013 og frem til november 2015 har Mybanker foretaget sammenligninger mellem, hvad forventningen til renten om et år på danske statsobligationer med to års løbetid var og hvad den endte med faktisk at være et år senere.

 

Udklip2

Figur 2: Grafen illustrerer tendensen. Den viser udviklingen for den 10-årige amerikanske statsrente (den udfyldte blå linje) og forventningen til renteudviklingen for forskellige periode (de stiplede blå linjer). Denne graf illustrerer igen, at verdens økonomer ikke har været i stand til fuldt ud at forstå omfanget af den situation, vi har befundet os i siden finanskrisen 2008.

 

Hvad betyder det for dig som boligejer?

Hvis du læner dig op af forkerte forventninger til den fremtidige rente kan det koste dig dyrt. En forventning om højere renter kan få dig til at foretrække fx fastforrentede obligationslån frem for flekslån – måske på et forkert grundlag. Er du i tvivl om du skal vælge fast eller variabel rente på dit realkreditlån, kan du få et par gode fif i en tidligere artikel. Vi gør opmærksom på at artiklen er fra februar måned, men at overvejelserne stadig gør sig gældende.

 

Opsparingskonti stadig en sikker investering med positiv rente

Det lave renteniveau gør det meget vanskeligt at få nogen nævneværdig forrentning på investering i statsobligationer. Derfor er det stadig en god investering at placere penge på et aftaleindlån, hvis din investeringshorisont er relativt kort, og du ønsker en risikofri investering. Du kan se her hvor du kan få den højeste rente til din opsparing netop nu.

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing –
Sammenlign bankers renter på opsparing her helt gratis.

Sammenlign opsparing