Køb af andelsbolig: Det skal du vide

Køb af andelsbolig: Det skal du vide

Først og fremmest skal du finde det område, som du kunne tænke dig at bo i, og undersøg hvilke andelsforeninger, der ligger i det område. Der findes forskellige digitale platforme, der giver et godt overblik over mange af de ledige andele i området.

 

Gennemgang af ejendommen

Du kan blive meget klogere på andelsforeningens virke og opgaver ved at gennemgå vedtægterne, referater af generalforsamlingerne, samt kigge gennem årsregnskabet. Disse informationer findes også i det oplysningsskema, som sælger er forpligtet til at udlevere. Oplysningsskemaet skal omfatte information om:

  1. Grundlæggende oplysninger om andelsforeningen
  2. Oplysninger om byggeteknik og vedligehold
  3. Oplysninger om foreningens drift
  4. Oplysninger om foreningens finansielle forhold

 

Prisen for andelen

Man hører af og til om personer, der har fundet en billig andel, som koster meget mindre om måneden end en tilsvarende lejelejlighed. Samtidig oplever man måske også at blive præsenteret for andelsforeninger, der ligger i den dyre ende.

For at forstå denne forskel skal man kende til prisfastsættelsen af andelsboliger. De følger nemlig ikke med boligmarkedet, som ejerlejligheder gør, men fastsættes ud fra nogle vedtagne regler.

En tommelfingerregel er, at jo højere gæld i forhold til ejendomsværdien, jo billigere andel. Det betyder samtidig, at hvis der er høj gæld i andelsforeningen vil den månedlige ydelse være relativt høj, da der skal betales af på den høje gæld. Omvendt, hvis der er lav gæld i foreningen, vil ydelsen typisk ikke være så høj, da der ikke skal betales af på stor gæld.

Er din andelsbolig dyr eller billig? Læs mere her

 

Maksimalprisen

Andelsboliger har en maksimalpris som er summen af den enkelte andelsboligs værdi af foreningens formue (andelsværdien), de forbedringer, der løbende er foretaget, samt værdien af fast inventar. Maksimalprisen er således et prisloft når andelshaveren skal prisfastsætte boligen. Når andelsboligen herefter skal værdiansættes, er der tre ting inden for prisloftet som skal være gældende:

  • Sælger må ikke sælge boligen til mere end maksimalprisen
  • Andelskronen skal derfor sættes inden for maksimalprisen på generalforsamlingen
  • Andelskronen kan ændres af bestyrelsen, f.eks. i forbindelse med ny vurdering af ejendommen.

Andelskronen er en værdi som bestemmer, hvor meget det enkelte andelsbevis i andelsforeningen maksimalt må koste. Det fastsættes på følgende måde:

Andelskronen = (Ejendommens værdi + øvrige aktiver – foreningens gæld) / oprindelige indskud for alle andelshavere

 

Finansiering af andelsboligen

Da der ikke kan optages realkreditlån til andelsboliger, skal du have et andelsboliglån i stedet for. Det er et banklån, hvor banken yder dig penge mod at få sikkerhed i andelen.

Historisk har andelsboliglån været med variabel rente, men de senere år er nogle pengeinstitutter begyndt at tilbyde andelsboliglån med fast rente. Om man skal vælge en fast eller variabel rente, er der ikke et entydigt svar på. Det handler i høj grad om hvor risikovillig man er.

 

Høj eller lav risiko?

Et variabelt forrentet lån giver dig en lavere rente her nu, men det betyder også, at du er mere følsom overfor pludselige rentestigninger. Hvis du har en stram økonomi, kan rentestigningerne i værste tilfælde betyde, at du ikke kan betale dine ydelser og at boligen dermed ryger på tvangsaktion. Ved det fast forrentede lån kender du renten i en længere årrække, men skal også betale en lidt højere pris for denne sikkerhed. Derfor vil denne låntype være dyrere i starten, og hvis renten forbliver lav. Kommer der en pludselig rentestigning, vil du derimod være bedre stillet med et fastforrentet, hvis renten stiger til en højere sats end den som dit lån indeholder, da det ikke vil påvirke renten på det lån, du har.

Læs hvor meget der kan være at spare ved at vælge det rette andelsboliglån

 

Tjek markedet

Det er altid en god idé at sondere markedet i forhold til andelsboliglån, da der kan være mange penge at spare hvis man blot er lidt omhyggelig. Det kan derfor være en god ide, at man tjekker Mybanker´s sammenligningslister eller eventuelt indhenter gratis lånetilbud via Mybankers hjemmeside. På den måde sikrer du at du får et bedre grundlag at træffe beslutninger ud fra.

 

Køb af andelsbolig

Når du har besluttet dig, fået lånet og skal betale for andelen, skal du først godkendes af foreningens bestyrelse. Herefter indbetaler du købssummen på foreningens konto. Du må altså ikke overføre pengene direkte til sælger.

Husk, at du har mulighed for at fortryde handelen op til seks dage efter at aftalen blev indgået. Vælger du at udnytte din fortrydelsesret, er du dog som køber forpligtet til at betale en procentdel af salgsbeløbet til sælger.

 

Læs mere om, hvordan prisen på andelsboliger kan ændre sig med de nye regler.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi.

Ved at trykke tilmeld, giver du samtykke til at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid trække dit samtykke (læs samtykkeerklæring) tilbage. Læs mere om vores forretningsbetingelser, privatlivspolitik og cookiepolitik.

 

Indhent tilbud på andelsboliglån

Indtast din økonomi og få tilbud fra interesserede banker på kommende eller nuværende andelsboliglån.

Få tilbud her