Er andelsbolig en god investering?

Andelsbolig kan være en god investering, hvis du sikrer dig, at boligens beliggenhed er eftertragtet, at du køber en andelsbolig, hvor andelsforeningen har en god økonomi, at prisen er god, og du har tænkt dig at bo i andelsboligen i en årrække, så et eventuelt fald i andelskronen kan nå at rette sig igen.

Andelsboliger er ikke værdiansat på samme måde som en ejerbolig, og derfor vil de færreste andelsboliger have samme investeringsværdi som en ejerbolig. Andelsboliger bliver værdiansat ud fra andelskronen og det lægger et loft på, hvor meget andelsboligen kan koste. Det samme er ikke gældende for ejerboliger, hvor de frie markedskræfter bestemmer prisen på boligen. Man kan derfor sige at potentialet for store værdistigninger alt andet lige er større på ejerboliger.

Omvendt kan ejerboliger også potentielt falde en hel del i værdi – Det så man senest under finanskrisen i 2008. Andelsboliger kan også falde i værdi, men eftersom de er relativt billige, vil der være mindre potentielt fald. Samtidigt er der stor efterspørgsel efter andelsboliger og et begrænset udbud – Det betyder også der er mindre potentiale for store prisfald.

Kig på foreningens økonomi

Det kan være svært at gennemskue andelsforeningens økonomi. Men det er vigtigt, at du sætter dig godt ind i sagerne, før du køber en andelsbolig. Det er foreningens økonomi, der kan gøre forskellen på, om en andelsbolig er en god investering eller ej.

Er du tvivl om din andelsbolig er dyr eller billig?

Ligger andelsboligen godt?

En andelsbolig kan godt være en god investering for dig, hvis det er din drømmebolig. Men hvis vi kigger på, hvad der gør andelsboligen til en god investering rent objektivt, er beliggenheden en vigtig faktor.

Er andelsboligen fremtidssikret?

Hvis andelsforeningen har en sund økonomi, så bør andelskronen ikke falde i løbet af årene. Men hvis boligmarkedet falder, kan du risikere, at du må sælge andelsboligen til under andelskronen.

Derfor skal du spørge dig selv, om andelsboligen er en god investering, hvis du kigger lidt ud i fremtiden. Er der nok kvadratmeter? Et ekstra værelse som kan bruges til kontor eller børneværelse? En altan, gode indkøbsmuligheder eller andet som du vil sætte pris på om nogle år?

På udkig efter en andelsbolig? Få en guide til køb af andelsbolig

 

Planlægger du en lang udenlandsrejse?

Går du og drømmer om at bo i udlandet? Og har du planer om rent faktisk at gøre noget ved det? Så kan det være, at en andelsbolig ikke er det du skal investere dine penge i. Mange andelsforeninger har nemlig regler for, hvor lang tid du må leje andelsboligen ud – hvis du overhovedet må. Det betyder, at hvis du vil rejse mens markedet for andelsboliger er lavt, så kan du risikere at skulle sælge til en pris, der ligger under andelskronen.

Så når du skal vurdere, om du skal bruge dine penge på en andelsbolig, skal du altså kigge på foreningens økonomi, beliggenheden, og hvor mange år du har tænkt dig at bo i andelsboligen.