Forøg dit afkast – uden at være genial

Af Rune Wagenitz Sørensen, Miranova

Der er generelt set to måder at investere sine penge og pensioner på. En dyr aktiv strategi eller en billig passiv indeksstrategi. Undersøgelser peger på, at man går glip af utrolige 4-5 procent om året med den dyre aktive strategi.

Gå glip af afkast med dyr aktiv investering
Investerer man aktivt, er omkostningerne høje for investor. Man forsøger at håndplukke aktier og obligationer og går ind og ud af markedet for at undgå kursfald og få del i stigningerne. Målet er få et højere afkast, end markedet giver i gennemsnit. Stiger markedet – fx indekset for danske aktier – 10 procent, forsøger man at få 12-13 procent. Hvis din bank forvalter dine investeringer, kan du næsten være sikker på, at banken bruger den aktive strategi. Det er nemlig en fantastisk forretning – for banken, der tjener store provisioner fra investeringsforeninger. Flere milliarder hvert år viser en analyse fra CBS.

Øg dit afkast med 4-5 procent om året
Alternativet til den dyre strategi er at købe alle aktier obligationer og holde dem for at opnå det samme afkast som markedet, eller markedsindekset med andre ord. For at blive ved eksemplet ovenfor: stiger markedsindekset 10 procent, forsøger man at opnå de 10 procent ved at købe og beholde alle aktier. Herfra trækkes en mindre omkostning, så man er tæt på at opnå de 10 procent.

En omfattende analyse af det amerikanske bureau Dalbar viser, at investorer er gået glip af 4-5 procent i afkast om året gennem de sidste 20 år ved at bruge aktiv investering. I stedet for at få de forventede 12-13 procent i eksemplet ovenfor, får investorer omkring 5-6 procent. En gennemsnitlig opsparing ville være dobbelt så stor i dag, hvis der var blevet investeret med en passiv indeksstrategi.

Sådan fordobler du dit afkast
Når vi forvalter danskernes investeringer i Miranova, gør vi det uden provisionsinteresser og efter følgende opskrift, som vi på det varmeste anbefaler dig at bruge:

  1. Vi minimerer omkostningerne ved at skifte de dyre danske investeringsforeninger ud med billige indeksfonde (ETF’er). Indeksfondene forsøger at få markedsafkastet frem for at “slå” det. Utallige uvildige undersøgelser har vist, at dyre aktive fonde giver lavere afkast end billige indeksfonde.
  2. Vi undgår at skifte mellem aktier, obligationer og kontanter, hvor Dalbar analysen viser, at man tager kursfaldene og går glip af kursstigningerne (dårlig timing).
  3. Vi køber aktier og obligationer fra hele verden.
Spørgsmålet er, hvor længe du vil investere aktivt, hvor høje omkostninger, provisionsinteresser og dårlig timing æder løs af dit afkast?

Kom i gang med investering

Kom i gang med at investere og tag kontrollen over dine penge

Se investeringsmuligheder